Lahden Ahkeran Nuoret mailerit -juoksutallissa odotellaan jo talven kilpailukautta. Viime kaudella tallin juoksijat saavuttivat 18 henkilökohtaista SM-mitalia, useita nuorten arvokisaedustuksia ja Suomen ennätyksen 15-vuotiaiden poikien 4 x 800 metrin viestissä.
Nuoret mailerit -ryhmä koostuu keskimatkan juoksijoista, joista nuorin on 14 ja vanhin 21-vuotias. Valmentaja Ville Hautala kertoo ryhmän saaneen alkunsa pari vuotta sitten, kun hän huomasi, että seurassa on paljon lahjakkaita nuoria, jotka eivät kuitenkaan kovin usein pääse nauttimaan ryhmäharjoittelun hyödyistä.
– Me valmentajat laitoimme viisaat päät yhteen. Jokainen meistä neljästä tuo oman vivahteensa valmennukseen, Hautala sanoo.
,
Yhdessä hiottu harjoitusrunko
Hautalan lisäksi Nuoria mailereita luotsaavat Rami Virlander, Mikko Rajaniemi ja Timo Vuorimaa. Kaikilla neljällä on runsaasti valmennuskokemusta, mutta hieman erilaiset vahvuudet valmentajana. Rajaniemi on taustaltaan fysioterapeutti, Virlander nuorten maajoukkuevalmentaja, Hautala estejuoksun olympiaedustaja ja Vuorimaa erittäin kokenut valmentaja ja kestävyysjuoksusta väitellyt liikuntatieteiden tohtori.
Erilaisista taustoista huolimatta, tai ehkä juuri niiden ansiosta valmentajanelikko on löytänyt kultaisen keskitien harjoitusohjelmien koostamisessa. Konflikteilta on vältytty, kun valmentajat ovat oppineet toisiltaan. Kolmen kovan ja yhden kevyen harjoitusviikon rytmi on vakiintunut ja havaittu toimivaksi.
– Sillä kevyellä harjoitusviikolla määrät ja tehot tippuvat oikeasti paljon normaalia viikkoa alemmaksi, Rajaniemi korostaa.
Harjoittelun suunnittelussa Vuorimaan ammattitaitoon luotetaan kuin kallioon. Hautala kertoo Vuorimaan olleen hänelle eräänlainen mentori jo silloin kun hän itse kilpaili kansainvälisellä tasolla 90-luvulla.
– Mitä Vuorimaa ei kestävyysvalmennuksesta tiedä, sitä ei tarvitse tietää, Hautala toteaa valmentajakollegojen nyökkäillessä nauraen vieressä.
,
,
Ryhmä sparraa tasoeroista huolimatta
Nuoret mailerit harjoittelevat yhdessä vähintään kolme kertaa viikossa: Maanantain rutiini koostuu peruskestävyyslenkistä, harjoitteista Lahden hyppyrimäen montun rappusissa, aitakoordinaatiosta ja rennoista 100 metrin rullauksista.
Joka tiistai juostava vetoharjoitus Pajulahti-hallissa vaatii valmentajilta erityistä suunnittelua, jotta ryhmäharjoittelun osuus maksimoidaan. Ikä- ja tasoeroista huolimatta yhdessä tekemistä tulee paljon.
– Me valmentajatkin olemme mukana verryttelylenkeillä. Mikko ja Rami painottavat erityisesti verryttelyliikkeiden, kuten koordinaatioiden, tärkeyttä enemmän kuin minä. Vetoharjoituksessa urheilijat juoksevat esimerkiksi 500, 400 tai 300 metrin vetoja aloittaen vedon aina samaan aikaan, ja ollen jotakuinkin samaan aikaan maalissa, Hautala avaa ryhmäharjoittelun toteutusta ryhmän arjessa.
Systemaattisuus ja sulat lenkkipolut harjoituskauden avaintekijöitä
Alkuviikon yhteisharjoitusten lisäksi osa ryhmästä tapaa torstaisin nopeusvoimaharjoituksen merkeissä. Lauantain vauhtikestävyysharjoitus ja sunnuntain pitkä lenkki ovat pysyneet harjoitusohjelmassa jo pitkään, eikä muutosta ole näköpiirissä. Poikkeuksia harjoitusohjelmaan tehdään hallikilpailujen lähestyessä.
Kuntoa on testattu syksyn mittaan Vantaan Aktia Cupissa, jossa ei kuitenkaan ole aivan täysillä revitelty. Myös tasotesti, jonka avulla voidaan määritellä yksilölliset harjoitussykkeet ja -vauhdit, ovat Nuorten mailereiden ohjelmassa säännöllisesti.
Ennen hallikauden alkua osa mailereista suuntasi leirille Portugalin Monte Gordoon. Ville Hautalan kolme poikaa, Wilho, Walte ja Wäinö sekä Yhdysvalloissa urheilustipendiaattina opiskeleva tytär Janna leireilevät Floridassa. Suurin osa ryhmän urheilijoista kilpailee nuorten SM-halleissa, joihin sulilla teillä juostut leiriviikot valmistavat nuoria.
Yksilölajin yhteisöllinen harjoittelu ohjaa valintoja
Ryhmän arvokisaedustukset, Wilho Hautala nuorten MM-kilpailuissa estejuoksussa ja Pinja Kotinurmi nuorten EM-kilpailuissa ja nuorten olympialaisissa, lisäävät ryhmän muidenkin juoksijoiden motivaatiota harjoitella ja kehittyä.
Tallin juoksijoilla on ollut tai on edelleen yleisurheilun rinnalla muitakin urheiluharrastuksia, kuten salibandya ja pesäpalloa. Ryhmän yhteisöllisyyden ansiosta joukkuelajit eivät ole vieneet yleisurheilijoita mukanaan. Kaikille on päälajiksi valikoitunut keskimatkan juoksu.
– Oikeita asioita, hyvässä porukassa ja riittävän usein, kyllä siinä nuori kehittyy ja nauttii harjoittelusta, Ville Hautala summaa ohjenuoran Nuorten mailereiden tähänastiseen menestykseen.
Teksti ja kuvat: Emma Hyyppä
,