Yleisurheilun monilahjakkuus Jessica Kähärä ja kestävyysjuoksija Eemil Helander on valittu yleisurheilun Peugeot-tiimiin. Tiimi kasvoi kuluvalle vuodelle kahdeksaan urheilijaan.
Suomen Urheiluliiton (SUL) ja Peugeotin maahantuoja Auto Bon Oy:n Peugeot-yleisurheilutiimi tarjoaa urheilijoille ja heidän valmentajilleen taloudellista tukea ja vuosittaisen koulutuspäivän. Tiimin kummiurheilijana toimii keihäänheittäjä Antti Ruuskanen.
– Taloudellinen tuki mahdollistaa esimerkiksi kevään harjoitusleirin etelässä. Se on hienoa, ettei aina tarvitse olla vanhempien tuen varassa. Yhtä lailla hienoa on päästä tiimiin ja saada sparrausta muilta kovan tason urheilijoilta, Kähärä sanoo
Liki samoin sanoin omaa valintaansa kommentoi Helander.
– Rahallinen tuki on tietysti tärkeä, mutta yhtä arvokasta on tiimiin kuuluminen. Uskon, että sitä kautta saa tsemppiä ja kannustusta, ja pääsee nauttimaan hyvästä yhteishengestä, Helander hehkuttaa.
Perjantaipäivän tiimin jäsenet viettivät Helsingissä koulutuksen ja yhteisen tapaamisen merkeissä. Yksi päivän puhujista oli Annimari Korte, jonka johdolla käytiin läpi sosiaalisen median alati muuttuvia toimintaperiaatteita ja kuinka urheilija voi somea hyödyntää.
– Avoimuus tekee ihmisestä kiinnostavamman, mutta itse jaan somessa vain urheiluun liittyviä asioita, en yksityiselämääni, Korte sanoi ja kehotti kaikki kannustamaan muita urheilijoita somen kautta.
Korte muistutti myös sosiaalisen median ikävistä puolista. Hän itse jättää negatiiviset kommentit lukematta, eikä anna sosiaalisen median häiritä urheilua.
– Kisapäivänä puhelin on lentomoodissa. En anna somen häiritä kisaan keskittymistä, enkä harjoittelua, Korte sanoi.
,
Kähärä hakee Oslosta ”hyvää tulosta”
Peugeot tiimiin nousseen Kähärän, 17, kilpailukausi jatkuu sunnuntaina Oslossa pohjoismaisen maaottelun pituushypyssä. Uran toisen aikuisten maaottelupaikan toi Jyväskylässä hiljan ponkaistu ennätys 632.
– En ole katsonut osanottajalistoja. Lähden tekemään hyvää tulosta ja auttamaan joukkuetta. Oli kiva päästä maaotteluun. Pituushypyssä paikka ei tullut helposti, Kähärä sanoi.
Kähärä, 17, on viime kesän alle 18-vuotiaiden EM-kisojen korkeushypyn ja kolmiloikan mitalisti ja Nuorten kesäolympialaisten korkeushypyn pronssimitalisti. Hän opiskelee toista vuotta Mikkelin lukiossa. Ylioppilaaksi hän aikoo neljässä vuodessa, että aika riittää harjoitteluun.
Kiirettä hän ei aio pitää lajivalinnallakaan. Kolmiloikka, korkeus- ja pituushyppy ja aitajuoksu pysyvät kilpailuohjelmassa ainakin tämän vuoden.
– En ole lähtenyt viemään mitään yksittäistä lajia eteenpäin. Kaikkea on tehty monipuolisesti. Kisaan monipuolisesti kaikkia lajeja myös ensi kesänä. Niin on tehty tähän asti, eikä se ole ainakaan haitannut, Kähärä sanoo.
,
,
”Jokainen urheilijaa tsemppaa toisiaan”
Talven hallikisoissa Kähärä on tehnyt ennätyksensä 60 metrillä ja 60 metrin aidoissa sekä pituushypyssä. Kähärän pääkilpailu ensi kesänä on heinäkuinen 19-vuotiaiden EM-kilpailu Ruotsin Boråsissa. Tulosrajat ovat paukkuneet jo hallikaudella, ja lisää on luvassa.
– EM-kisojen tulosraja on mennyt jo korkeudessa ja pituushypyssä, ja menee varmaan myös kolmiloikassa, Kähärä kaavailee.
Hallikauden Kähärä huipentaa maaliskuisissa Kuopion ja Joensuun SM-halleissa. Kuopiossa jaetaan aikuisten ja Joensuussa nuorten SM-mitalit.
– Meillä on koulussa vanhojen tanssit perjantaina ennen Kuopion SM-halleja, joten kilpailen siellä vain sunnuntaina. Juoksen pika-aidat ja hyppään korkeutta. Joensuun kisoja en ole tarkkaan miettinyt, mutta eiköhän siellä ole ohjelmassa kolme hyppylajia, Kähärä sanoo.
,
,
Helander: Lajivalintaa ei voi miettiä aikuisikään asti
Eemil Helander, 17, on jakanut urheilu-uransa tähänastiset vuodet kestävyysjuoksun ja maastohiihdon välillä. Syksyn Nuorten olympialaisissa hän oli 2000 metrin esteissä neljäs ja loppusijoituksissa kuudes. Ne ratkottiin ratajuoksun ja 4 kilometrin maastojuoksun yhteistuloksilla.
Aiemmin kesällä Helander juoksi Unkarin Györissä alle 18-vuotiaiden EM-kisojen 2000 metrin esteissä kahdeksanneksi. Piakkoin on aika päättää, kumpi on jatkossa päälaji.
– Päätöksen aika voi olla jo tänä vuonna tai ensi vuonna. Aikuisten huipputasolla molemmissa lajeissa kilpaileminen ei ole mahdollista, Helander arvioi.
Ratkaisuun kannustaa muiden muassa se, että maastohiihdossa yläkropan voimavaateet ovat kasvaneet koko ajan.
– Kestävyysjuoksussa ei sellaisia yläkropan voimia tarvita. Ne voivat olla jopa haitaksi, siksi lajivalintaa ei voi miettiä aikuisikään asti. Ennen nämä lajit sopivat paremmin yhteen, Helander miettii.
”Keväällä saa olla tarkkana”
Helanderin ura etenee jyväskyläisen Ari Nummelan valmennuksessa. Petäjävedellä asuva juoksija-hiihtäjä käy kahdesti viikossa Jyväskylässä harjoittelemassa Nummelan ryhmän kanssa. Muuten hän harjoittelee yksin Nummelan ohjelmilla.
– Meillä on ryhmän yhteiset treenit tiistaisin ja torstaisin. Ne ovat minulle viikon kohokohta. Talvelle käyn ryhmätreeneissä juoksemassa. Rauhallisemmat lenkit teen talvella hiihtämällä, Helander kertoo.
Kokonaan juoksuharjoittelun pariin Helander vaihtaa maaliskuun lopun nuorten SM-hiihtojen jälkeen.
– Keväällä saa olla tarkkana, että malttaa nostaa juoksumääriä portaittain, ja välttää vammat, kun talvella juoksua ei ole niin paljon. Se on yksi asia, johon tänä vuonna pitää kiinnittää erityistä huomiota, Helander sanoo.
,