Tampereen Tesoman koulun 6A -luokka voitti kouluyleisurheilun 5- ja 6-luokkien Hese-kisan finaalin Tampereen Pyynikin kentällä. Kotkan Langinkosken koulun 6E ja Porin Käppärän koulun 6C olivat toinen ja kolmas.
Koronan takia yhteistä finaalia ei ole pariin vuoteen nähty. Mutta nyt nähtiin. Molemmat juoksuviestit voitti Langinkosken koulun 6E-luokka, pituudessa paras yhteistulos meni Tesoman koulun 6A-luokalle.
Keihästä pisimmälle viskoivat savonlinnalaisen Mertalan koulun 5-luokkalaiset. Tärkeintä kuitenkin oli yhteinen hauskanpito ja vahva yhteisöllinen positiivisuus.
Laaksonen: Olemme valmistautuneet tähän jo kolmosluokalta lähtien
Voittajajoukkue Tesoman koulun opettaja Antti Laaksonen oli ylpeä, muttei yllättynyt suojattiensa suorituksesta.
– Olemme valmistautuneet tähän jo kolmosluokalta lähtien, ei se sikäli ollut yllätys. Mutta siltä kantilta oli, että meillä oli joukkueessa eniten palloilijoita ja voimistelijoita, kenenkään päälaji ei ole yleisurheilu. Todella hienoja suorituksia ja huikeaa venymistä ihan jokaiselta.
– Koko luokka oli tässä mukana ihan mahtavasti. Luokassa on 24 oppilasta ja piirikisassa jokainen osallistui vähintään yhteen lajiin. Kyllä tämä on iso juttu oppilaille ja kohottaa niin luokan kuin koko koulunkin yhteishenkeä, Laaksonen kertoo.
Yksi Tesoman voittajajoukkueesta oli Venla Jutila. Hän oli innoissaan tesomalaisten upeasta yhteishengestä.
– Me ollaan tällainen yksi iso joukkue, esimerkiksi pituushypyssä koko luokan yhteishenki ja tsemppaaminen oli ihan mahtavaa. Tämä oli niin hienoa, että kun oli oikein tiukka kisa ja tiukka paikka, niin kaikki pojatkin kannustivat ihan täysillä meitä tyttöjä, Venla kertoi.
Kesäinen lämpö helli kilpailijoita
Pyynikin legendaarisella urheilukentällä, jossa maailmanennätyksiä ovat juosseet mm. Paavo Nurmi ja Hannes Kolehmainen, kilpaili Hese-kisafinaalissa 22 luokkaa eri puolelta Suomea. Lämpöä on 21 astetta ja tunnelma katossa.
Kentällä tapahtui koko ajan, juostiin, hypättiin, heitettiin ja loistavan tunnelman saattoi aistia. Mielikuva vahvistui, kun jutusteli näiden reippaiden nuorten kanssa.
Langinkosken koulusta Kotkasta kisoihin on saapunut muiden muassa Akseli Nurmi.
– Minulla on kaikki neljä lajia täällä eli sukkulaviesti, pituus, keihäs ja ratakierroksen viesti. Pelaan jalkapalloa ja käyn aina joskus yleisurheilukisoissa, mutta en ole mukana yleisurheilun seuratoiminnassa. Ainakaan vielä. Täällä on kiva olla koko päivä kavereiden kanssa. Urheileminen on kivaa, mutta niin on täällä kisoissa kaikki muukin, Akseli kertoo.
Porin Käppärän koulun joukkueessa urheilee Matleena Peltomäki, jonka päälaji on juuri yleisurheilu.
– Yleisurheilen Porin Yleisurheilussa, päälajini on aitajuoksu. Eivät nämä kilpailut oikein juurikaan eroa varsinaisista seurojen yleisurheilukilpailuista. Ehkä niissä on kuitenkin vähän kovempi taso. Täällä olen juossut sukkulaviestin, heittänyt keihästä ja hypännyt pituutta, vielä on edessä tuo ratakierroksen viestikin. Tosi kivaa on ollut ja olemme pärjänneet ihan hyvin, Matleena sanoo.
Hese-kisat ja H-hetki liikkuvat lähes 85000 lasta valtakunnallisesti
Hese-kisat ovat osa Suomen Urheiluliiton (SUL) ja Hesburgerin H-hetki koululiikuntaohjelmaa. Hesburgerin puolesta finaalissa oli viestintäpäällikkö Petteri Pohjonen.
Suomen Urheiluliitolla ja Hesburgerilla on pitkä yhteinen historia. Molemmilla on sama tavoite, joten on hienoa, että Hese-kisat jatkuvat myös tulevaisuudessa.
– Olemme tehneet vuodesta 2004 SUL:n kanssa yhteistyötä. Teimme juuri uuden viisivuotisen sopimuksen. Liikutamme vuosittain H-hetki -hankkeen ja Hese-kisojen kautta lähes 85 000 lasta valtakunnallisesti.
– Haluamme Hesburgerilla tukea lasten liikuntaa, antaa heille elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia. Mahtava juttu, jos tämä innostaa yhä enemmän nuoria yleisurheiluun ja liikuntaan, Pohjonen sanoo.
Hese-kisoista löytyy tähtiä
Vaikka moni paikallaolijoista harrastaakin päälajinaan aivan jotakin muuta kuin yleisurheilua, intoa ja riemua riittää; kilpaileminen on lapsille luonteva asia. Ja itse asiassa näiden kilpailujen kautta on noussut suomalaisille yleisurheilukentille valovoimaisiakin tähtiä.
– Tätä kautta on löytynyt oikein hyviäkin urheilijoita seuroihin. Hyvä esimerkki on Suomen nopein 400 metrin juoksija Mette Baas. Hän tuli Hese-kisan kautta mukaan seuratoimintaan. Toivotaan, että tästä jäisi mahdollisimman monelle kipinä yleisurheiluun, sanoo SUL:n nuorisopäällikkö Piia Jäntti.
– Hienoa tässä on sekin, että kaikki lapset eivät ole päässeet kokemaa tällaista yhteisöllistä yksilölajin joukkuekisaa. Kannustaminen ja itsensä voittaminen ovat kovia juttuja, osa pääsee myös palkintopallille maistamaan mitaleja.