,
Lajitaitoa, harjoitteluvinkkejä ja kilpailuja on tarjolla kaikenikäisille 25.-28.6. lajikarnevaaleilla. Niitä järjestetään kymmenellä paikkakunnalla ja ne alkavat joko keskiviikkona tai torstaina.
Kouluttajien ja luennoitsijoiden joukossa on monia entisiä ja nykyisiä huippunimiä, kuten Nooralotta Neziri, Kristiina Mäkelä, Sanna Kämäräinen, Heli Rantanen, Kimmo Kinnunen ja Antti Kempas.
Pika- ja aitajuoksuväki kokoontuu Jämsänkoskelle. Karnevaalin rehtorina toimii valmentaja Jussi Ihamäki.
– Leiriläisiä on 143. Määrä on kaksinkertaistunut viime vuoteen nähden. On ollut aikamoinen haaste järjestää harjoitusryhmät, Ihamäki kertoo.
Karnevaalin vetonaulana on aitajuoksun kotimainen kärkinimi Nooralotta Neziri. Hän on paikalla perjantaista sunnuntaihin.
Jämsänkoskella juostaan miesten ja naisten 400 metrin aidat torstaina. Pikajuoksujen ja pika-aitojen pääkilpailut kirmaistaan sunnuntaina. Kisoihin on tulossa mm. kotimaan kärkiaitureita Elmo Lakan, Arttu Hirvosen ja Ida Aidanpään johdolla sekä kärkisprinttereitä Jonathan Åstrandista ja Jani Koskelasta alkaen.
Jämsänkoskella voi ihastella myös kelauksen ME-mies Leo-Pekka Tähden vauhtia.
Johanna Lehtinen puhuu kestävyysjuoksijoille
Kestävyysjuoksukarnevaali järjestetään Jämsässä. Karnevaalin rehtorin Rami Virlanderin mukaan kilpailevia urheilijoita on 400 ja leiriläisiäkin lähes ennätysmäärä.
Karnevaalin urheilijavieraana on hiljattain pitkän ja menestyksekkään rupeaman maajoukkue- ja SE-juoksijana lopettanut Johanna Lehtinen. Hän ehti kilpailla niin keskimatkoilla, estejuoksuissa kuin pidemmilläkin ratamatkoilla.
– Lehtinen kertoo nuorille omasta kilpailu-urastaan. Toinen isompi asia tänä vuonna on yhteinen karnevaalikulkue pituus- ja kolmiloikkakarnevaaliväen kanssa Jämsään. Yhteisöllisyys on yksi, jota koetetaan leirin aikana vaalia, Virlander sanoo.
Miesten ja naisten 800 metrin kilpailut juostaan torstaina klo 15 alkaen ja muut lajit lauantaina (1500m, 3000 m ej, 5000 m ja 10 000m) klo 13 alkaen. Varsinkin naisten lajeissa tullaan taistelemaan nuorten arvokisarajoja vastaan.
Kristiina Mäkelä opastaa, Jämsässä huippukisat
Pituushyppy- ja kolmiloikkakarnevaalin rehtorin Olli-Pekka Mykkäsen mukaan lajikoululaisia on Jämsässä viisikymmentä. Opetuksen sisältö kulkee pitkälle Suomen Urheiluliiton uuden pituushypyn ja kolmiloikan lajivalmentajan Suren Ghazaryanin johdattalemia polkuja.
Karnevaalin makupala on monelle kolmiloikan huippunimen Kristiina Mäkelän ja hänen valmentajansa Markku Leppäsen kehonhallintaharjoitus.
– Kokonaan uutta tänä vuonna on markkinakulkue yhdessä kestävyysjuoksuporukan kanssa, Mykkänen kertoo.
Miesten pituushypyssä ja kolmiloikassa nähdään Jämsän Paunun urheilukentällä todelliset huippukisat. Pituushypyssä ovat mukana Eero Haapala, Henri Väyrynen ja Mikko Kivinen. Miesten kolmiloikassa iskevät yhteen ainakin Tsheboksarissa myötätuuleen 16,62 lentänyt Simo Lipsanen sekä Kristian Pulli.
Tsheboksarissa pitkiä siivuja hieman yliastutuilla yrityksillä ponkaissut Sanna Nygård on naisten pituushypyn ja kolmiloikan kärkinimiä.
Wallinheimo: Korkeushyppykin lähtee juoksemisesta
Korkeushyppykarnevaalilla on uusi rehtori. Omalla aktiiviurallaan 190 senttiä ylittänyt Kaisa Wallinheimo kertoo, että Ruovedelle on tulossa lähes viisikymmentä lajista innostunutta nuorta.
– Opetuksen kantavana teemana on juokseminen ja juoksemisen taito. Lähdetään siitä, että laitetaan perusjutut kuntoon. Kaikki lähtee juoksemisesta korkeushypyssäkin, Wallinheimo sanoo.
Lauantaina kello 16 alkavissa miesten ja naisten pääkilpailuissa rimaa ylittävät lajin kotimaiset kärkinimet Samuli Erikssonin ja Laura Rautasen sekä hiljattain Tsheboksarissa ennätyksensä tehneen Sini Lällän johdolla.
Salomäki hyppää ja kouluttaa Somerolla
Seiväskarnevaalin rehtorin Kalle Pompun mukaan Somerolle on tulossa seiväshyppyoppiin noin 90 leiriläisiä.
– Luvassa Raimo Eskolan luento ja oppia Eemeli Salomäeltä, joka kilpailee Somerolla torstaina ja lauantaina ja kouluttaa siinä välissä, Pomppu kertoo.
Miesten ja naisten pääkilpailut, joihin Pompun mukaan odotellaan lajin kotimaisia kärkinimiä, alkavat lauantaina klo 16.30.
Kämäräinen kertoo urheilijana olemisesta
Kuula- ja kiekkokarnevaalien rehtori Anssi Mäkinen sanoo, että tekniikkaopetuksen lisäksi karnevaaleilla puhutaan tänä vuonna aiempaa enemmän siitä, mitä urheilijana oleminen tarkoittaa. Aihetta ovat valottamassa lajin kotimaiset kärkinimet Sanna Kämäräinen ja Pyry Niskala. Oppia tulee leiriltä hakemaan kuutisenkymmentä nuorta.
Miesten ja naisten pääkilpailu heitetään perjantaina kello 18 alkaen Pitkäjärven vapaa-ajankeskuksessa. Mukaan odotellaan lajin kotimaisia ykköstykkejä, mahdollisesti myös Kämäräistä, joka tosin kilpailee torstaina Turussa.
Kaustisella heitetään aamusta iltaan
Moukarikarnevaalin rehtori Lassi Korhonen sanoo, että Kaustisella syvennytään lajiosaamiseen aikaisempien vuosien hyväksi osoittamalla tavalla.
– Jujuna on se, että heitetään aamusta iltaan, eli leirin aikana on monta kilpailua ja heittoharjoitusta. Se ei ole kaikissa lajeissa mahdollista, Korhonen sanoo.
– Me olemme usein pieniltä paikkakunnilta. Nyt kun kokoonnutaan yhteen ja meillä on Suomen parhaat kouluttajat, otetaan lajiharjoittelusta irti kaikki mahdollinen. 10-15-vuotiaat heittävät torstaina karnevaalikisan ja sitten harjoitellaan. Silti vielä sunnuntain leirikisassa tulee lukematon määrä ennätyksiä. Näin vaikka on tehty töitä aamusta iltaan, Korhonen kuvaa kuinka lajitaito kehittyy.
Miesten ja naisten korkeatasoiset pääkilpailut heitetään Nikulan raviradalla lauantaina klo 14 alkaen.
Rantasen luento ja viisipäiväinen leiri Pihtiputaalla
Keihäskarnevaali kokoaa Pihtiputaalle karnevaalirehtori Matti Närhen mukaan yli 200 lajitaidon opiskelijaa.
– Uutta on se, että leiri on viisipäiväinen. Aloitamme keskiviikkona. Näin saadaan lisää kilpailupäiviä. Toinen tämän vuoden juttu on, että olympiavoittaja Heli Rantanen pitää pienen luennon. Se varmasti kiinnostaa monia, kuten minua, Närhi sanoo.
Leirien ohjaajina on iso joukko lajin huippuosaajia Kimmo Kinnusen ja Kari Ihalaisen johdolla.
Miesten ja naisten kovatasoiset pääkilpailut tuovat Pihtiputaalle jälleen kerran ison joukon lajin kotimaisia huippuja. Kisat alkavat klo 13.30. B-kisat heitetään jo 10.30 alkaen.
Kempas opastaa nuoria kävelijöitä
Kävelykarnevaalin rehtorin Marko Kivimäen mukaan karnevaalin koulutuksellinen teema on tekniikka ja yksilöllinen palaute. Jokaista leiriläistä pyritään ohjamaan hänen omista lähtökohdistaan lähtien. Paikalla on reilut 30 nuorta kävelijää.
– Näihin panostetaan ja uutena nimenä kouluttajana on paikalla Antti Kempas, Kivimäki sanoo.
Harjoittelun monipuolisuus moniottelijoiden teemana
Moniottelukarnevaalin rehtori Mika Vakkuri kertoo, että noin 40 leiriläisen ja 141 kilpailijan karnevaaliväki kostuu 10-17-vuotiaista, joille opetetaan kuinka harjoitellaan monipuolisesti.
– Pyritään käymään läpi eri ikäluokkien moniottelulajit. Opastetaan kuinka lajitekniikkaa ja ominaisuuksia harjoitellaan monipuolisesti. Toinen kärkiteema on saada vahvistettua nuorten kipinää pysyä moniottelijoina.
Moniottelijoiden kaikkien sarjojen kilpailupäivä on lauantai. Miehet ja naiset urakoivat silloin viisiottelun.
—