Keihäänheittäjä Jenni Kangas ei anna periksi olympiahaaveilleen. Kangas kertoi heti yhdeksännen sijan tuoneen EM-finaalin päätteeksi, että maanantaina Kuortaneella heitetään naisten keihäskilpailu, jossa hänellä on vielä mahdollisuus rikkoa 62 metrin olympiaraja.
EM-kisojen finaalissa Kangas pystyi kutakuinkin samaan kuin karsinnassa. Hän heitti kolmannellaan 59,41 eli seitsemän senttiä vähemmän kuin karsinnassa, jossa hän teki ennätyksensä. Kangas heitti siten Amsterdamissa molemmissa kilpailuissaan pidemmälle kuin mitä oli koskaan heittänyt ennen EM-kisoja.
– Silti jäi vähän harmittamaan, kun oli tuo olympiaraja takaraivossa, Kangas tuumi.
Finaalissa Kangas epäonnistui ensimmäisellä heitolla, mutta toinen kantoi 58,61 ja kolmas 59,41.
– Ensimmäisellä heitolla jännitin, tiesin heti, ettei se onnistui. Kaksi muuta onnistuivat, mutta olisi pitänyt ehkä malttaa hieman, kun laittoi tukijalkaa, olisi saanut heittoon tehoa, Kangas sanoi.
Kuortaneen maanantaisessa kilpailussa Kangas saa rinnalleen kirittäjäksi ainakin Heidi Nokelaisen.
– Toivottavasti saadaan sinne ihan kunnon kisa, Kangas toivoi.
Naisten keihäänheiton voitti Valko-Venäjän Tatsijana Haladovitsh maansa ennätyksellä 66,34. Se syntyi toisella heitolla. Saksan Linda Stahl oli toinen kauden parhaallaan 65,25 ja Kroatian Sara Kolak kolmas maansa ennätyksellä 63.50.
Lakka ja Uusimäki välierissä
Elmo Lakka juoksi EM-kisoissa 110 metrin aitojen alkuerissä ennätyksensä 13,72. Välieriin hän lähti kaikki tai ei mitään –periaatteella ja oli aitoja hieman kolhittuaan erässään kahdeksas ajalla 13,87. Tasaista kautta juoksevalla Lakalla on kesän nappijuoksu vielä tekemättä.
– Kaikkiaan hyvät kisat, kun pystyi alkuerissä huonossa kelissä ennätykseen. Ei kai minulta kukaan odottanut kuin että juoksen alkuerän. Nyt tuli välierissä kauden heikoin juoksu. Osuin aitoihin, Lakka totesi.
Hilla Uusimäki nousi EM-kisoissa 400 metrin aidoissa välieriin juostuaan alkuerissä ennätyksensä 57,59. Välierissä juoksu ei mennyt aivan nappiin, mutta kulki silti vahvasti ja toi erässä seitsemännen sijan ajalla 57,76.
– Positiiviseksi tämä koko kisasuoritus painui minulta, mutta vähän paremman ajan kanssa olisin halunnut lähteä kotiin, Uusimäki sanoi.
– Finaalissa tuli aika samanlainen juoksu kuin alkuerissä. Nyt olin viimeisellä 200 metrillä väsyneempi ja aidat eivät ehkä siksi menneet päälle. Takakaarteessa olisi saanut painaa tiukemmin. Sinne minulla yleensä tahtoo jäädä sitä aikaa.
Pikaviestinelikko haki riskillä finaalipaikkaa
Suomen pikaviestinelikko juoksi 4 x 100 metrin alkuerissä tasaisen vahvan juoksun ja yritti pienellä riskillä nousta taistelemaan finaalipaikasta.
Nelikko Eetu Rantala, Otto Ahlfors, Samuli Samuelsson ja Ville Myllymäki pinkoi ajan 39,68, joka riitti omassa erässä seitsemänteen sijaan.
Aikojen perusteella jatkoon vaadittiin 39,12. Suomen vaihdot sujuivat koko lailla hyvin, vaikkeivat täydellisesti.
– Merkki oli laitettu aika tiukoille, koska perusjuoksulla ei täällä pärjää ja vaihto meni aika tiukalle, Rantala kertaili ensimmäistä vaihtoa.
– Vähän jouduin himmaamaan, mutta kolmas vaihto Villen (Myllymäki) kanssa oli hyvä, Samuelsson sanoi.
Myllymäki tykitti ankkurina vahvasti, mutta aika jäi alle joukkueen tavoitteen eli juosta 39 sekunnin pintaan.
– Turkkia yritin saada kiinni, mutta en ihan saanut, Myllymäki kertaili.
Turkki toi kapulan maaliin Suomen erän kuudentena ajalla 39,58. Suomen erän voitti Puolan joukkue ajalla 38,64 ennen Hollantia, joka teki ajan 38,78.
Alkuerien parasta vauhtia piti brittinelikko Chinjindu Ujah, James Ellington, Adam Gemili ja James Dasaolu, joka toi kapulan maaliin kesän eurooppalaisessa kärkiajassa 38,12. Saksa oli toinen ajalla 38,25.
Murto 7. ja Nikkanen 9.
Seiväshypyssä Suomeen saatiin pistesija, kun Wilma Murto hyppäsi tuloksella 445 seitsemänneksi. Minna Nikkanen ylitti saman korkeuden ja sijoittui yhdeksänneksi. Valmentaja Jarno Koivunen
Koivunen piti Mrron ja Nikkasen suorituksia olosuhteiin nähden hyvinä.
– Wilma vaihtoi 445:een isomman seipään. Ensimmäiseen osui hyvä tuuli, kahdessa muussa askelmerkki ei sopinut tuulen takia kohdalle. Minnalla sattui huonot tuulet kaikkiin kolmeen yritykseen.
Nikkanen itse kommentoi hyppyjään tuulen kanssa taisteluksi.
– 455:stä ensimmäinen hyppy lähti myötäiseen. Toisessa yrityksessä tuuli vaihtui vauhdin puolivälissä vastaiseen ja merkit jäivät kauas. Kolmannessa hypyssä oli raju myötäinen, olisi varmaan pitänyt siirtää merkkiä 40 senttiä taaksepäin, siirsin sitä 15-20 senttiä. Tuulen takia kisassa oli paljolti kyse siitä, kuinka hyvin sitä osasi arvioida. Kun askelmerkki osui kohdalleen, tuli kauden parhaita hyppyjä, hän sanoi.
Wilma Murto iloitsi seitsemännestä sijastaan.
– Olen tyytyväinen, että pystyin hankalassa kelissä ja isolla seipäällä tekemään hyviä hyppyjä. Kolmesta viimeistä hypystä ensimmäinen oli lähinnä onnistua. Oli kuitenkin niin iso seiväs, että niihin oloihin ei vain onnistunut.
– Yllättävän vähän jännitti. Lähdin sillä tavoitteella, että jokainen päänahka, jonka voitan on hyvä. Seitsemäs sija on täysi voitto, Murto totesi.