Jarkko Kinnusen tuuletukset ja riemun karjahdukset Dohan MM-kisojen 50 kilometrin maalissa purkivat takkuisen kesän tuomat paineet. Kinnunen käveli lauantaina aamuyöllä sisukkaasti 20:nneksi erittäin kosteassa yli 30 asteen hellesäässä ajalla 4.25.36.
– Siinä kävi koko kesä mielessä. Itselläni meinasi usko loppua monta kertaa, mutta Vallulla ei kertaakaan. Hän jaksoi kannustaa loppuun asti, Kinnunen muisteli tuntojaan maalissa.
Kinnunen viittasi sydänkesän sisukkaisiin jalkavaivoihin, joihin hän haki ja lopulta löysi lääkkeet valmentajansa Valentin Konosen kanssa. Ongelmat söivät kuitenkin harjoittelua. Dohassa erittäin kokenut arvokisakävelijä sai kasaan tasaisen vahvan, mutta tuskaisen kilpailuin.
– Ihan rehellisesti sanottuna halusin sieltä pois jo aika alussa. En nauttinut. Hemmetin kuuma siellä oli, Kinnunen kertaili.
MM-taiston voitti Japanin Yusuke Suzuki ajalla 4.04.20. Voittoaika on huonompi kuin kertaakaan vuoden 1968 Meksikon olympiakisojen jälkeen, mikä johtui ankaran kosteasta hellesäästä, mutta myös kisan öinen ajankohta oli poikkeuksellinen.
Kinnunen: Rankin kisa jossa olen ollut
Kinnusta kilpailussa kiusanneet takareiden ja nivusen seudun ongelmat iskivät jo 15 kilometrin jälkeen.
– Keskityin 30 kilometrin jälkeen siihen, että ajattelen vain yhtä kierrosta kerrallaan. Vasta kun oli alle kilometri maaliin, uskalsin ajatella, että pääsen sinne. Matkalla se ei ollut varma. Koko ajan oli jalassa tuntemuksia ja jouduin kerran pysähtymään, kun lonkankoukistaja ja lähentäjä kramppasivat, Kinnunen sanoi.
Kinnusen sai valmentajaltaan kisan aikana vinkkejä, jolla jalkavaivat hellittivät, ja hän saattoi keskittyä vain pitämään vauhdin sopivissa rajoissa.
– Rankin kisa jossa minä olen ollut. En voi kuvitella, että kävelisin kilpailussa viiden minuutin ja 20 sekunnin kilometrivauhtia. Kävelen sitä joskus verryttelylenkille ja nyt meinaisi silti jalka koko ajan krampata, Kinnunen kertaili.
– Työn takana se oli, että maaliin pääsin, mutta ajattelin, että mennään niin pitkälle kuin jalat kantaa, kun tänne on kerran päästy.
Kinnusen seuraava haaste on käydä Tokion olympiakisojen tulosrajan kimppuun.
– Se on seuraavaksi edessä, mutta nyt levätään ensin vähän, Kinnunen sanoi.
Partanen: Oli pakko keskeyttää
Kinnunen oli MM-kilpailun ainoa suomalainen, joka pääsi maaliin. Sairaus esti Tiia Kuikan startin naisten kilpailuun ja Aku Partanen keskeytti miesten kilpailun 15 kilometrin jälkeen, kun keho oli kuumennut siihen pisteeseen, ettei muita vaihtoehtoja ollut.
– Keskeyttäminen ei ollut ratkaisu vaan pakko Vallu sanoi siitä ensin ja kuulin, että joukkueen lääkäri olisi ottanut minun radalta, jos en olisi keskeyttänyt, Partanen sanoi.
Partasen mukaan keskeyttäminen johtui siitä, että keho ei ollut kunnossa. Ongelmia oli parina kisaa edeltävänä päivänä, mutta kisapäivänä ennen starttia näytti hyvältä.
– On ollut sairastumisen oireita, mutta tänään oli parempi olo. Siksi lähdin kisaan. Sairaana en lähde kilpailemaan, mutta sitä on vaikea arvioida etukäteen, mikä olotila tulee olemaan, Partanen sanoi.
Partasen mukaan hänellä oli parin viime päivän ajan ennen kisaa huimausta, pahoinvointia, oksennuksen tunnetta ja muita epämääräistä oireita. Kisaan hän lähti kuitenkin luottavaisena. Meno oli kuitenkin vaikeaa alusta pitäen.
– Alku on monesti ollut nihkeää. Ajattelin, että kyllä se siitä lähtee, mutta olo vaan heikkeni. Jostain syystä elimistö alkoi ”kiehua” odotettua nopeammin, Partanen sanoi.
Tokion lämpö on mietinnän paikka
Partasella oli kilpailussa sisuksissaan yksi Kansainvälisen yleisurheiluliiton tutkimukseen liittyvä nieltävä ja kehosta luonnollista teitä poistuva lämpömittari, joka kertoi kropan lämmön käyneen 39,4 asteessa.
– Tiesin, että oli kovat olosuhteet, mutta se oli yllätys, että näin aikaisessa vaiheessa alkoi piiputtaa. Tehtiin kuitenkin kisaan liittyen kaikki niin hyvin kuin pystyttiin, Partanen sanoi.
Partanen katse on jatkossa Tokion olympiakisoissa. Tältä kaudelta 50 kilometrin osalta tilastoihin jää kevätalvella kävelty 3.46.54.
– Ensi vuonna Tokiossa tulee olemaan aika vastaavat olosuhteet kuin täällä ja se on mietinnän paikka, vaikka nyt ei tulee mieleen mitä olisi voinut tehdä toisin, Partanen sanoi.