Ihamäki, Rippon ja Ghazaryan NOV-valmentajiksi

Ihamäki

Suomen Urheiluliitto (SUL) nimesi kolme uutta valmentajaa syksyn aikana uudistuneeseen valmennusorganisaatioonsa. Valmennuspesteihin valittiin Jussi Ihamäki, Steve Rippon ja Suren Ghazaryan.

Kolmikko työskentelee Nuorten olympiavalmentajan (NOV) nimikkeellä. NOV-valmentajat ovat SUL:n, Olympiakomitean ja kolmannen osapuolen, kuten Urheiluakatemian, valmennuskeskuksen tai kärkiseuran yhteisiä hankkeita.

Ihamäen työmaana on aitajuoksu, Ripponilla seiväshyppy ja Ghazaryanilla pituushyppy ja kolmiloikka.

Ihamäen työpaikka on Tampereen Urheiluakatemia, Ripponilla Liikuntakeskus Pajulahti ja Ghazaryanilla Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia.

– Uuden valmennusorganisaation rakennuksessa yksi vaihe on saatettu loppuun. Organisaatiossa on nyt 15 henkilöä.  Seuraavaksi viedään maaliin lajikohtaiset toimintasuunnitelmat ja valitaan parayleisurheilun päävalmentaja, sanoo valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

Ihamäki: Kolme naisaituria EM-halleihin

Ihamäen, 39, henkilökohtaisessa valmennuksessa juoksevat pika-aiturit Nooralotta Neziri, Erika Nevanperä ja Lotta Harala sekä 400 metrin aitoja juokseva Viivi Lehikoinen.

Ihamäellä on monipuolinen aktiiviurheilutausta lähinnä pika- ja aitajuoksijana. Koulutukseltaan hän on liikuntatieteiden maisteri. Hän on suorittanut myös valmentajan erikoisammattitutkinnon.

Ihamäki työskentelee tällä erää Porin suomalaisen yhteislyseon lukion liikunnan ja terveystiedon opettajana. Valmennustehtäviin hän siirtyy kevään aikana. Ihamäki on valmentanut 20 vuotta, mutta tekee sitä jatkossa ensi kertaa päätyökseen.

– Valmentaminen on ollut minulle ykkösasia sitä asti, kun menin liikuntatieteelliseen, Ihamäki muistelee.

Kun SUL:n valmennusorganisaatiota uudistettiin, valittiin painopistelajeja kuten aitajuoksu, sen perusteella, mitkä ovat suomalaisten kansainväliset menestysnäkymät lajissa alkaneen olympiadin mitassa.

– Itse haluan ajatella pidemmällekin kuin neljän vuoden päähän, mutta jos sinne katselee, tilanteen pitäisi silloin olla vielä parempi kuin nyt. Ainakin kahden aitamatkan Suomen ennätysten pitäisi olla silloin parempia kuin nykyisten, Ihamäki viittaa naisten 100 metrin ja miesten 400 metrin aitojen ennätyksiin.

– Uskon, että Nooralotta Neziri on silloin parhaimmillaan. Omien valmennettavieni lisäksi meillä on naisten 100 metrin aidoissa Reetta Hurske ja Emma Koistinen. Lajin tilanne on hyvä, Ihamäki sanoo.

– Naisten 400 metrin aidoissa on tulossa kaksi kovaa nuorta Viivi Lehikoinen ja Hilla Uusimäki ja miesten 400 metrin aidoissa on Oskari Mörö. Miesten pika-aidoissa Elmo Lakka on johtotähtenä, mutta sieltä on nousemassa Valtteri Kalliokuljun ja Ilari Mannisen tapaisia nuoria, Ihamäki sanoo.

– Ihan lähiajan toiveena olisi saada kolme aitajuoksijaa naisten pika-aitoihin EM-halleihin ja Elmo miesten matkalle.

Rippon ja Ghazaryan jatkavat

Rippon, 50, on australialainen seiväshypyn ammattivalmentaja. Hänen työpaikkanaan tulee olemaan Liikuntakeskus Pajulahti, mutta hänen työpanostaan hyödynnetään myös pääkaupunkiseudulla.

Rippon on valmentanut SUL:n palveluksessa vuodesta 2011 lähtien. Aiemmin hän on työskennellyt Western Australian Institute of Sportin, amerikkalaisen Columbian yliopiston sekä Britannian ja Skotlannin yleisurheiluliitojen palveluksessa. Hänen tunnetuimpia valmennettaviaan ovat kuusi metriä ylittänyt Paul Burgess sekä MM- ja olympiafinalisti Steven Lewis ja MM-finalisti Kate Dennison.

Suomessa Rippon on toiminut ennen muuta valmentajien tukena ja ohjaajana, mutta on tiiviisti mukana Tomas Weckstenin ja Aino Siitosen valmennuksessa.

– Seiväshyppy on Suomessa yksi niistä yleisurheilulajeista, joilla voi olla täydet miesten ja naisten joukkueet vuoden 2020 Tokion olympialaisissa, Rippon sanoo.

Kokenut valmentaja arvioi, että väkilukuun suhteutettuna lajin taso miehissä viiden ja naisissa neljän metrin ylittäjien määrällä mitattuna on Suomessa kovaa kansainvälistä luokkaa.

Ripponin mielestä nuorien nostaminen aikuisten huipputasolle vaatii vain suunnitelmallista työtä.

– Tärkeintä on huolehtia, että nuoret urheilijat säilyvät terveinä ja kehittyvät. Lisäksi tarvitaan lisää kokemusta kansainvälisistä kisoista, Rippon sanoo.

Ghazaryan: Erinomainen tilanne

Ghazaryan, 55, on armenialainen ammattivalmentaja. Hän on toiminut Suomen Urheiluliiton (SUL) lajivalmentajana 2014-2016. Aiemmin urallaan hän on valmentanut ammatikseen kotimaansa yleisurheiluliitossa, Bahrainissa, Etelä-Koreassa ja Iranissa.

Ghazaryan on koulutukseltaan liikunnanopettaja ja valmentaja. Hänellä on henkilökohtaisessa valmennuksessa Kristiina Mäkelä, Eero Haapala ja Arttu Pajulahti (aiemmin Halmela).

– Meillä on näissä lajeissa erinomainen tilanne tätä olympiadia ajatellen. Meillä A-luokan kansainvälisen tason huippuja kuten Mäkelä, kovan eurooppalaisen tason urheilijoita kuten Kristian Bäck, Eero Haapala, Henri Väyrynen, Kristian Pulli ja lisäksi erinomaisia nuoria, kuten vaikka Sımo Lipsanen ja Tuomas Kaukolahti, Ghazaryan sanoo.

– Itselleni tämä on hieno tilaisuus. Nyt pääsen rakentamaan valmennusta pitkäntähtäyksen suunnitelmalla.

SUL nimesi aiemmin NOV-valmentajiksi kuusikon Jukka Keskisalo, Petteri Piironen, Olavi Parjanen, Kalle Lehmusvuori, Jani Lehtinen ja Jarno Koivunen

SUOMEN URHEILULIITON uudessa valmennusorganisaatiossa liiton toimistossa työskentelevät valmennusjohtaja Jorma Kemppainen ja maajoukkueen manageri Lassi Korhonen. Pääosa valmennusorganisaation töistä operoidaan pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Jyväskylän kaupunkivalmennuskeskusten kautta. Niitä johtavat valmennuspäälliköt Antti Leskinen, Tommi Evilä ja Hannu Hämäläinen.