Viivi Lehikoinen juoksi EM-kisojen torstain päiväkilpailujen 400 metrin aitojen välierissä uuden Suomen ennätyksen 54,50. Sillä tuloksella hän voitti oman eränsä ja selvitti tiensä finaaliin.
– Takasuoralla oli vastatuuli, joten vaihdoin 16 askeleen rytmiin jo kolmannen aidan jälkeen. Loppusuoralla oli kolme tyttöä mukana, joten sain hyvää kiriapua ja vauhtia varsinkin viimeisen aidan jälkeen, Lehikoinen kertoi juoksustaan.
Eilinen Wilma Murron voitto antoi inspiraatiota Suomen joukkueelle.
– Yöunta ne fiilikset hiukan häiritsivät, ja muutenkin kun olin innoissani tämän päivän kisasta, mutta kunhan jotenkin sain nukuttua. Juhlimista en kuullut, koska nukun korvatulppien kanssa. Huomenna lähden nauttimaan kilpailusta ja taistelemaan.
Lehikoinen teki välierissä kolmanneksi kovimman tuloksen. Nopein oli ehdoton ennakkosuosikki Hollannin Femke Bol ajalla 53,73.
Kristiina Haloselle vahva juoksu
Kristiina Halonen juoksi jälleen varmasti ja oli eränsä seitsemäs ajalla 56,82.
– Pettymys oli, mutta ei tämä epäonnistuminen ollut, omalle tasolleni juoksin. Mutta ennätystäni (56,68) lähdin juoksemaan. Olin siinä vauhdissa eilen alkuerissä, mutta loppu tuli hiukan liian hitaasti.
Halonen ei ehdi kauan huilaamaan, sillä ensi viikon tiistaina on jo Motonet GP-kisat kotikaupungissa Lappeenrannassa.
– Vihreitä pitää lähteä edustamaan, Halonen naurahti ja viittasi seuransa LUM:n edustusasun väriin.
Purolalle jatkopaikka välieriin, Kortetmaa toiseksi nopein putoaja
200 metrin alkuerässä Samuel Purola oli eränsä neljäs tuloksella 20,77, joka takasi jatkopaikan välieriin aikavertailun kautta.
– Ei kauheasti innosta, kun se tietää ykkös- tai kakkosrataa välieriin. Kaarre oli vaikea. En oikein päässyt siinä vauhtiin. Suoralle pitäisi saada mahdollisimman kova vauhti. Nyt sitä ei tullut ja juoksu oli tasapaksu, juoksija harmitteli, vaikka jatkopaikka irtosikin.
– Jos välierissä pääsen sisäradalta alle 21 sekunnin, se on hyvin, Purola ennusti.
Alkuerien nopein oli Italian Eseosa Fostine Desalu ajala 20,46.
Naisten 200 metrin alkuerissä Anniina Kortetmaa oli lähellä jatkopaikkaa ajallaan 23,60 aikavertailun perusteella. Se jäi lopulta vain 0,15 sekunnin päähän, kun juoksija oli toiseksi nopein putoaja.
Harmittaa. Fiilis oli hyvä ennen kisaa. Tavoittelin ennätystäni (23,42), mutta nyt oli pehmeät jalat.
Kaarre olisi voinut tulla ulos paremmin. Nyt ajauduin radan ulkoreunalle ja vauhtia karkasi. Ei loppukaan ihan paras ollut, mutta se voi näyttää pahemmalta kuin todellisuudessa on, kun rinnalla on kovia menijöitä.
Kuivisto välieriin, Rinteen ja Määttäsen kirit eivät riittäneet jatkoon
800 alkuerissä jatkopaikka välieriin irtosi Sara Kuivistolle, mutta Eveliina Määttänen ja Joonas Rinne joutuivat tyytymään yhteen juoksuun.
Kahden kierroksen luonteen mukaan tiedossa oli todennäköisesti hidasvauhtisia taktiikkajuoksuja, ja ne toteutuivatkin suomalaisten erien kohdalla. Suora jatkopaikka välieriin oli luvassa erien kolmelle parhaalle, jonka jälkeen neljä nopeinta juoksijaa otettiin aikavertailuun.
Sara Kuiviston erässä ensimmäinen kierros tarkkailtiin 63 sekuntiin. Kuivisto piti toisella kierroksella asemansa hyvissä tarkkailuasemissa kärkijoukon takana. Loppusuoran kirikamppailusta tuli tasainen, ja Kuivisto sai puristettua itsensä viime metreillä kolmanneksi ja suoraan jatkoon 0,04 sekunnin turvin.
Erän voittajaksi juoksi lajin ykköstähti, Iso-Britannien Keely Hodgkinson ajalla 2.03,72, kun Kuiviston tulos oli 2.04,32.
– Vähän meinasi kiire tulla. Suoraan sanoen ei tuntunut mitenkään superirtonaiselle, mutta se riitti, Kuivisto kommentoi.
– Ensimmäisen kierroksen tulimme hiljaa. Ajattelin vaan, että kolmas sija riittää. Huomenna välierissä kulkee paremmin, kun olen saanut taas koneen auki ja sytyn arvokisoille.
Hiljaa mentiin myös Määttäsen erässä, mutta nyt puolimatkan vauhti oli sentään sekunnin kovempaa (Määttäsellä 62,21) kuin Kuivistolla. Määttänen seuraili toisen kierroksen pääjoukon mukana, mutta ei pystynyt hyvästä taistelustaan huolimatta nousemaan kolmen parhaan joukkoon, vaan sijoittui seitsemänneksi ajalla 2.03,66.
Määttäsen erän voitti mitalisuosikki Jemma Reekie, Iso-Britannia, 2.02,36. Aikavertailussa vaadittiin vähintään aika 2.02,52.
– Ensimmäinen kierros oli aika rauhallinen ja tosi tiiviissä ryppäässä oltiin alkuvauhdin takia. En ehkä saanut sellaista paikkaa alussa, jonka olisin halunnut. Jouduin porukan perällä juoksemaan, ja siellä tuli osumia muihin juoksijoihin ja väistelyä
– Toisella kierroksella vauhti kiihtyi ja olin edelleen porukan perällä. Kiri irtosi hyvin, mutta sieltä on aika pitkä matka kärkipaikoille tasaväkisessä kisassa.
Rinne pettyi kisaansa
– Mietteliääksi pistää. Tavoitteena oli mennä välieriin, mutta toisaalta on sellainen fiilis, etten hirveästi keksi, mitä olisi tehnyt tosin, manasi Joonas Rinne eräjuoksunsa jälkeen.
Siinä hän sijoittui hitaan alkuvauhdin (55 s) jälkeen eränsä viidenneksi. Erän voitti viime vuoden olympiamitalisti Puolan Patryk Dobek ajalla 1.47,49.
– Tavoite oli suoriutua sen suunnitelman mukaan, jota olin etukäteen miettinyt ja mielestäni se onnistui. Olisin vaan toivonut, että olisi sattunut meille kovempi erä, että olisi ollut jaossa niitä aikapaikkoja. Itsekin tunsin, että olisi ollut mahdollista juosta kova aika.
– Ehkä ainoa toinen vaihtoehto olisi ollut lähteä vetämään kamikaze-tyylillä viimeinen 300 metriä.
Kujanpäälle kauden paras 565 ja paikka finaaliin
Urho Kujanpää taivutti seiväshypyn karsinnassa kolmannellaan kauden parhaansa 565, oli 12:s ja eteni finaaliin. Tommi Holttinen oli 550:n ylityksellä 12:s ja 530 taivuttanut Juho Alasaari sijalla 21.
– Kroppa toimi ja fiilis oli hyvä, vaikkei nyt ihan kaikkein räväkimmältä tuntunutkaan. Rata sopi minulle, pääsin isoihin seipäisiin ja sain hyviä hyppyjä, Kujanpää kertasi karsintaa.
– Viimeinen yritys 565:stä oli paras. Siinä pääsin paremmin niin sanotusti taakse, seipään ojennus tulee takaisin minulle, eikä se rupea pyörittämään minua ja avaamaan hyppyä rimalle.
Finaaliin Kujanpää lähtee ainakin toistamaan sen mihin pystyi karsinnassa. Kujanpään kauden paras ennen EM-kisojen karsintakilpailua oli 560.
– Toivottavasti finaalissa pystyy tuollaisen toistamaan. Hypyssä vaikutti olevan ilman vähän enemmänkin, jos vielä saa vielä pidettyä hypyn kasassa riman päälläkin, siinä voisi olla en mahdollisuuksia hypätä se 575:kin, Kujanpää sanoi.
Holttinen taivutti 550 neljännen kerran peräkkäin. Nyt haittana oli Eugenen MM-kisojen jälkeen sairastettu korona.
– Saisi se välillä korkeammaltakin mennä, vaikka nyt ei tuntunut, että olisi 550:n vire, mutta sieltä sen kaivoin. Aika pienellä seipäällä vielä hyppäsin verrattuna aiempiin kisoihin. Ei vaan riittänyt 565:een, Holttinen sanoi.
Holttisen 565:n yritykset eivät olleet lähellä onnistua.
Nuorten MM-kisojen jälkeen EM-kisoihin tullut Alasaari ylitti 530 kolmannella, mutta ei onnistunut yrityksissään 550:stä.
– Olin ihan hyvässä kunnossa, pystyin käyttämään isoja seipäitä, en vaan saanut palasia loksahtamaan kohdalleen. Se oli minulle uutta, että pitää olla alusta asti hyppy ihan timmissä, Alasaari sanoi.
Vanninen kahdeksantena kuuden lajin jälkeen ennen illan 800 metriä
Saga Vanninen ponnisti seitsenottelun toisen päivän avauslajissa pituushypyssä 599. Kolmesta hypystä ensimmäinen kantoi vain 586, toinen toi pöytäkirjaan ruksin ja kolmannella hän runttasi parhaan tuloksensa 599.
Aikaerosta toipumisen aiheuttama rasitus alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuiden jälkeen näkyi vielä monin tavoin, mutta tulos oli työvoitto. Juoksuvauhdista puuttui kimmoisuutta, ponnistus ei suuntautunut parhaalla tavalla ja loppuvenytyskin jäi hieman vajaaksi.
Koska kolme kovaa kilpailijaa jäi ilman tulosta, niin Vannisen varmat perussuoritukset pitävät hänet yhä yhdeksännellä sijalla.
Seitsenottelun keihäässä Vanninen teki tuloksen 43,95. Ennen illan päätöslajia 800 metriä hän on kuuden lajin jälkeen kahdeksantena pistein 5259.
Hyvä sijoitus hänelle on tulossa ensimmäisistä aikuisten arvokisoista. Ottelua johtaa Belgian Nafissatou Thian pistein 5776.
Tekniikkavirhe Erkkolan kiusan, Alanen tankkasi oppia ja kokemusta
Sanne Erkkola ja Anni-Linnea Alanen olivat naisten keihäänheiton karsinnassa 20:s ja 23:s tuloksin 54,04 ja 52,09. Finaaliin vaadittiin 57,40.
Tällä kaudella 60 metriä rikkoneen Erkkolan kiusana oli läpi kauden kiusannut tekniikkavirhe.
– Nyt jalat olivat paremmat Eugenen MM-kisaan verrattuna, mutta en saanut niitä toimimaan yhteen yläkropan kanssa, Erkkola totesi.
– Ekassa heitossa rupesi viiva lähenemään, ja piti ottaa merkki taaksepäin, kun jalat toimivat hyvin ja viiva lähenee, yläkroppaa haukkaa eteenpäin, mikä ottaa puolet heiton tehosta pois ja keihäs lähtee ylös. Sitä se on ollut tällä kaudella, enkä vaan saanut sitä korjattua.
Alasen kausi päättyi EM-kisoihin
Anni-Linnea Alasen paras heitto EM-kilpailujen naisten keihäänheiton karsinnassa kantoi 52,09 ja toi A-ryhmässä 11. sijan.
– Oli aika tyhjää tekemistä. En saanut painetta keihääseen. Fiilis oli muuten hyvä. Olisi voinut tullakin, mutta kun on kolme heittoa, sitä on vaikea saada onnistumaan, Alanen sanoi.
Alaselle EM-karsinta päätti kauden. Alanen vihjaisi, että syy liittyy vamman hoitoon. Vaikka karsinta jäi vaisuksi, Alanen koki, että mukaan tarttui oppia ja kokemusta jatkoa ajatellen.
– Vaikka oma kisa ei mennyt hyvin, jäi positiivinen fiilis. Tällaisesta oppii aina, Alanen totesi uransa ensimmäisestä kosketuksesta aikuisten arvokisoihin