Suomalaisten sijoitukset Dohan MM-kilpailuiden perjantain alkukilpailuissa olivat seuraavat: 21:s Krista Tervo, 22:s Wilma Murto, 23:s Simo Lipsanen, 26:s Sara Kuivisto, 28:s Ella Junnila ja 38:s Camilla Richardsson.
Kuivisto ylsi 0,22 sekunnin päähän välieräpaikasta
Sara Kuiviston ensimmäinen startti Dohan MM-kisoissa toi 800 metrin alkuerässä viidennen sijan ajalla 2.03,15. Aikavertailusta välieriin vaadittiin 2.02,93.
Kuivisto juoksee Dohassa myös 1500 metriä. Hän pääsi 800 metrille mukaan viime hetkessä saatuaan kutsun viikko sitten. Valmistautumista ei ehditty säätää 800 metrille vaan se tehtiin 1500 metriä ajatellen, ja juoksijan mukaan se näkyi nyt radalla.
– En oikein saanut itsestäni irti. Ei oikein tapahtunut mitään, Kuivisto harmitteli.
Kuivisto kiihdytti 120 metriä ennen maalia ulkokautta kiritaistoon neljännestä sijasta, mutta kolmanneksi ajalla 2.02,49 juossut Norjan Hedda Hynne ja samalla ajalla Kuiviston ajan neljännen sijan vienyt Saksan Christina Hering pitivät pintansa.
Erän voitti Yhdysvaltain Ajee Wilson ajalla 2.02,10 johdettuaan juoksua koko matkan.
Kuiviston mukaan oma tavoite oli juosta ennätys, eivätkä olosuhteet olleet kiusana. Hän teki verryttelyn lämmittelykentän sijaan Khalifa stadionin kupeessa urheilukeskuksen hallissa ja käytti jäähdytysliiviä tullessaan ilmastoidulle stadionille.
Kuivisto oli 41 kilpailijan ennätysvertailussa vasta 39:s, mutta venyi 20:nneksi parhaaseen aikaan. Hän oli nopeampi kuin kaksi kuudesta erävoittajasta ja karsiutui aikavertailussa vain 0,22 sekunnin erolla.
– Tuntui vaan, ettei ”saanut happoja”, kun alla ei ollut kilpailuvauhtista vetoa, Kuivisto harmitteli, ettei ehtinyt tehdä kunnon valmistautumista 800 metrille. Tilanne 1500 metriä ajatellen on toinen.
– Tämä juoksu toimi varmasti hyvin 1500 metriä ajatellen, Kuivisto sanoi.
Naisten 1500 metrin alkuerät juostaan Dohassa keskiviikkona.
Richardsson löysi rytmin vaikean alun jälkeen
Camilla Richardssonin juoksu 3000 metrin esteiden alkuerissä nytkähti väärille urille, kun hän joutui pysähtymään ensimmäistä estettä ylittäessään. Richardsson sai sen jälkeen vielä jollain tapaa rytmistä kiinni ja juoksi erässään 12:nneksi ajalla 9.53,06.
– Kun tulin ensimmäiselle esteelle joukon takana, näin että se ikään kuin jakaantui kahtia. Sitten huomasin, ettei este ollut kiinni radan reunassa ja vaan irti siitä ja jouduin pysäyttämään vauhdin, Richardsson kertaili.
– Kisan alku meni siinä. Siinä tuli sellainen hätä, että muut menevät, vaikkei siinä hätää ollut. Sain kuitenkin vielä jollakin lailla rytmistä kiinni.
Richardsonin alkuerän voitti matkan kenialainen ME-nainen Beatrice Chepkoech ajalla 9.18,01. Hän veti juoksua hyvää vauhtia, jolla kärkinelikko meni alle 9.20:n ja viidenneksi juossut Albanian Luiza Gega lunasti finaalipaikan aikavertailusta ajalla 9.28,32. Jatkopaikkaan aikavertailusta vaadittiin 9.30,01,
– Erän vauhdinjako olisi ollut minulle täydellinen, Richardsson harmitteli.
Richardssonille MM-kisojen alkuerä oli päätös pitkälle ja erittäin hyvin sujuneelle kilpailukaudella, jonka kuluessa hän on pudottanut ennätyksensä lukemiin 9.35.27.
– Kausi on ollut pitkä ja rankka, mutta vaikka saisin muuttaa jotakin viimeisen kuukauden ajalta ennen tätä kisaa, ennen muuttaisi mitään. Olen tehnyt kaiken niin hyvin kuin olen pystynyt. Nyt oli vaan huono päivä, Richardsson sanoi.
Junnila: Hypyt kehittyivät hyvään suuntaan
Ella Junnila meni korkeushypyn karsinnassa 170 ja 180 toisellaan, mutta 185 jäi ylittämättä. Junnilalle kisa oli elokuisen nilkkavaivan jäljiltä ensimmäinen kilpailu seitsemään viikkoon, joka toi MM-karsintaan oman mausteensa.
– Hypyt kehittyivät kisan aikana hyvään suuntaan, mutta eivät riittävän nopeasti. 180:n ylitys oli hyvä hyppy. Yrityksissä korkeudesta 185 ensimmäisessä hypyssä kaarteeseen tuli 4 askeleen sijasta vain kaksi, toista yritystä häiritsi 3000 metrin estekisa, viimeinen onnistui muuten hyvin, mutta hätäilin ja otin sen ilmasta liian nopeasti alas, Junnila kertaili.
MM-karsinnassa kahdeksan hyppääjää meni karsintarajan 194 ja jatkoon riitti 192. Junnila oli karsinnassa 28:s.
Junnilalle Dohan MM-karsinta oli päätös vahvalle kilpailukaudella, jonka on tuonut SE:n 195 ja 22-vuotiaiden EM-kisoista pronssin. Seuraavaksi ajatus kääntyy pikku hiljaa kohti olympia- ja EM-kisakesää.
– Olen kauteen tyytyväinen. Saavutin tavoitteena. Oma ennätys koheni kolme senttiä, joka on minulle tärkeä asia, Junnila sanoi.
– Hallikaudesta ei ole vielä puhuttu. Varmasti hyppään hallikaudella, mutta sen tarkemmin en siitä vielä osaa sanoa.
Murto käänsi ajatukset hallikauteen
Wilma Murto päätti kilpailukautensa MM-kisojen karsinnassa kolmeen yritykseen 450:stä. Ylitys ei ollut lähelle, mutta Murrolle hypyt jättivät hyvän tuntuman.
– Hyppäsin löysällä seipäällä, mutta sain nyt siirrettyä hyppyyn sellaisia hyviä asioita, mitä treeneissä on ollut ja sain siihen myös tehoa, Murto sanoi.
Murto ylitti kilpailussa 420 ja 435 ja oli karsinnassa 22. Jatkoon vaadittiin karsintarajan 460 ylitys, johon pystyi peräti 17 hyppääjä.
Murto käänsi karsinnan jälkeen katseen jo tulevaan.
– Hallikausi tulee olemaan minulle tärkeä ensi kesän Tokion olympialaisia ajatellen. Hallikauteen ja kevään treeneihin panostetaan paljon, Murto sanoi.
Murto hyppäsi parhaan tuloksensa 3½ kuukauteen. Edellisen kerran hän ylitti riman korkeammalta 11. kesäkuuta Paavo Nurmen kisoissa Turussa.
Tervo: Kesä toi motivaatiota ja uskoa
Krista Tervon heitti moukarinheiton MM-karsinnassa nousujohteisen sarjan. Se alkoi hieman sektorin ulkopuolelle menneellä vajaan 65 metrin heitolla ja päättyi kolmannen kierroksen 68,25 kantaneeseen heittoon, joka toi karsinnassa 21. sijan.
– Ensimmäinen heitto oli hyvä, mutta meni ulos sektorista. Toinen olivarman päälle heitto ja vähän löysä. Kolmanteen sain sitten hyvin tehoja ja siihen olen tyytyväinen, että pystyin venymään karsinnan viimeisellä heitolla, Tervo sanoi.
Tyytyväinen aiemmin tänä kesänä SE:n 70,18 heittänyt Tervo oli siihenkin, että pääsi MM-karsinnassa omalle, kuluvan kesän tasolleen.
– Kaikkiaan koko kesä on tuonut paljon sellaista motivaatiota ja uskoa, että minä pystyn saavuttamaan sen huippu-urheilijan statuksen. Nyt olen vielä siinä mäessä puolivälissä, mutta menossa ylöspäin, Tervo sanoi.
Karsinnan voitti Yhdysvaltain DeAnna Price tuloksella 73,77. Peräti yhdeksän heittäjää ylitti 72 metrin karsintarajan. Loppukilpailuun vaadittiin 71,35.
Tervo oli ennätysvertailussa 30 moukarinheittäjästä selvästi heikoin, mutta venyi 21:nneksi, mikä oli perjantain alkukilpailuiden paras suomalaissijoitus.
Lipsanen karsiutui 40 sentin erolla finaalista
Miesten kolmiloikan karsinnassa Simo Lipsanen oli 23:s tuloksella 16,47. Lipsanen hyppäsi tämän kesän parhaan vastatuulituloksensa, mutta finaaliin yltääkseen hänen olisi pitänyt parantaa vielä 40 senttiä.
Lipsanen ponnisti kahdella ensimmäisellä kierroksella 16,44 ja 16,47. Kolmas yritys oli yliastuttu ja muutoinkin epäonnistunut.
– Vauhtijuoksussa oli pieniä ongelmia. Lankulle tulo meni vähän harppomiseksi ja sitä kautta loikat lähtivät kiertämään, Lipsanen kertaili.
– Karsinnan taso oli sen verran kova, että oli pakko vetää riskillä ja siksi viimeinen meni rikki.
Lipsanen on tällä kaudella ollut EM-joukkuekilpailussa toinen ja loikki talvella Suomen halliennätyksen 16,98, mutta kauteen hän ei ole tyytyväinen.
– Suoritusvarmuutta puuttuu. Sitä pitää pohtia valmentajan kanssa, Lipsanen sanoi.
Ainoat karsintarajan ylittäjät olivat Kuubasta Portugaliin muuttanut Pedro Pablo Pichardo ja Burkina Fason Hugues Fabrice Zango tuloksin 17,38 ja 17,17. Pichardo ponnisti karsinnan parhaan tuloksensa 20 senttiä lankun etureunan takaa.
Mörön ja Pullin perustuloksilla olisi selviydytty alkukilpailuista
Miesten 400 metrin aitajuoksun alkuerien nopein oli järjestävän maan Qatarin Abderrahmane Samba ajalla 49,08. Norjan Karsten Warholm ja Viron Rasmus Mägi voittivat omat alkueränsä.
Välieriin selviydyttiin tuloksella 50,34. Suomen mestari Oskari Mörö on kaikissa Kalevan kisojen jälkeisissä loppukauden kilpailuissaan juossut huomattavasti tätä nopeammin.
Miesten pituushypyssä Kuuban Juan Miguel Echevarría ponnisti vastatuuleen 840. Rion olympiavoittaja Yhdysvaltain Jeff Henderson hyppäsi toiseksi pisimmälle 812. Ruotsin Thobias Montler ylsi myös finaaliin.
Finaaliin selviydyttiin tuloksella 789. Suomen mestari Kristian Pulli on elo-syyskuussa kilpaillut seitsemän kertaa ja näistä kilpailuista kuudessa hän on hypännyt tätä pidemmälle.
Norjalainen veljessarja Jakob, Filip ja Henrik Ingebrigtsen juoksivat kaikki miesten 5000 metrin finaaliin – niin luultiin, kunnes Jakobin suoritus hylättiin. Hän astui 200 metriä ennen maalia ratareunuksen sisäpuolelle. Finaaliin selviydyttiin ajalla 13.26,46.
Miesten 100 metrin alkuerissä nopeimmin 9,98 juoksi Yhdysvaltain Christian Coleman, joka on tänä vuonna kolmesti jättänyt ilmoittamatta olinpaikkatietonsa doping-testaajille, mutta sai muutama viikko ennen MM-kilpailuja osallistumisoikeuden välimiesmenettelyn seurauksena. Välieriin selviydyttiin ajalla 10,23.
Päivitys lauantaiaamuna: Norjan joukkueen vastaprotesti on hyväksytty ja kaikki kolme Ingebrigtsenin veljestä juoksevat miesten 5000 metrin finaalissa.