Jere Murto heitti Eläintarhassa moukaria huipputuloksen 75,21 – Pyry Heiskanen rikkoi aitajuoksussa 13 sekunnin rajan

Alavieskan Virin Jere Murto räväytti loistotuloksen aamutuimaan nuorten SM-kilpailujen toisen päivän avauslajissa. Murto voitti Helsingin Eläintarhassa 15-vuotiaiden poikien moukarinheiton SM-kullan tuloksella 75,21.

Ennätystään peräti neljällä metrillä pidentänyt Murto nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi Aatu Kangasniemen ja Max Lampisen jälkeen. Murto voitti mestaruuden ylivoimaisesti 15 metrin erolla. Toiseksi sijoittui Kangasalan Kisan Janne Verho tuloksella 60,53.

Murron voittotulos oli jopa parempi kuin kaksihenkisen joukkuekilpailun voittotulos. Murron sarja oli tuttuun tapaan nousujohteinen: (60,96, 66,66, 66,70, 70,48, 68,79, 75,21).

– Lisäsin tehoja tarkoituksella vähitellen heitto heitolta. Pisin heitto oli nappionnistuminen, ja totta kai viimeisellä kierroksella, Murto iloitsi.

15- ja 14-vuotiaiden SM-kilpailuissa saa kukin urheilija osallistua enintään kahteen lajiin. Murto valitsi moukarin- ja kiekonheitot. Kiekko on ohjelmassa huomenna. Murto on myös mainio kuulantyöntäjä ja lähes 80 metrin keihäänheittäjä.

– Olkapäässä on ollut tuntemuksia, joten varmuuden vuoksi luovuin keihäänheitosta, Murto kertoi.

Sisu Saarinen kukisti 800 metrillä seurakaverinsa

15-vuotiaiden poikien 800 metristä kehkeytyi seurakaverusten välinen kultakamppailu. Sisu Saarinen ja Alvin Udd pelaavat jalkapalloa samassa joukkueessa turkulaisessa FC Interissä. Juoksijana Turun Urheiluliittoa edustava Saarinen päihitti 800 metrillä Åbo IFK:ta juoksijana edustavan Uddin. Ajat olivat 1.59,12 ja 1.59,62.

Saarinen veti ensimmäisen kierroksen 57 sekuntiin. Udd yritti ohittaa Saarisen ulkokautta toisen kierroksen etukaarteessa, mutta ei onnistunut. Saarinen karkasi Uddilta lopullisesti 200 metriä ennen maalia. Saarisen ennätys 1.56,75 on myös ikäluokan Suomen ennätys. Ennätyksestään Saarinen jäi runsaat kaksi sekuntia.

– Aika ei ollut tänään niin hyvä kuin odotin. Juoksu kyllä kulki hyvin. Loppusuoralla jalkoihin iski kovat hapot, Saarinen sanoi.

Saarinen juoksi toinen nilkka vahvasti teipattuna.

– Nilkka pyörähti ympäri hiljattain, mutta se ei haitannut tänään juoksua, Saarinen kertoi.

Saarinen on juossut tänä kesänä 15-vuotiaiden SE:t myös 600 metrillä (1.23,06) ja 1500 metrillä (3.56,13). Hän on pelannut jalkapalloa seurajoukkueen lisäksi myös alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa.

Alisa Launonen juoksi ja hyppäsi kaksoismestariksi

Turun Urheiluliiton Alisa Launonen voitti perjantaina 14-vuotiaiden tyttöjen 300 metrin aitajuoksun ajalla 43,53 ja lauantaina pituushypyn tuloksella 572. Launonen jäi aitajuoksussa ennätyksestään vain vajaat puoli sekuntia, vaikka juoksu ei ollut läheskään optimaalinen.

– Kaarteessa ylitin yhden aidan ja loppusuoralla kaksi aitaa väärällä jalalla ja juoksu tökkäsi niissä kohdissa vähäksi aikaa, Launonen kertoi.

Pituushypyssä Launonen jäi ennätyksestään 580 vain kahdeksan senttiä. Hopealle ponkaisi Mikkelin Kilpa-Veikkojen Helmi Siitonen tuloksella 548.

– Tulos 572 on ihan ok. Ensimmäisillä kolmella kierroksella en ollut terävässä vireessä, mutta viimeiset kolme sujuivat hyvin, Launonen sanoi.

Launosen sarja oli nousujohteinen: (514, 544, 550, 568, x, 572). Launonen on aikaisemmin harjoitellut enimmäkseen Turussa Paavo Nurmen stadionilla, joka nyt on remontissa.

– Nyt harjoittelen paljon Naantalissa, jossa asumme, Launonen kertoi.

Pyry Heiskanen voitti pituushypyn ja aitajuoksun

15-vuotiaiden poikien 100 metrin aitajuoksussa kaksi kilpailijaa hylättin vilppilähdön takia ja lisäksi yksi kilpailija keskeytti kaaduttuaan matkalla. Maaliin tuli vain neljä juoksijaa. Heistä voiton vei vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n Pyry Heiskanen. Hän ylitti 84 senttiä korkeat aidat loistoajalla 12,99. Heiskanen nousi heittämällä Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi.

SM-Hopean vei Turun Urheiluliiton Voitto Virjonen ajalla 13,54.

– Lähtö piti ottaa varovasti kahden hylkäyksen jälkeen, mutta muuten juoksu kulki terävästi ja rennosti. Kolhaisin toiseen aitaan, mutta se ei hidastanut menoa. Oli hienoa alittaa 13 sekuntia, Heiskanen iloitsi.

Heiskanen voitti pituushypyn tuloksella 639. Hän astui kolme hyppyä yli.

– Niukasti yliastutut hypyt olisivat olleet suunnilleen yhtä pitkiä kuin ennätykseni 671, Heiskanen arvioi.

Heiskanen olisi mielellään osallistunut useampaan kuin sääntömääräiseen kahteen lajiin.

– Olisi hyvä, jos saisi osallistua vaikka kolmeen lajiin, kun kilpailupäiviäkin on kolme, Heiskanen tuumasi.

Tampereen Urheilijat-38:n Tomas Vasylenko leiskautti 14-vuotiaiden poikien pituushypyn mestariksi kovalla tuloksella 650.

Äänekosken Urheilijoiden Peppi Soiluaho kaatui perjantaina 15-vuotiaiden tyttöjen 300 metrin aitajuoksun loppusuoralla johtoasemassa, mutta sai lopulta kuitenkin pronssia. Lauantaina Soiluaho otti revanssin ja voitti 80 metrin aitajuoksun ajalla 11,63. HKV:n Emmi Riutankoski voitti 14-vuotiaiden tyttöjen saman lajin ajalla 11,97.

Anni Jantunen toipui flunssasta mestaruus- ja ennätyskuntoon

Espoon Tapioiden Anni Jantunen karkasi 15-vuotiaiden tyttöjen 800 metrin mestariksi ennätyksellään 2.13,84. Hän paransi ennätystään roimasti yli kolmella sekunnilla. Muut kilpailijat hävisivät Jantuselle vähintään neljä sekuntia.

– Juoksin viikko sitten Lohjalla 2000 metriä ja sairastuin sen jälkeen flunssaan. Olen vain lepäillyt ja toivonut, että pystyisin juoksemaan täällä SM-kisoissa. Olen parantunut yllättävän hyvin. Minulla ei ollut tänään mitään aikatavoitetta. Olen viime aikoina enimmäkseen suunnistanut. Tarkoitus oli vain juosta muiden peesissä, mutta toisin kävi, Jantunen iloitsi.

Hopealle kiri Salon Vilppaan Meira Hyvärinen ajalla 2.18,00.

Vuotta nuorempien tyttöjen 800 metriä voitti niin ikään soolojuoksulla Nokian Urheilijoiden Iina Saranpää ajalla 2.18,60.

Jonathan Heikkilä ja Oona Figueira päivän nopeimmat

Karhulan Urheilijoiden Oona Figueira kiiti 15-vuotiaiden tyttöjen 100 metrin suvereeniksi mestariksi ajalla 12,42. Toiseksi pinkoi Gamlakarleby IF:n Ines Piispanen ajalla 12,78.

– Oli hyvä, rento, pitkä kiihdytys ja juoksu kulki koko ajan rennosti. Olen aina hidas lähtijä, mutta pitkä kiihdytys korvaa sen, Figueira analysoi.

Åbo IFK:n Jonathan Heikkilä viiletti 15-vuotiaiden poikien 100 metrin voittoon ajalla 11,39. Lahden Ahkeran Oskari Syväranta pisti Heikkilän lujille ja hävisi vain kaksi sadasosaa. Heikkilä voitti 100 metriä myös viime vuonna 14-vuotiaiden ikäluokassa.

– On mahtavaa voittaa 100 metrin Suomen mestaruus kahtena vuonna putkeen. Aika olisi voinut olla parempi. Lähtö oli surkea, mutta muuten juoksu kulki ihan hyvin, Heikkilä hehkutti.

Pekka Koskela juhli korkeushypyssä

Kangasalan Kisan Pekka Koskela voitti 15-vuotiaiden poikien korkeushypyn tuloksella 182.

– Lähdin voittamaan mestaruutta enkä niinkään hyppäämään ennätystä. En ollut tänään ennätysvireessä, kun oli pitkä automatka juuri ennen kilpailua, Koskela kertoi.

Koskelan ennätys on 190. Sen hän hyppäsi kesäkuussa Tampereella Ratinan stadionilla Youth Athletics Games-tapahtumassa. Eläintarhassa hän yritti kolmasti 185:ttä.

– Ensimmäinen yritys 185:stä oli hyvä. Tampereella oli nopeampi ja kimmoisampi hyppyalusta kuin täällä ja vähän enemmän kannustusta, Koskela vertaili.

Toiseksi Eläintarhassa sijoittui Tampereen Pyrinnön Eemeli Raunio tuloksella 179. Hän ylitti sen ensimmäisellä yrityksellään, kun taas Koskela tarvitsi siihen kaksi yritystä. Korkeuden 182 Koskela ylitti heti ensimmäisellä yrityksellään, mutta Rauniolle se oli liikaa. Raunio kuitenkin ylensi ennätystään yhden sentin.

– Raunio tarjosi kovan vastuksen, Koskela kiitteli.

Koskela harrastaa myös jalkapalloilua. Hän pelaa maalivahtina Tampereen Pallo-Veikkojen P15-joukkueessa Etelä-Länsi-liigassa.

15-vuotiaiden tyttöjen moukarinheiton voitti Alajärven Ankkureiden Hanna Siirilä mainiolla tuloksella 58,72. Saman ikäluokan kuulantyönnön mestariksi pukkasi Kiuruveden Urheilijoiden Emilia Jauhiainen tuloksella 13,90.

(Jyrki Repola. Kuvat: Tero Turunen. Jere Murron kuva: Maisa Järvelä.)

(14-vuotiaiden tyttöjen aitajuoksumestari Emmi Riutankoski.)