Keihäänheiton karsintakilpailusta finaaliin eteni viisi kausitilaston parasta heittäjää ja kun ottaa huomioon karsinnassa kakkoseksi tuloksella 86,79 m heittäneen Arshad Nadeemin, niin finaalissa on mukana tilastollisesti kauden kovin kuusikko. Karsinnasta finaaliin jatkoi yhteensä kahdeksan heittäjää, jotka olivat kisaan lähtiessään tilastollisesti 12 parhaan heittäjän joukossa. Tältä osin perjantaiaamun kilpailua voi kutsua hyvin normaaliksi miesten keihäänheiton arvokilpailukarsinnaksi.
Puolustavan maailmanmestarin, Anderson Petersin, karsiutuminen finaalista on tietenkin aina jonkinasteinen yllätys. Samoin finaaliin riittänyt karsinnan heikoin tulos, 79,78 m, oli normaalia MM-kisatasoa matalampi. Viiden edellisen MM-kilpailun keskimääräinen karsinnan läpäisyvaatimus on ollut 81,36 m (vaihteluväli 80,03-83,49 m). Heikommalla karsintatuloksella MM-finaaliin on päästy mukaan edellisen kerran vuoden 2009 MM-kisoissa, jolloin loppukilpailun kutonen Antti Ruuskanen eteni karsinnan viimeiseltä paikalta finaaliin tuloksella 78,69 m.
MM-mitalivaatimustaso on ollut keskimäärin n. 87 metriä
Finaalin jatkokierroksille eteneminen vuosien 2013-2022 MM-kilpailuissa on vaatinut keskimäärin vähintään 81,94 m mittaisen kaaren (vaihteluväli 80,32-83,76 m). Budapestin karsinnan perusteella vaatimustaso saattaa jäädä tällä kertaa matalammaksi. Finaalin voittotulosten keskiarvo on ollut 89,44 m (86,89-92,72 m) ja pronssipallille kuljettanut heitto on keskimäärin kantanut 87,13 m (85,37-88,09 m). Mitalitasolle vaadittaviin tuloksiin on finaalissa heittävistä uransa aikana yltänyt kahdeksan ja kuluvan kauden aikana viisi heittäjää.
Chopra, Vadlejch ja Weber – sekä todellinen jokerikortti Nadeem
Etukäteisarvioinnissa mestarisuosikki on viime vuoden MM-kakkonen Chopra, jonka kovimmat haastajat ovat Eugenen MM-kolmonen Vadlejch ja MM-nelonen Weber. Sama kolmikko valtasi vuoden 2021 Tokion Olympialaisissa sijat 1. (Chopra), 2. (Vadlejch) ja 4. (Weber). Kovin yllätyksellisenä kilpailun suosikkikolmikkoa ei siis voida pitää.
Tokion olympiavoittaja Chopra on kilpaillut vuonna 2023 vain kolmesti heittäen tulokset 88,67 m, 87,66 m ja eilisessä karsinnassa ensimmäisellä heitollaan 88,77 m. Chopra on jäänyt kilpailussa alle 86 metrin tulokseen vain yhden kerran vuoden 2018 jälkeen. Chopra, jonka kymmenen parhaan kilpailun keskiarvo on 88,68 m, on tämän hetken huippuheittäjistä selkeästi tasoltaan kovin ja varmin. Hänen ennätyksensä on kuitenkin ”vain” 89,94 m. Mikäli joku hänet finaalissa haluaa tosimielellä haastaa, niin tuloksen pitää alkaa ainakin 89:llä, mutta mieluummin niin, että lopputuloksen ensimmäinen numero on yhdeksikkö.
Jakub Vadlejch heittää yhtä uransa tasokkainta kautta. Hänen kolmen parhaan kilpailun kausikeskiarvonsa 88,84 m on finaalijoukon kovin. Vadlejchin tuloskunto on kuitenkin selkeästi hiipunut kesäkuun puolivälin jälkeen, eikä suorittaminen vielä karsinnassakaan erityisemmin säväyttänyt. Onko kyseessä kokeneen urheilija-valmentajaparin suunnitelmallinen kauden toisen tuloskuntopiikin hakeminen MM-kilpailuihin? Vastauksen saamme sunnuntai-illan finaalissa.
Saksan tämän hetken ylivoimainen ykkösheittäjä Julian Weber on ollut kaikissa arvokilpailuissaan hyvä ja varma. Budapest on hänen kuudes yleisen sarjan arvokilpailunsa. Weberin viiden aiemman arvokilpailun sijoitussaldo 1. (EM 2022), 4. (MM 2022), 4. (Olympialaiset 2021), 6. (MM 2019) ja 9. (Olympialaiset 2016) on vakuuttava. Kaikissa käymissään arvokilpailuissa hän on kyennyt heittämään joko finaalissa tai karsinnassa kyseisen kauden parhaita tuloksiaan, kertaalleen jopa kauden parhaansa (Tokio 2021). Koska arvokilpailuvarma Weber on tällä kaudella heittänyt kuudessa eri kilpailussa yli 85 m ja hänen kolmen parhaan kilpailunsa keskiarvo on peräti 88,04 m, on ensi viikolla 29 vuotta täyttävä saksalaisheittäjä ehdoton mitalisuosikki sunnuntain finaaliin.
Aina arvaamattomassa keihäänheitossa haastajia suosikkikolmikolle tottakai löytyy. Kovakätinen Arshad Nadeem on ehdottomasti yksi sellainen. Reilu vuosi sitten heitetty yli 90 metrinen on osoitus miehen valtavasta potentiaalista. Kun Suomessa on viime vuosina kannettu huolta Oliver Helanderin riittämättömistä kilpailumääristä, niin Nadeemiin verrattuna Oliver on ahkera kilpailija. Kahdeksan miesten keihäällä heitetyn kilpailuvuoden aikana (2015-2023, mutta 2020 ei kilpailuja) Nadeem on heittänyt yhteensä 22 kilpailua, mikä tarkoittaa keskimäärin vähemmän kuin kolme kilpailua vuoteen! Viime vuonna Nadeem avasi kilpailukautensa Eugenen MM-kilpailussa, heitti karsinnassa 81,71 m ja finaalissa 86,79 m. Pakistanin ennätysmiehelle ja maan ainoalle yli 80 metrin heittäjälle Nadeemille ei vähäinen kilpailumäärä eikä karsinta – finaali -yhdistelmä näyttäisi olevan ongelma. Nadeem on finaalin todellinen jokerikortti – jopa mestaruustaisteluun!
Realisoiko Helanderin ehjä kilpailukausi valtavan potentiaalin?
Helanderin kilpailukausi 2023 on ollut selkeästi uran tasaisin ja tasapainoisin. Alla on aiempaa enemmän kilpailuja, joissa hän on heittänyt kaikki kuusi kilpailuheittoa. Kilpailujen välinen ja kilpailujen sisäinen ailahtelevuus on ollut aiempaa vähäisempää. Kilpailurutiini on kasvanut ja kilpailutilanteen hallinta on kehittynyt. Se luo arvokilpailuonnistumiselle erinomaiset edellytykset. Oliverin supervahvuutta, rajua irtiottokykyä, mikä on aiemmin näkynyt yksittäisinä kovina piikkiheittoina, ei ole tänä kesänä vielä kilpailussa nähty. Jos sellainen nähdään Budapestin finaalissa, niin menestys on mahdollista.
Oliverin heiton onnistumisen avain on KIHU:n tekemien analyysien mukaan vauhdissa ja tuen pitämisessä. Parhaissa heitoissaan Oliver tulee tukivaiheeseen kovalla vauhdilla, jopa yli 7 m/s. Parhaissa heitoissa rinta on tukijalan iskiessä maahan hieman enemmän kohti heittosuuntaa (hartialinjan kiertymä n. 125 astetta heittosuunnasta heittokäden suuntaan) kuin mitä se on heikommissa heitoissa (n. 130-135 astetta). Tyypillisesti heitoissa, missä rintamasuunta on hyvä, tukikin toimii eli tukijalan polvi ei koukistu vetovaiheen aikana alle 165 asteen.
Oliverin fyysisen vireen ollessa finaalissa hyvä, jolloin jalat toimivat ja vauhti kulkee, ja jos kilpailutilanteen hallinta myös arvokilpailutilanteessa pelittää, on mahdollista, että Suomeen palaa maanantaina maan kaikkien aikojen seitsemäs keihäänheiton MM-mitalisti.