Pikajuoksuvalmentaja Petteri Jouste aloitti tiistaina työt Jyväskylässä Nuorten olympiavalmentajan ammattinimikkeellä. Työnkuva painottuu valmentajien ja urheilijoiden tukemiseen nopeuden, nopeusvoiman ja juoksemisen haasteissa.
Jouste jatkaa Jyväskylässä toimivan sprintteriryhmänsä valmentajana, mutta ei keskity vain yleisurheiluun.
– Hienoa saada noin pitkän kokemuksen omaava osaaja kehittämään valmentajien osaamista ja vahvistamaan sekä Jyväskylän urheiluakatemian että SUL:n Jyväskylän kaupunkivalmennuskeskuksen toimintaa, sanoo JUA:n akatemiakoordinaattori Aki Karjalainen.
Jousteen nelivuotinen pesti rakentui Jyväskylän Urheiluakatemian (JUA), Olympiakomitean (OK) ja Suomen Urheiluliiton (SUL) yhteispalkkauksella.
Jouste, 56, työskenteli pitkään SUL:n pikajuoksuvalmentajana ja on ollut rakentamassa muiden muassa Sisko Hanhijoen, Johanna Mannisen ja Hanna-Maari Latvalan nousua kansainväliselle tasolle.
– Todella mielenkiintoinen työ. Erilainen kuin aiemmat tehtäväni. Keskityn paljon harjoituskeskuksen ja urheiluakatemian toiminnan kehittämiseen. Yritän auttaa eri lajien valmentajia ja urheilijoita arkivalmennuksessa, Jouste kiteyttää.
– Muissa lajeissa olen apuna nimenomaan tehovalmennukseen liittyen. Aluksi yleisurheilun ohella mukana ovat uinti ja telinevoimistelu. Muut lajit tulevat vuodenvaihteen jälkeen.
Kihun tieto käytännön tehokäyttöön
Karjalainen uskoo, että Jouste pystyy myös ohjaamaan valmentajia hyödyntämään Kilpa-ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (Kihun) tietoa käytännön valmennuksessa aiempaa tehokkaammin.
– Tässä puhutaan ennen kaikkea nopeuden testaamisesta, mutta myös palautumisen seuranta kiinnostaa minua. Siinä teknologia on jo olemassa ja kehittyy kovaa vauhtia. Minua kiinnostaisi olla luomassa valmentajille kunnon mittareita, joiden avulla palautumista seurataan teknologiaa hyödyntäen. Näin saataisiin vietyä kotimaista huippuvalmennusta eteenpäin, Jouste sanoo.
SUL:n Jyväskylän kaupunkivalmennuskeskusta vetävä valmennuspäällikkö Hannu Hämäläinen näkee, että Jouste tieto- ja kokemuspankkeineen on iso apu keskuksen urheilijoiden ja valmentajien arjessa. Joustetta on kuitenkin tarkoitus hyödyntää laajemminkin.
– Liiton strategian mukaisesti valmennukseen rakennetaan parasta aikaa valmentajaverkostoja, joiden sisällä tieto ja kokemukset liikkuvat. Verkostojen sisältöasioissa Jouste tulee olemaan erittäin tärkeä palanen, Hämäläinen sanoo.