Jyväskylän Kenttäurheilijat on asettanut tavoitteekseen olla pysyvästi johtava yleisurheiluseura Suomessa. SM-maratonilla varmistunut kolmas Kalevan Malja –kilpailun voitto neljässä vuodessa on pitkä askel tuohon suuntaan.
Seuran toiminnanjohtajan Markku Koistisen mukaan tavoitteena ei ole vain Kalevan Malja –kilpailussa menestyminen vaan uuden kulttuurin luomisesta
– Kyse on uuden löytämisestä. Halusta olla suunnannäyttäjä ja kehityksen kärjessä siinä mihin yleisurheilua pitäisi viedä. Se tarkoittaa, että tehdään valmennustoimintaa oikealla tavalla, koulutetuilla valmentajilla, hyvissä oloissa ja ollaan valmiita maksamaan korvauksia, Koistinen sanoo.
Kalevan Malja –kilpailun JKU vei tänä vuonna 391 pisteellä. Kilpailun voittaa eniten ulkoratojen SM-kisoista pisteitä kerännyt seura. Tampereen Pyrintö oli toinen 364 pisteellä ja Lahden Ahkera kolmas 262 pisteellä.
Edellisen kerran JKU voitti Kalevan Maljan vuosina 2015 ja 2014.
– Kalevan Malja –kilpailussa voitto ei irtoa yhdellä tai kahdella huippu-urheilijalla, pisteitä kertyy niin monista SM-kisoista ja lajeista, että pitää olla laaja taso, Koistinen sanoo.
Jäseniä Jyväskylän Kenttäurheilijoissa on noin 1700. Valmennusryhmissä ahertaa yhteensä 300 nuorta ja aikuista. Mihin JKU:n laaja taso perustuu?
– Meillä on hyvä juniori- ja aikuisurheilijakaarti ja laajat urheilukoulut. Me emme toimi pelkästään Jyväskylän seudulla vaan myös lähialueilla. Saamme hyvin haarukoitua esiin lahjakkaita junioreita, Koistinen sanoo.
– Seuralla on myös laadukasta kunto- ja terveysliikuntatapahtumien järjestelyä, ja aiemmin veteraaniurheilun nimellä kulkenutta aikuisurheilua. Meillä on näin vakaa ote yhteiskuntaan ja meidän toimintaa pidetään hyvänä. Kun näin on, myös huippu-urheilutoimintaa hyväksytään paremmin.
Hipposhanke huolettaa, pojista pulaa
Ensi kesänä Harjun kentällä Kalevan kisoja isännöivä JKU on kahminut menestystä viime vuodet, mutta haasteitakin piisaa.
– Olosuhteet ovat ykkösasia. Ilman hyviä olosuhteita, seuratoimintaa on vaikea pyörittää. JKU:llakin kehitys alkoi siitä, kun Hipposhalli valmistui Jyväskylään 1992, Koistinen muistuttaa.
– Nyt on vähän huoli siitä, että hallin on annettua rapistua, kun meneillään on Hippos 2020 –hanke. Siinä on tarkoitus panna tuusan nuuskaksi koko Hippoksen alue ja rakentaa pääosin yksityisellä rahalla kaikki uusiksi. Suunnitelmissa on tilat yleisurheilulle, mutta pelkona on vuokratason nousu, kun kaupunki on hankkeessa mukana vain vähemmistöosakkaana, Koistinen sanoo.
– JKU on Hippos-hankkeessa mukana kumppanina, ja pyrkii ohjaamaan sitä oikeaksi näkemäänsä suuntaan. Oikealla tavalla toteutuessaan hankkeessa on huikea potentiaali.
Toinen haaste on kova kilpailu junioreista ja erityisesti pojista.
– Palloilut kiinnostavat poikia enemmän. Yleisurheilusta pitää saada mielenkiintoisempaa parantamalla valmennuksen ryhmätoimintamalleja. Yksin puurtaminen ei nykynuoria kiinnosta, Koistinen sanoo.
Koistinen toivoo myös, että elokuussa Berliinissä huipentuva EM-kesä toisi maajoukkueurheilijoille menestystä ja siten nuorille intoa ja motiivia harjoitella.
– Nuoret tarvitsevat sitä, että tunnelin päässä näkyy valoa. Sitä tietoa, että jos kaikki onnistuu hyvin, voin saavuttaa menestystä, arvostusta ja taloudellista hyvää, ja bonuksena laajan sosiaalisen verkoston ja terveen sielun terveessä ruumiissa, vaikka kirkkaimmat mitalit jäisivät saavuttamatta.
Kalevan Malja –kilpailun lopputilanne 2017: 1) Jyväskylän Kenttäurheilijat 391 pistettä, 2) Tampereen Pyrintö 364, 3) Lahden Ahkera 262, 4) Turun Urheiluliitto 251,5, 5) Espoon Tapiot 250,5, 6) Helsingin Kisa-Veikot 216, 7) HIFK Friidrott 201,5, 8) Vasa IS 145, 9) Lappeenrannan Urheilu-Miehet 139, 10) Keski-Uudenmaan Yleisurheilu 138.