Kamppailu reiden takaosan lihasvammaa vastaan on kiusannut Annimari Kortteen valmistautumista Tokion olympiakisoihin. Lauantaisiin 100 metrin aitajuoksun alkueriin Korte lähtee kaksijakoisissa tunnelmissa.
– Ennätyskunnossa olisin, jos jalkaan ei sattuisi ja jos olisi täydelliset olosuhteet. Ne kumpikaan eivät välttämättä ole tällä hetkellä realismia. Uskon, että 12,8 pitäisi pystyä juoksemaan, jos jalka taipuu aitojen yli, Korte arvioi kisanäkymiään.
Sagassa Korte on saanut apua kokeneen hierojan Pentti Niemen käsittelyistä.
– Pena sai jalkaa tosin hyvin liikkeelle. Kun tulin Saagaan, se nousi johonkin 40-50 asteeseen, jos makaa selällään. Pena sai sen 90 asteeseen. Ei sekään ole hurjasti, mutta 90 astetta vaaditaan, että pääsee aitojen yli, Korte sanoo.
Kortteen vaivaa on hoidettu kortisonilla, mutta varsinainen apu on luvassa vasta syksyllä kauden jälkeen, kun ongelma hoidetaan leikkauksella.
– Nyt sille ei voi tehdä mitään. Se vaatii leikkauksen, että se paranee. Pitää vaan yrittää pitää ”hengissä” siihen asti. Toivon, että pystyn juoksemaan Kalevan kisat ja Ruotsi-ottelun. Sen jälkeen se varmasti leikataan, Korte kertoo.
Lähelle 12,90:tä pitää juosta välieriin päästäkseen
Ongelmistaan huolimatta Korte on juossut tällä kaudella 12,91 ja useita muitakin kertoja alle 13 sekunnin. Sagan leirillä hän sai tehtyä hyviä harjoituksia.
– Jalka on kipeä ja kipeytyy aina treenistä. Sagassa sain tehtyä kaksi hyvää treeniä ja siellä jalka oli parempi, kuin se on ollut muutamaan viikkoon, Korte kertoo.
Naisten 100 metrin aitajuoksun taso on ollut kesän mittaan erinomainen. Tokiossa on mukana seitsemän kauden aikana 12,60 alittanut juoksijaa. Kesän tilastokärki on 12,32 juossut Puerto Ricoa edustava Jasmine Camacho-Quinn.
– Luulen, että alle 13 sekunnin, lähelle 12,90:tä pitää juosta, että pääsee edes välieriin. Taso on noussut ihan valtavasti, Korte arvioi.
Toissa vuonna Dohan MM-kilpailuissa Korte kiiti alkueristä välieriin ajalla 12,97. Toiveena olisi vastaava temppu nytkin.
– Olen huomattavasti paremmassa kunnossa kuin ennen Dohan MM-kilpailuja. Mutta kaikki riippuu niin paljon tästä jalasta, kuinka se taipuu aitojen yli, Korte sanoo.
– Tässä tilanteessa pitää olla tyytyväinen, että pääsee maaliin. Välierä olisi jo ihan loistava suoritus.
Hurskeen sydänkesän harjoitusjakso poiki tulosta
Välieriin Dohan MM-kilpailujen 100 metrin aitajuoksussa eteni myös Reetta Hurske. Kortteen tapaan hänkin tavoittelee jatkopaikkaa lauantain alkueristä. Aivan samaan vauhtiin kuin 2019 Hurske ei ole tänä kesänä ehtinyt, mutta sai heinäkuun harjoitusjaksolla ja Sagan leirillä juoksuvireensä hyvään nousuun.
– Tein hyvän harjoitusjakson ennen Joensuun GP-kilpailuja ja heti kilpailun jälkeen tehtiin vielä muutamat kovemmat treenit. Ajateltiin, että Sagassa muutamat ensimmäiset päivät täytyy käyttää lämpöön ja aikaeroon sopeutumiseen Hurske sanoo.
– Sopeutuminen lämpöön ja aikaeroon meni hyvin. Myös lauantaina Sagassa ollut viimeinen kova treeni onnistui ja sen jälkeen siirryin hyvillä mielin Tokion kisakylään.
Olympiakisoihin valmistautumisessa Hurske käyttää hieman eri metodia kuin viime vuosien muihin arvokilpailuihin. Muutos on samalla paluuta vanhaan.
– Junnukisoissa oli aika pitkään sellaista, että kovat treenit tehtiin ennen kisoja ja sitten herkisteltiin. Nyt kokeillaan sitä samaa ja keskiviikkona jo huomasi, että irtosi paremmin kuin lauantaina, Hurske kertoo.
Mikä siis on erona viime vuosien arvokilpailujen viimeistelyyn?
– Olen treenannut tosi kovaa vielä aika pitkäänkin ennen tärkeitä kisoja. Sitten on vaan tehty muutamia teräviä juttuja ja odoteltu, että kunto nousee.
Yhteistreenistä lisää virtaa leirin treeneihin
Hurskeen mukaan juoksuvire on kehittynyt viime ajat hyvään suuntaan. Samaa mieltä on myös valmentaja Marjukka Suihko, joka on saanut harjoituksista Suomeen videoita ja viestejä.
– Hänenkin mielestään juoksu näytti nyt paremmalta kuin viime viikon lauantaina, vaikkei se lauantain treenikään huono ollut, Hurske sanoo.
Hurske kiittelee myös Kortteen kanssa tehdyn yhteistreenin merkitystä.
– Sen huomaa, että kun vetää yhdessä, saa itsestään paljon paremmin irti ja rytmistä kiinni alusta asti. Ekalle aidalle tulo on niin paljon hitaampaa, jos sen ottaa yksin, kuin jos sen tekee jonkun muun kanssa, Hurske sanoo.
Hurskeen tämän kesän paras aika on 12,96. Se on täsmälleen sama tulos, millä hän eteni Dohan MM-kilpailuissa välieriin.
– Nyt sitten keskitytään vain positiivisiin juttuihin ja luotetaan itseensä. Ne ovat ainoat asiat, mitä näiden päivien aikana pystyy vielä tekemään.