Lahteen rakentuu Lahden Ahkeran, Liikuntakeskus Pajulahden, Päijät-Hämeen urheiluakatemian ja Suomen Urheiluliiton (SUL) yhteistyönä Lahti-Pajulahti -yleisurheilukeskus.
– Tavoite on tehostaa valmennusta ja rakentaa oppilaitosten kanssa huippu-urheilun mahdollistava kaksoisuramalli yläkouluvaiheesta toisen asteen opintoihin ja edelleen korkeakouluopintoihin asti, sanoo SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.
– Keskuksessa harjoitteleville lajiliiton valmennusryhmäurheilijoille ja heidän valmentajilleen sekä huippu-urheiluun tähtäävällä polulla oleville nuorille urheilijoille mahdollistetaan mm. valmennuksen asiantuntijapalveluita ja harjoitusolosuhteita.
Malli on samantapainen kuin SUL:n Tampereen ja Jyväskylän yleisurheilukeskuksissa, joissa kärkiseura, urheiluakatemia ja liitto muodostavat keskuksen verkostona.
Lahti-Pajulahti -keskushanketta rahoittavat Urheiluopistosäätiö, Pajulahti, Lahden Ahkera, SUL ja Päijät-Hämeen urheiluakatemia.
Ensivaiheen rakennus Janne Lahtisen johdolla
Lahti-Pajulahti -yleisurheilukeskuksen ensivaihe rakentuu Päijät-Hämeen urheiluakatemiassa asiantuntijana työskentelevän Janne Lahtisen johdolla. Keskuksen johto siirtyy ensi vuonna valittavalle Lahden Ahkeran valmennuspäällikölle kesällä 2023 Lahdessa käytävien Kalevan kisojen jälkeen.
– Pajulahden Liikuntakeskuksen ja urheiluakatemian työntekijänä Lahtinen on luonteva henkilö koordinoimaan keskuksen toimintojen käynnistämistä, sanoo Lahden Ahkeran toiminnanjohtaja Janne Harjula.
– Tavoite on, että Ahkeran valmennustoiminnan ja yleisurheilukeskuksen koordinointi yhdistyvät ”siltavaiheen” aikana niin, että jatkossa keskuksen toiminnat pyörivät alueen keskusseuran, eli Ahkeran kautta.
Lahden Ahkeran valmennuspäällikön haku käynnistyy keväällä 2023.
Ammattiurheiluun puitteet ja laajat opiskelumahdollisuudet
Mitä Lahti-Pajulahti -yleisurheilukeskus urheilijoille tarjoaa? Lahtisen mukaan Liikuntakeskus Pajulahden ja Lahden puitteiden ohella Lahdesta löytyy laaja oppilaitosten kirjo, joiden kanssa on mahdollista yhdistää ammattimainen yleisurheiluharjoittelu opintoihin.
Näitä oppilaitoksia ovat Salpausselän yläaste, joka on urheiluyläkoulu, Lahden lyseon urheilulinja, Salpaus ammattikoulun tarjoama urheilijoiden ammatillinen koulutus, Pajulahti virallisena urheiluoppilaitoksena sekä LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun muodostama korkeakouluyhteisö.
– Moni ei tiedä, että LUT-yliopistolla, eli Lappeenrannan-Lahden teknillisellä yliopistolla on Lahdessa kampus, jossa toimii myös LAB-ammattikorkeakoulu, jossa on mahdollistaa suorittaa osa LUT:n opinnoista, lahtinen kertoo.
– Alueella on myös maan monipuolisimmat liikunta-alan koulutusmahdollisuudet Pajulahden liikunnan ohjauksen perustutkinnoista aina Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Vierumäellä järjestämään liikunnan ammattikorkeakoulututkintoon sekä ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen.
Lahtinen: Kyse on myös valmentajuuden kehittämisestä
Lahtinen näkee, että Lahti-Pajulahti -yleisurheilukeskus tarjoaa tulevaisuudessa valmennuspalvelujaan ympäristökuntien lisäksi myös Kymenlaaksoon ja eteläiseen Suomeen.
– Eikä kyse ole vain urheilijoiden valmentamisesta vaan myös valmentajien yhteistyöstä, keskinäisestä sparrauksesta ja valmentajuuden kehittämisestä. Sillä on alueelle pysyvämpää vaikutusta, Lahtinen muistuttaa.
Esimerkiksi valmentajien tuloksekkaasta keskinäisestä vuorovaikutuksesta Lahtinen nostaa Lahden Ahkeran Nuoret Mailerit -ryhmän.
Lahti-Pajulahti -yleisurheilukeskuksen yhteistyötahoja on myös viime vuonna perustettu Lasy-akatemia, eli Lahden seudun yleisurheilu ry:n jäsenseurojen yhteinen valmennusjärjestelmä.
Pituus-kolmiloikkavalmennuksen kehittäminen käynnissä
Janne Harjulan mukaan Lahti-Pajulahti -yleisurheilukeskus on jo käynnistänyt konkreettisia toimia.
– Jos haalarihommista puhutaan, keskuksen alla on käynnistynyt pituus-kolmiloikkavalmennuksen kehittäminen. Siinä hyppääjät valmentajineen kokoontuvat säännöllisesti Pajulahden huippuolosuhteisiin osana arkivalmennustaan, Harjula sanoo.
– Näissä kokoontumisissa toteutamme testauspalveluja ja myös säännöllisestä valmentajakoulutusta. tämän tyyppiseen toimintaan yleisurheilukeskus profiloituu mahdollisesti myös muissa lajeissa. alueen jo nykyisellään vahvan kestävyysjuoksutoiminnan kehittäminen on niin ikään suunnitelmissa.
Jarkko Finni muistuttaa, että Pajulahti on SUL:lle jatkossakin tärkeä kumppanimme myös leiritys- ja koulutusasioissa.
– Näin vaikka yleisurheilukeskustoiminnan tehostaminen koskee erityisesti päivittäisharjoittelua ja päivittäisvalmennusta, Finni sanoo.