Suomalaisilla yleisurheilustipendiaateilla on Yhdysvaltain yliopistovalmennuksesta vaihtelevia kokemuksia. Napolin universiadeissa maanantaina urakkansa aloittava kolmiloikkaaja Tuomas Kaukolahti onnistui omassa ratkaisussaan. Yhteistyö brittivalmentaja Nick Newman johdolla Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä on tuonut hyvää tulosta.
– Nick on nuori valmentaja ja eurooppalainen. Nämä asiat olivat tiedossa, kun tein valintaa. Eurooppalaisten valmentajien valmennus on monesti yksilöllisempää kuin amerikkalaisilla, Kaukolahti sanoo.
Kaukolahdelle universiadit ovat vuoden kolmas kansainvälisen tason mestaruuskilpailu. Hän loikki aiemmin seitsemänneksi ja kahdeksanneksi Yhdysvaltain yliopistosarja NCAA:n halli- ja ulkoratamestaruuskisoissa. Oma ennätys on vuoden mittaan kimmahtanut lukemiin 16,50. Sen Kaukolahti on hypännyt kahdesti, mutta parempaan on edellytyksiä.
– Lyhyen vauhdin loikkatestit ovat menneet hurjasti eteenpäin. Siksi kisoista voi odottaa pidempiä hyppyjä ja yliastutuilla sellaisia on tullutkin. Hyppäsin 7 askeleen vauhdilla viisiloikkaa 24,50. Se on metrin enemmän kuin mitä hyppäsin ennen Yhdysvaltoihin tuloa, Kaukolahti kertoo.
Ennätyksen kohenemisen taustalla ovat ennen muuta parempi nopeuden hyödyntäminen lankulla ja tekniikka.
– Nick painottaa minulle ryhtiä hypyssä, koska minulla ylävartalo tahtoo niiata. Se vaikuttaa vapaan jalan toimintaan. Hypyssä on yritetty nostaa vapaa jalka tarpeeksi korkealle, pitää ryhti hyvänä ja tekeminen laajana, Kaukolahti kiteyttää.
– Harjoittelussa on painotettu paljon lankulle juoksua ja erityisesti viimeistä 10 metriä ennen lankkua.
”Valmennussysteemi painottaa spesifisyyttä”
Berkeleyssä Kaukolahti, 25, harjoittelee yhdeksän urheilijan ryhmässä. Hän on joukon kokeneimpia urheilijoita, joka näkyy siinä, että valmentaja luottaa Kaukolahden näkemyksiin.
– Suurimmaksi osaksi annan Nickin valmentaa, mutta jos minulla on joitakin omia liikkeitä kuten vaikka askelkyykky, joita tykkään tehdä, hän yrittää ottaa niitä treeneihin mukaan. Toki jos on huono fiilis tai jumia päällä, harjoituksia siirretään tai muokataan sen mukaan, Kaukolahti sanoo.
– Nickin valmennussysteemi painottaa spesifisyyttä. Se tarkoittaa käytännössä, että kun ollaan radalla, juostaan tai loikitaan. Syksyllä on toki osaharjoitteita, mutta muuten kaikki treeni radalla on käytännössä lajitekemistä. Punttisalissa perusliikkeet tempaus, rinnalleveto ja syväkyykky ovat mukana läpi vuoden.
– Syksyllä on treenikausi, mutta tammikuusta lähtien se on käytännössä yhtä kilpakautta kesään asti. Pisin tauko kilpailuista hallikilpailujen alkamisen jälkeen on ollut neljä viikkoa. Silloinkin on tehty aika tehokasta lajitreeniä, eli kolmiloikan kokonaissuorituksia, joissa vauhdit ovat olleet 4-5 askelta tai jopa kovempia aina 9 askeleeseen asti.
”Itse tekisin syksyllä enemmän määrää”
Kolmiloikkaajaksi Kaukolahti kehittyi Vantaalla valmentaja Pekka Kelonurmen johdolla. Vahva pohja on kestänyt hyvin Yhdysvalloissa siirtymisen lajinomaisempaan tekemiseen ja uutteraan kilpailemiseen.
– Jos suunnittelisin itse harjoittelua, tekisin syksyllä enemmän määräharjoittelua. Se, että joulukuusta lähtien ollaan käytännössä koko ajan valmistautumassa kilpailuun, on mentaalipuolen ongelma. Ei ole sellaista aikaa, että voisi ajatella, että nyt minä vaan treenaan, eikä tarvitse olla huippuvireessä.
– Syksyn harjoittelussa on toki enemmän määrää kuin keväällä, mutta intensiteetti harjoituksissa on aika kova. Määräloikkaa tai 100 ja 200 metrin vetoja on hyvin vähän. Enemmän juostaan kiihareita tyyliin 20-30-40+ 20-30-40 metriä, Kaukolahti sanoo.
Myös voimaharjoittelu etenee ilman kursailua.
– Kun ollaan kisakaudella tai ylipäätä mennään marraskuusta eteenpäin, viittä toistoa pidempää sarjaa ei tehdä. Syys-lokakuussa vähän on enemmän pohjan tekemistä. Marraskuussa painotetaan maksimivoimaa ja kisakaudella nopeusvoimaa. Maksivoimatestaus säilyy mukana läpi kauden.
Kaukolahti nostaa syväkyykystä 200 kiloa, tempaa 95 kiloa ja nostaa rinnallevedossa 144 kiloa, joten perusvoimien puutteeseen 84-kiloisen loikkaajan hyppy ei kaadu.
Tutkinto liki valmis, EM- ja olympiakesä houkuttaa
Berkeleyn yliopistossa Kaukolahti on ollut mallioppilas. Hän on ollut kahdesti NCAA:n halli – ja ulkoratojen mestaruuskisoissa ja vienyt samalla ravintoteiden opintoja eteenpäin siihen malliin, että voi halutessaan valmistua jo tulevan syksyn aikana.
– Nyt pitää miettiä, mitä haluan tehdä. Olen kolmiloikkaajana ollut vähän kansainvälisen tason alapuolella. Ovi on nyt raollaan murtautumiselle kansainväliselle tasolle, Kaukolahti sanoo.
Käytännössä Kaukolahti pohtii, pitäisikö Yhdysvaltain kanditutkinnon jälkeen jatkaa heti opintoja Suomessa tai Yhdysvalloissa, vai pitäisi keskittyä toviksi vain urheiluun varsinkin kun ensi kaudella houkuttimina ovat Tokion olympialaiset ja Pariisin EM-kilpailut.
– Jos sellaisen 16,80 saisi tänä kesänä hypättyä, se varmasti antaisi sellaisen motivaation, että voisi satsata ainakin vuoden verran vain urheiluun, Kaukolahti sanoo.