Helander väkevässä vireessä kohti kesää: Olkapääongelmat kurissa, ominaisuusennätykset paukkuvat, Valhalla tuo lisämetrejä

Ominaisuusennätykset paukkuvat ja harjoituksissa Etelä-Afrikan Potchefstroomissa keihäs livahti jo yli 80 metrin. Oliver Helander on syystä tyytyväinen. EM- ja olympiamenestykseen tähtäävä harjoittelu on aikataulussa ja hyvissä kantimissa.

– Nyt on mennyt todella hyvin, Helander tuumii.

Harjoituskauden Helander aloitti hetimiten syksyn viimeisen kilpailun jälkeen.

– Treenasin noin kuukauden itsekseni ja sen jälkeen Tero alkoi tehdä ohjelmia.

Pitkämäen valmennuksessa Helander on heittänyt syksystä 2021. Yhteistyö on poikinut ennätyksen 89,83, kaksi MM-kilpailujen pistesijaa ja myös sikäli kirkkaan tulevaisuuden näkymän, että heittoharjoittelua rajoittaneen olkapäävaivan kanssa on löydetty toimivat harjoitustavat.

– Olkapään tilanne on mennyt eteenpäin koko ajan siitä lähtien, kun Tero tuli mukaan. Nyt syksyn aikana se on ollut jo todella hyvä. Joitakin pieniä kipuja siinä tulee aina olemaan, muttei sellaisia, jotka haittaisivat suoritusta, Helander kertoo.

– Kyllä se varmaan riittäisi, että jatkossa ominaisuuksia vain ylläpidettäisiin nykytasolla, mutta minusta niitä voi vielä kehittää ainakin vähän ja onhan Tero (Pitkämäki) vielä edellä muutamissa testeissä, joten ohi pitää päästä, Oliver Helander sanoo. Kuva Etelä-Afrikan harjoitusleiriltä Potchefstroomista. Kuva ja artikkelin pääkuva: Pentti Niemi.

Testiennätykset paukkuivat

Olkapäätä on Pitkämäen johdolla totutettu pikkuhiljaa kasvaneisiin heittomääriin.

– Juuri sitä on tehty ja se on toiminut hyvin. Nyt syksyn aikana heittoharjoituksia on ollut kahdesti viikossa. Kerran moukulla ja kerran keihäällä sen jälkeen, kun sitä aloin heittää, Helander kertoo.

– Moukulla olen heittänyt pidempiä sarjoja, 80-100 heittoa per harjoitus, mikä on toiminut olkapäälle hyvin. Olen saanut toistoja. Keihäällä heittoja on tullut 20-30 per harjoitus.

Perusominaisuuksiaan Helander on reivannut harjoituskauden mittaan reippaasti. Hänen instagram-tililtään (https://www.instagram.com/ohelander/?hl=fi) voi katsoa, kuinka rinnallevedossa nousee 153 kiloa tai kuinka kolme tasaloikkaa kantaa lukemiin 11,16. Tulos jää 14 senttiä Pitkämäen ennätyksestä.

Nelikiloista kuulaa Helander heitti pään yli taakse 26,73 metriä, jolla hän ohitti valmentajansa ennätyksen 26,50.

– Minulle on aina ollut tärkeää, että testitulokset ovat riittävän kovalla tasolla. Silloin on mahdollista heittää keihästäkin pitkälle. Afrikassa näki, että keihäs voisi lentää ihan pitkälle jo nyt, Helander viittaa kolmen viikon Etelä-Afrikan harjoitusleiriin.

– Leiriä en ollut etukäteen suunnitellut. Kävin Ylistarossa Pentti Niemen hierottavana ja hän oli lähdössä Etelä-Afrikkaan. Totesin siinä, että se voisi tehdä hyvää minullekin ja läksin mukaan.

– Se antaa lisämetrejä, jos osaa heittää, mutta minun mielestäni se lentää paremmin kuin muut keihäät, vaikka heittäisi vähän huonommin, Oliver Helander kiittelee Valhalla-keihäitä.

Helander: ”Valhalla-keihäällä lisämetrejä”

Piikkareiden ja juoksukenkien kehitys on ollut näkyvästi esillä mediassa. Keihäänheitossa taas Nordic Sportin Valhalla-keihäät ovat kivunneet  lähes kaikkien kärkinimien suosikiksi. Keihäiden sanotaan tuovat lisämittaa osaavan heittäjän käsissä, mutta olevan herkkä heittäjän virheille.

– Se antaa lisämetrejä, jos osaa heittää. Mutta minun mielestäni se lentää paremmin kuin muut keihäät, vaikka heittäisi vähän huonomminkin. Se on myös helpompi heittää, Helander sanoo Valhalla-keihäistä.

– Melkein kaikki niillä heittävät. Tuntuu melkeimpä, että tekee aika ison virheen, jos ei heitä niillä.

EM- ja olympiakesän ensimmäisen kilpailunsa Helander aikoo heittää 10. toukokuuta Timanttiliigan Dohan kilpailussa. Miesten keihäs kuuluu lajiohjelmaan neljässä Timanttiliigan osakilpailussa sekä Timanttiliigan finaalissa.

– Rooman EM-kisoihin ja Pariisin olympiakisoihin on tietysti kovat tavoitteet, mutta Timanttiliigan kilpailut ovat arvokisojen ohella ne tärkeimmät kisat. Ja tietysti myös Kalevan kisat, kun ne ovat Vaasassa eli periaatteessa kotikentällä, Helander sanoo.

Tekniikka ei hajoa, kun pysyy heiton pystyssä

EM- ja olympiamenestyksen ohella Helanderin tulevan kauden tavoitteissa on siirtää oma ennätys yli 90 metrin.

– Sen olisi pitänyt mennä jo, kun vaan olisi osannut heittää vähän paremmin. Tavoite se on ollut jo monta vuotta, Helander tuumii 90 metrin rajapyykistä.

Viime kesänä Helander heitti parhaimmillaan 87,32, mutta kärsi tekniikkamurheista, jotka oikenivat vasta kauden loppua kohden.

– Kahdessa viimeisessä kilpailussa tuli jo ihan ookoo suorituksia. Tekniikka alkoi näyttää vähän paremmalta, Helander muistelee.

Helander näkee, että tulevalla kaudella keskeistä on pysyä heitot pystyssä ainakin alkukesän kilpailuissa.

– Sillä tavalla tekniikka pysyy minulla paremmin kasassa. Vaikkei se heiton perään syöksyminen väärin ole, kun ei tee sitä liian aikaisin, kuten minulle tahtoi käydä, Helander sanoo.

– Viime kaudella kaikki heitot olivat etupainotteisia ja tuki petti melkein jokaisessa heitossa. Siitä pitää päästä eroon.