Joonas Rinne ei mieti ensi kertaa urallaan, olisiko 800 vai 1500 metriä kesän kilpailukauden päämatka. Kahden arvokisan kesä tekee kysymyksestä akuutin, eikä juoksijalla ole vielä vastausta valmiina.
– Vaikea kysymys. Sen kanssa on kipuiltu, Rinne tunnustaa.
Syksy on perusharjoittelun aikaa. Rinteen marraskuu vierähtää korkeanpaikan leirillä Liikuntakeskus Pajulahden ja Urhean olympiaharjoituskeskuksen alppimajatiloissa. Vuodenvaihteessa vuoristoharjoittelu jatkuu pitkällä leirillä Etelä-Afrikan Dullstroomissa.
Kesän onnistuneen kilpailukauden jälkeen harjoitteluun ei tarvinnut tehdä suuria muutoksia. Ennätykset 800 ja 1500 metrillä sekä onnistuneet juoksut Budapestin MM-kisojen alkuerissä valoivat maileriin itseluottamusta.
– Se oli minulle parasta antia, mitä Budapestistä sain. Olen tyytyväinen siihen, miten suoriuduin siellä, mutta kilpailukaudella oli vähän haasteena saada sellainen mielentila, että oikeasti kuuluisin maailman parhaiden sekaan, Rinne muistelee.
– Oli vähän sellainen tunne, että maailman parhaat ovat tuolla edellä. Ne ovat niitä parempia urheilijoita, ja minä vain pääsin tänne mukaan. Budapestistä jäi kuitenkin fiilis, jota edelleen työstän, että minä kuulun maailman parhaiden joukkoon ja pystyn siellä pärjäämään.
”Viime kaudella tuntui, että palaset loksahtivat aika hyvin kohdalleen”
Budapestin helteissä Rinne jäi 800 ja 1500 metrillä välieräpaikasta 0,17 ja 0,07 sekuntia. Kesän mittaan ennätykset putosivat lukemiin 1.45,87 ja 3.37,65.
– Kilpailukauden jälkeen toki mietittiin valmentajan kanssa, mitä voidaan tehdä paremmin, mutta tuntui, että viime kaudella palaset loksahtivat aika hyvin kohdalleen. Löytyi sellainen itselleni sopiva sabluuna, Rinne arvioi harjoittelun kokonaisuutta.
– Katsotaan, jos nyt osataan homma ja saadaan toistettua hyvä kokonaisuus viime vuoden systeemillä. Toki niin, että mukaan tulee pieniä viilauksia. Siellä on pari sellaista asetta, joilla koetetaan saada terävöitettyä iskukykyä ensi kauteen.
Mihin viittaat noilla viilauksilla?
– Esimerkiksi siihen, että minulla on tietty avaintreeni, joka on viime vuosina toistunut harjoittelussa. Viime vuonna siinä treenissä tuntui, että tämä alkaa mennä liiaksi mukavuusalueelle. Nyt siihen tulee selkeä steppi niin, ettei enää olla mukavuusalueella.
– Kyse on lähinnä nopeuskestävyystreenistä, jossa olen tehnyt 300 metrin vetoja. Jatkossa ne tehdään 400 metrin vetoina, ja vaikka yhteen vetoon tulee vain 100 metriä lisää, ero on iso, kun niitä tehdään paljon. Sen treenin, kun saan menemään hyvin, se on yksi konkreettinen asia, jolla suorituskykyä parannetaan.
”Kestävyysominaisuuksia eteenpäin nopeutta menettämättä”
Harjoittelun painotuksiin ei Rinteen mukaan ole tulossa muutoksia, valittu linja toimii.
– Sain viime kaudella nimenomaan kestävyysominaisuuksia menemään eteenpäin. Kun aerobinen pohja oli parempi, olin treeneissä valmiimpi, ja nopeuskestävyys meni askeleen eteenpäin, mikä näkyi tonnivitosella, Rinne sanoo.
– Sitä samaa jatketaan tällä harjoituskaudella. Pyritään viemään kestävyysominaisuuksia eteenpäin menettämättä nopeutta, joka on se oma vahvuus.
Rinteen harjoituskautta rytmittävät syksyllä korkeanpaikan leiritykset, talvella hallikausi ja kevättalvella korkeanpaikan leiri, joka tosin on vielä vahvistamatta.
– Alustavasti on puhuttu, että keväällä mentäisiin Flagstaffiin. Sitä ei ole konkreettisesti suunniteltu, mutta todennäköisesti toistetaan se, mikä on viime kausina toiminut.
Rinteelle tärkeä osa onnistunutta leiritystä on tuttu juoksijajoukko.
– Topi Raitasen kanssa on jo pitkän aikaa menty leirien ydinporukkana. Nyt Eemil Helander on tullut mukaan, ja Mustafe Muuse tulee Dullstroomiin. Se on jotenkin tosi kiva, että on tuttu paikka mihin mennään, jossa tietää kuviot, ja on tuttu porukka, jonka kanssa liikkuu, Rinne tuumii.
Mikä on päämatka, siinä on oma säätäminen
Kesän kilpailukausi on Rinteen näkökulmasta poikkeuksellinen palapeli, kun EM-kilpailut ovat Roomassa 7.–12. kesäkuuta ja olympialaisten yleisurheilu kilpaillaan Pariisissa elokuun alussa.
– Tosi erikoinen kilpailukausi on tulossa, Rinne sanoo.
Kahden arvokisan kesä pistää Rinteen miettimään, onko päämatka 1500 vai 800 metriä vai molemmat. Näin siksi, että jo paikan varmistaminen kumpaankin kisaa on haastavaa, ja EM-kisojen rankingpisteitä tarvittaneen paikkaan olympiakisoissa.
– Nyt alkaa näyttää siltä, että päästäkseen EM-kisojen 1500 metrillä on juostava suora tulosraja 3.36,00. Sinne ei moni rankingilla pääse. En näe tulosrajaa mahdottomana, mutta se pitäisi juosta jo alkukesästä, Rinne miettii.
EM-kilpailuissa 1500 metrille otetaan 30 urheilijaa ja 800 metrillä 32. Tulosraja 800 metrille on 1.45,20. Pariisin olympialaisiin 800 ja 1500 metrille otetaan 48 ja 45 urheilijaa ja tulosrajat ovat 1.44,70 ja 3.33,50.
– Tällä systeemillä, millä on nyt vedetty, molemmat matkat ovat kulkeneet hyvin. Siksi ollaan tilanteessa, jossa ei harjoituksellisesti ole valtavaa painetta, kumpi matka on päämatka. Tiedän, että tällä systeemillä harjoittelu vie molempia matkoja eteenpäin. Valinta pitää tehdä sen mukaan, mitkä ovat ne kilpailut, jotka rankingia ajatellen halutaan saada, ja mitä niistä pystytään saamaan, Rinne sanoo.
– Ärsyttävä tilanne, kun pitää tehdä valinta, vaikka toisaalta se on hyvä tilanne, kun pystyy valitsemaan. Jos toinen matka ei kulkisi, ei olisi vaihtoehtoja. Nyt niitä on kaksi.
Hallikaudelta kaksi hyvää kisaa molemmilta matkoilta
Taistelu paikoista EM-kisoissa ja olympialaisissa alkaa jo hallikaudella. EM-kisojen rankingtulokset on tehtävä 26. toukokuuta mennessä ja olympialaisten 30 kesäkuuta mennessä. Hallikaudelta Rinne voi laskea rankingissa hyväkseen kummallekin matkalle kahden kilpailun pisteet.
– Hallikauden tavoite on, että saisin 1500 ja 800 metrillä kaksi hyvää hallitulosta. Uskon, että pystyn siihen, Rinne sanoo.