Amanda Kotaja kiihdytti syksyllä Dubaissa ratakelauksen 100 metrin maailmanmestariksi ja juhli sen ohella valmistumistaan liikuntaneuvojaksi Vierumäeltä.
– Loppuvuosi oli aika rankka, mutta onneksi sain levätä joulun ajan ja pääsin aloittamaan harjoittelun uudella innolla, Kotaja muistelee Espor Centerin testipäivässä.
Kuluvalle paralympiavuodelle Kotajan ei ole tarvinnut miettiä uudistuksia harjoitteluun. Valmentajansa Jussi-Pekka Kurtin kanssa hän on löytänyt toimivan konseptin, joka toi Dubaissa T54-luokan 100 metrin MM-tittelin ohella 400 metrillä seitsemännen sijan.
– Viime kausi meni äärimmäisen hyvin. Pientä hiomista on välinepuolella ja tekniikassa, mutta on oikeastaan hämmentävää, miten voin olla nyt jo näin hyvässä kunnossa. Tuntuu, että pystyin jatkamaan harjoittelua suoraan siitä mihin Dubaissa jäin, Kotaja sanoo.
– Suorituskyky ei tietysti ole niin herkässä kunnossa kuin mitä se oli MM-kisoissa, mutta kisojen jälkeen ei tullut tason notkahdusta. Pystyin aloittamaan harjoittelun selvästi korkeammalta tasolta kuin vuosi sitten.
Lisäpainolla vakautta kelaustuolin keulaan
Samaa kieltä kertoivat Kotajan Espoon Espor Centerissä tekemät testit. Kotaja kelasi päivän aikana kiihtyvyysmittaukset, lähtönopeustestin ja fyysisistä suorituskykyä mittaavan MART-testin sekä penkkipunnerrustestin.
– 10 metrin testissä tuli uusi ennätys ja muutenkin testit menivät hyvin. Tuntui hyvältä kun pääsin testeissä niihin parhaimpiin lukemiin, mitä olen hanskoilla kelannut ja nyt kelasin kelauskapuloilla, joilla en ole vielä niin paljon kelannut. Se antaa varmuutta, että homma toimii, Kotaja sanoo.
Espoon testeissä Kotaja otti myös teknisen asiantuntija Petri Hankiolan johdolla tuntumaa, olisiko pieni lisäpaino kelaustuolin keulassa hyvä tapa vakauttaa tuolin menoa. Kotajalla tahtoo keula keventyä liiaksi ja etupyörä kohota, kun hän kiihdyttää kelaustuoliaan täydellä voimalla.
– Oman voimatason nousulla on varmasti ollut siihen vaikutusta. Voimat ovat viimeisen parin vuoden aikana nousseen ihan hirveästi, Kotaja sanoo.
– Keulapaino on asia, jota tullaan seuraavina kuukausina miettimään. Nyt kun siihen laitettiin lisäpaino, se auttoi selvästi.
EM-kilpailuun ilman huippuherkistelyä
Kotajan harjoittelu tähtää syyskuisten Tokion paralympiakisojen 100 ja 400 metrille. Kesäkuun alun EM-kilpailut Puolan Bydgoszczissa ovat kuitenkin kauden ensimmäinen arvokisa.
– EM-kilpailu on sellainen alkukesän tsekkaus. Sinne ei kuntoa viritellä ihan huippuun. Niiden kisojen jälkeen katsotaan, mihin asioihin pitäisi kiinnittää erityishuomioita.
Manni selätti olkapäivat ja muutti kelausasentoa
Moni asia on muuttunut Henry Mannin harjoittelussa. Niistä tärkein on, että toissa vuodesta kiusanneet olkapäävaivat on selätetty ja se näkyy voimaharjoittelussa. Valmistautuminen EM- ja paralympiakauteen on edennyt muutenkin lupaavasti.
– Nyt tuli tosi hyviä veto ja sellaisia ookoo vetoja. Totaalisia epäonnistumisia ei tullut lainkaan ja vaihteluväli vetojen välillä oli pieni, Manni kertaili Espoon testipäivän kiihtyvyysmittauksia.
– Nyt olkapää kestää myös penkkipunnerrusta. Mitään maksimitoistoja en ole yrittänyt tehdä, mutta pystyn jumppailemaan 80 kilolla ja liikkuvuus on kunnossa.
Manni on syksyn aikana seurannut aiempaa tarkemmin ravintoasioita. Kroppa on keventynyt ja kun voimanhankinta on samalla tehostunut, se tuntuu kelatessa.
– Se on varmaan yksi tekijä, miksi testi kulki niin hyvin. Kun kropan voima on kasvanut ja koostumus muuttunut, olen pystynyt myös muuttamaan kelausasentoa, Manni kertoo.
– Painon seurantaa olen tehnyt täyttämällä ruokapäiväkirjaa. Olen huomannut, että sitä pärjää aika pienellä kilokalorimäärällä, kun istuu pyörätuolissa, vaikka treenaa kovaa. Se on vähän yllättänyt.
Kelauskapuloiden käyttö paranee koko ajan
Manni näkee, että vauhti testeissä oli hyvä myös siksi, että kelauskapuloiden käyttöön tulee koko ajan lisää rutiinia.
– Varsinkin 100 metrillä lähtö oli aiemmin kapuloilla aikamoista tarpomista. Nyt se oli näissä testeissä parempaa kuin mitä kelasin hanskoilla 2017. Olen saanut nimenomaan lähtöä kapuloilla paremmaksi, Manni analysoi.
Viime syksyn MM-kisoissa Manni kelasi T34-luokassa 400 metrillä neljänneksi ja 100 metrillä kuudenneksi. Kuluva kausi alkaa arvokisojen osalta EM-kisoilla kesäkuussa, mutta Mannin ajatukset ovat nyt erityisesti Sveitsin kansainvälisissä kilpailuissa, jotka ovat juuri ennen EM-mittelöitä.
– Sveitsin kisoissa ovat mukana kaikki maailman parhaat ja minun luokassa heistä monet tulevat Euroopan ulkopuolelta. Jos Sveitsissä menee hyvin, EM-kisoihin voi lähteä luottavaisin mielin ja varmuutta se toisi myös Tokion paralympialaisia ajattelen, Manni miettii.