Kuulantyöntäjä Arttu Korkeasalo ja kiekonheittäjä Sanni Kuparinen liittyivät syksyllä Anssi Mäkisen valmennustiimiin ja harjoittelevat nyt yhdessä kiekonheittäjien Salla Sipposen ja Helena Leveelahden kanssa.
– Meillä on tosi kiva porukka. Koin jo viime vuonna, kun aloin treenata Helenan kanssa, että siitä oli iso apu. Kivaa, että nyt myös Sanni ja Arttu ovat mukana, Sipponen kiteyttää Mäkisen valmennustiimiläisten tuntoja.
Korkeasalo oli Mäkiseen yhteydessä jo kesällä, kun putkimiesopinnot ja työharjoittelu söivät terää 22-vuotiaan tamperelaismörssärin harjoittelusta ja kilpailemisesta. Kauden parhaaksi jäi Ruotsi-ottelun 18,32.
– Kesällä rupesi jo pännimään, kun olin töissä ja samalla kropan olisi pitänyt olla herkässä kunnossa. Aloin mietiskelin, että mihin suuntaan tässä elämässä liikahtaa, onko kuulaura jo nähty? Tiesin, ettei nykysysteemillä kannata jatkaa.
Korkeasalo kaipasi treeniseuraa ja valmentajaa harjoituksiin. Molempia löytyi ja samalla kokonaan uudenlaista virikettä harjoitteluun, kun hän liittyi Mäkisen heittotiimiin. Yhteistyön tavoitteeksi Korkeasalo on linjannut Rooman EM-kilpailut 2024.
– EM-kilpailuihin haluan. Ne ovat nyt päätähtäin. Sen jälkeen voi miettiä, miten siitä eteenpäin. Opiskelut pitäisi saada päätökseen tämän vuoden puolella. Sen jälkeen se on pelkkää sporttia, Korkeasalo sanoo.
”Tässä haetaan kokonaispakettia kuntoon”
Korkeasalon harjoittelu laveni syksyllä monipuolisempaan suuntaan. Treeneissä on rakennettu paitsi peruskuntoa myös yleistaitavuutta, liikkuvuutta ja motoriikkaa.
– Voimaharjoitteluakin on monipuolistettu ja keskikroppaa on vahvistettu paljon. Lajiharjoittelussa yritetään parantamaan työnnön lähtöä ja nojavaihdetta. Loppuhan Artulla on tosi hyvä, Mäkinen kuvailee.
Mäkisen näkee, että Korkeasalo on treenannut hyvin, mutta kapea-alaisesti. Korkeasalon mukaan muutokset treeneissä ovat olleet aiempaan verrattuna tuntuvia.
– Luottavaisin mielin olen harjoitellut, vaikka se mitä on tehty, on täysin erilaista, mitä olen tottunut tekemään. On panostettu monipuolisuuteen, liikkuvuuteen ja tekniikkaan, Korkeasalo kertoo.
– Tässä haetaan kokonaispakettia kuntoon niin, ettei tarvitse miettiä, kun lajinomaisempi treeni alkaa, ja että paikat kestävät, kun aletaan liikuttaa isompaa rautaa.
Kuparinen ryhmätreenistä: ”Buustia omaan tekemiseen”
Sanni Kuparinen oli viime kesänä kiekonheiton tilastonelonen. Mäkisen treeneissä Kuparista kirittää tilaston kärkikaksikko Sipponen ja Leveelahti.
– Siitä saa buustia tekemiseen, kun joka päivä näkee, missä Sipponen ja Leveelahti ovat. Se on se taso missä itsekin haluan joskus olla, ja yritän tietysti saada heitä kiinni, Kuparinen sanoo.
Nokialla asuva Kuparinen, 20, harjoitteli aiemmin Jari Katajan valmennuksessa. Hän heitti viime kesänä ennätyksensä 51,99 ja voitti 22-vuotiaiden Suomen mestaruuden.
– Espoon 22-vuotiaiden EM-kisat ovat ensi kesän päätavoite ja ennätystä pitäisi saada paremmaksi. Mitään tiettyjä metrilukuja ei ole, mutta 55 metriä haetaan seuraavaksi, Kuparinen sanoo.
Mäkisen johdolla harjoittelun painopiste on siirtymässä lajiominaisuuksien ja tekniikan terävöittämiseen. Mäkisen mukaan näin voidaan, tehdä, koska Kuparisen perusfysiikka ja harjoitettavuus ovat kunnossa.
– Tekniikkaa pyritään samaan eteenpäin ja samalla kiekonheiton kannalta tärkeitä ominaisuuksia. Kun aiemmin harjoitukset olivat enemmän monipuolisia, nyt on menty lähemmäksi kiekonheittäjän treeniä. On selkeitä puntti- ja heittopainotteisia harjoituksia, Kuparinen sanoo.
Sipponen: ”Tavoite saada tekniikka varmemmaksi, tulostaso vakiintumaan”
Sipponen voitti viime kesänä Kalevan kisat jo kuudetta kertaa, rikkoi ensi kertaa 60 metriä ja päätti kauden Ruotsi-ottelussa lajivoittoon. Olympiastadionilla kiekko lensi sairastelun kiusaamanakin 59,46.
– MM-kisoihin pääsy oli minulle iso juttu, mutta itseäni jäi harmittamaan, että arvokisat eivät menneet hyvin. Kaudesta jäi siksi vähän kaksijakoiset fiilikset, vaikka Kööpenhaminassa tuli ennätys 60,58 ja Ruotsi-ottelussakin heitin hyvin, Sipponen sanoo.
– Ehkä siinä kävi, kuten Anssi sanoi, että tekniikan kanssa työ jäi kesken. Saatiin hyvin ajettua sisään heiton alun ajoitusta, mutta ei päästy jalanvaihtoon asti. Välillä heitto osui ja välillä ei. Fysiikasta se ei jäänyt kiinni, Sipponen sanoo.
Sipposen katse on nyt elokuisissa Budapestin MM-kilpailuissa. Harjoittelussa tekniikan ja erityisesti heiton lopun työstö jatkuu.
– Tavoite on saada tekniikkaa varmemmaksi, tulostaso vakiintumaan ja voimaa vähän lisää kuitenkin niin ettei nopeus kärsi, Sipponen linjaa.
Jalkojen voima Leveelahden fokuksena
Helena Leveelahdella on nuorten arvokilpailuista EM- ja MM-mitali. Ennätys on viime vuoden 57,09. Kuluneella kaudella tuloskehitystä ei tullut.. Mäkisen mukaan sitä haetaan nyt muokkaamalla harjoittelua.
– Helenan viimeiset vuodet ovat olleet aika tasaisia. Nyt tehdään asioita eri tavalla. Haetaan fyysistä voimaa rajusti lisää ja erityisesti jalkoihin, jotta saadaan rinkityöskentelyyn lisää nopeutta. Helenan tekninen suoritus kestää vertailun, mutta nopeus – ja tehontuotto eivät vielä riitä, Mäkinen linjaa.
Leveelahti on samoilla linjoilla.
– Olen Anssin kanssa samaa mıeltä. Lisää voimaa tarvitaan ja voimanhankinta, nyt kun sitä tehty enemmän, on mennyt hyvin, Leveelahti sanoo.
Neljän heittäjän ryhmässä Leveelahti viihtyy hyvin.
– Meillä on tosi hyvä ryhmä ja ryhmähenki. Itselleni se tuo lisää tsemppiä myös kuulantyöntöön, kun mukana on myös kuulantyöntäjä, Leveelahti viittaa kakkoslajiinsa.