Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Sami Itani kiitti Suomen hallituksen tuoretta linjausta, jonka mukaan rajatuissa ulkotiloissa yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä voi erityisjärjestelyin ylittää 500 henkilöä heinäkuun alusta lukien.
– Se on toiminnallisesti, urheilullisesti ja henkisesti ehdottoman hieno asia suomalaiselle urheiluliikkeelle ja erityisesti yleisurheilulle. Erinomaista, että kilpailujen järjestäjille avautuu tällainen mahdollisuus jo heinäkuussa eikä vasta elokuussa, Itani totesi etäyhteyksin kokoontuneelle SUL:n hallitukselle.
Itani näkee, että suomalaisen yleisurheilun kilpailu- ja valmennusjärjestelmä on koronakevään aikana osoittanut kykynsä joustaa, sopeutua ja toimia kriisioloissa.
– Suomessa urheilijoille on nyt tarjolla globaalissakin vertailussa kattavia ja tasokkaita kilpailuja. Se on urheilijoille paikka ottaa kiinni lajin isoja maita vaikkapa ensi vuoden olympiakisoja ajatellen, Itani arvioi.
Itani muistutti myös, että moniin Keski- ja Etelä-Euroopan maihin verrattuna kärkiurheilijoille järjestyi Suomessa kevättalven ja kevään aikana hyvin harjoitustiloja.
– Isojen, vahvoihin järjestelmiin nojautuvien maiden järjestelmät ovat olleet pääasiassa halvaantuneita. Suomessa toiminta ei ole halvaantunut, kun harjoitusmahdollisuuksia on järjestetty ketterästi paikallisesti, Itani sanoi.
Aalto kiitteli kisajärjestäjiä, viestintä kevään painopiste
SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto kiitteli katsauksessaan kilpailujen järjestäjiä sekä Yleä, joiden kanssa syntyi kevään kuluessa kattava televisiokilpailujen sarja. Sen runkona ovat Motonet GP -sarja, Paavo Nurmi Games ja Kalevan kisat.
– Yleisurheilu näkyy Ylen kanavilla kesäkuun lopusta syyskuun loppuun viikoittain. Televisiokilpailujen järjestäjien kanssa yhteistyö on ollut erinomaista. He ovat olleet valmiita muuttamaan suunnitelmiaan aina uusien ohjeistusten ja päätösten mukaan, Aalto sanoo.
Liitossa on koronakevään aikana panostettu seuroille suunnattuun viestintään.
– Yleisurheilutoimijoille on rakennettu ohjeistukset harjoitus- ja kilpailutoimintaan. Niitä on tarkennettu aina uusien viranomaisohjeiden jälkeen. Ohjeistukset on koottu liiton nettisivuille, Aalto sanoi.
Naisten Kympin siirtyminen ensi vuoteen ja koronakevään muut vaikutukset tuntuvat liiton taloudessa, mutta näkymä ei Aallon mukaan ole tyystin sumea.
– Helsinki City Running Dayn ja Ruotsi-ottelun valmistelut ovat käynnissä. Talouden kannalta on tärkeää, että pystymme järjestämään ne onnistuneesti, Aalto sanoi.
Valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola totesi odottaneensa hyvää alkua kilpailukaudelle, mutta Suomen ennätysten suma oli yllätys.
– Nämä pari viikkoa, mitä kesäkuun alusta on voitu kilpailla, ovat osoittaneet, että tosi moni asia on natsanut. Toivotaan, että kilpailukausi jatkuu samoissa merkeissä, Niemi-Nikkola sanoi.
Valmennukseen koronakevät ei ole tuonut vain haasteita.
– Valmentajapalaverissä pohdittiin hiljattain korona-ajan hyviä puolia. Sieltä nousi sellaisia asioita kuten työrauha, palautuminen, unirytmi ja ylikuormituksen välttäminen, Niemi-Nikkola sanoi.
SUL:n vapaakortit eivät ole voimassa kuluvalla kilpailukaudella
Hallitus päätti, että Harri Aalto jatkaa seurapalveluvaliokunnan työryhmän kanssa keskusteluja kuluvan kauden Seuraliigan palkintojärjestelmästä. Valiokunta on aiemmin päättänyt ettei Nuorisotoimintakilpailua tänä vuonna järjestetä, koska kaikkialla ei ole tarjolla tasapuolisia kilpailumahdollisuuksia.
Myös esitykset uusiksi kurintopitosäännöiksi, muutokset toimintasääntöihin ja edustussääntöjen päivitys päätettiin keskustelun jälkeen lähettää syksyn liittovaltuuston käsittelyyn.
Kilpailutoiminnan henkilörajoitusten takia hallitus päätti, että SUL:n vapaakortit eivät ole kuluvalla kilpailukaudella voimassa. Valmennus- ja urheilijarahaston rahastojohtokuntaan SUL:n edustajiksi valittiin Sami Itani ja Jens Wallin. Urheilijajäsenet valitaan myöhemmin.