”Koulutuksellista ja urheilijaksi kasvattavaa tekemisen meininkiä” – Team Finland -juniorit toimintavuosi käynnistyi myös leiritysten osalta

Team Finland -ohjelman nuorimpien urheilijoiden ja heidän valmentajiensa, Team Finland -juniorit valmennusryhmän, leiriviikonloppuun Kuortaneella ja Pajulahdessa viime viikonloppuna osallistui yhteensä yli 270 urheilijaa ja valmentajaa.

– Mukaan kutsuttujen urheilijoiden osallistumisprosentti oli todella korkea ja erityisesti mukana olleiden henkilökohtaisten valmentajien lukumäärä oli aivan poikkeuksellisen suuri, TF-juniorit toimintakokonaisuuden suunnittelusta, valmistelusta ja toteutuksesta vastannut Jarkko Finni sanoo.

Lähes 100 henkilökohtaisen valmentajan aktiivinen mukanaolo ilahdutti Finniä aivan erityisesti.

– Team Finland -toiminnan ydin on tukea ja auttaa päivittäisvalmennusta seuroissa. TF-juniorit leiritys on ennen kaikkea koulutuksellista toimintaa, niin urheilijoille kuin valmentajillekin, Finni sanoo.

– Erityinen kiitos seuroille, joista monet ovat päättäneet olla omalta osaltaan mahdollistamassa myös valmentajien osallistumista leirityksiin korvaamalla heidän leirikustannuksiaan.

Team Finland -juniorit valmennusryhmän leiriläiset Kuortaneella.

Laaja-alainen toimintasisältö

Uusi TF-juniorit toimintamalli käynnistyi syyskaudella mm. etätapaamisilla, harjoittelun seurannan käynnistämisellä (Champions Corner), yhteisen testiseurannan aloituksella ja lajikohtaisilla valmentajatapaamisilla. Tammikuun toisella viikolla toteutettiin ensimmäinen valtakunnallinen leirikierros, jolloin puolet lajeista leireili Pajulahdessa ja puolet Kuortaneella.

– Oli ilo huomata nuorten urheilijoiden ilo ja innostuneisuus avausleirillä. Mukana oli oppimishaluisia ja myös oppimiskykyisiä urheilijoita. Leireillä oli aito tekemisen meininki, kun lajinsa parhaat yläkouluikäiset ahersivat yhteistreeneissä, Finni kiteyttää leiriviikonlopun tunnelmia.

Leirisisältöihin kuului lajikohtaisen harjoittelun lisäksi mm. erillisiä koulutustilaisuuksia, urheilija-valmentajakeskusteluita sekä osalle urheilijoista myös harjoitettavuus- ja terveystarkastuksia.

Koulutuksellisena teemana leirikierroksella oli mm. psyykkinen valmennus ja urheilijan psyykkisten taitojen kehittäminen. Valmentajat saivat Kuortaneella oppia voimaharjoitustekniikoihin ja niiden opettamiseen. Pajulahden valmentajatapaamisessa puolestaan pureuduttiin yleisurheilijan urapolun valmennukselliseen sisältöön erityisesti yläkouluiässä.

Harjoitettavuus- ja terveyskartoitukset aloitettiin kestävyyslajeista. Leirivuoden aikana kaikille 2009 syntyneille valmennusryhmäurheilijoille järjestetään kartoitukset, joissa käydään läpi nuoren urheilijan terveystarkastuksen lisäksi mm. biologisen kasvun vaihetta, lihastasapainoa, harjoitushistoriaa ja urheilullista elämäntapaa.

Osana harjoitettavuuden kehittämistä TF-juniorit -valmennusryhmässä on käytössä myös yhteinen testiseuranta. Testiseuranta toteutetaan vähintään kahdesti toimintakauden aikana.

– Testit ovat hyvin perinteisiä kenttätestejä, joilla testataan ja arvioidaan ura- ja ikävaiheeseen sopivalla tavalla laaja-alaisesti fyysisten ominaisuuksien kehittymistä ja yleistä urheilullisuutta. Kaikille yhteisen testiseurannan lisäksi eri lajeissa on tarpeen mukaan seurantaa myös lajille tärkeissä ominaisuuksissa ja taidoissa. Esimerkiksi pikajuoksuryhmäläiset tekivät ensimmäisellä leirikierroksella askelanalyysin, ja kestävyysryhmä puolestaan toteutti tasotestin radalla, Finni kertoo.

Osaava kouluttajakaarti urheilijoiden ja valmentajien tukena

TF-juniorit valmennusryhmätoiminta toteutetaan kaikissa lajeissa / lajiryhmissä. Jokaisessa ryhmässä on 1–3 kouluttajaa (ks. kouluttajalistaus alla).

– Saimme syksyn haun ja rekrytoinnin kautta erinomaisen osaavan ja innostuneen kouluttajakaartin mukaan toimintaan. Tiimissä on sopivalla tavalla sekä kokemusta että uutta kouluttajavoimaa, Finni sanoo.

Finni kiinnittää huomiota myös kouluttajina toimivien naisten lukumäärään.

– Olen melko varma, että TF-juniorit kouluttajien naisten suhteellinen määrä on SUL:n historian korkein. Ylipäätään naisvalmentajien määrän lisääntyminen näkyy ilahduttavasti myös henkilökohtaisena TF-valmennusryhmävalmentamisena ja valmentajakoulutuksiin osallistumisena, Finni arvioi.

TF-juniorit toimintavuosi jatkuu mm. lajikohtaisina valmentajatapaamisina. Seuraavat leirikierrokset ovat maaliskuun lopulla / huhtikuun alussa, toukokuussa ja heinäkuussa lajikarnevaaleilla. Kevätkauteen mahtuu myös toinen testikierros, jolloin testejä tehdään joko yleisurheilukeskusten testipäivillä tai seuraharjoituksissa.

Team Finland -juniorit valmennusryhmän leiriväki Pajulahdessa.

Kouluttajat: TF-juniorit

Moniottelut: Matias Kankaanpää

100-200 m: Helinä Koivumäki ja Anniina Kortetmaa

300-400 m (ml. aidat): Juha Lehto

Pika-aidat: Antti Mero jr.

Kestävyysjuoksut: Minna Rinne, Mikko Kuivinen ja Antti Ihamäki

Kilpakävely: Veli-Matti Ranta ja Aleksi Ojala

3-loikka: Joonas Makkonen

Pituus: Ville Korhonen

Korkeushyppy: Nella Tuuri ja Kai Niemi

Seiväshyppy: Henriikka Könönen ja Samuli Järvelä

Moukarinheitto: Leena Paldanius

Kiekonheitto: Tuula Sviili

Kuulantyöntö: Ville Halonen

Keihäänheitto: Leevi Lindi ja Lasse Paananen (myös levytankotekniikkakoulutus).