Moukarinheittäjä David Söderberg on ollut tärkeä palanen estejuoksija Camilla Richardssonin viime vuodet hyvin edenneessä harjoittelussa. Söderberg on toiminut estejuoksijan voimavalmentajana ja ollut apuna muutenkin.
– David on ollut tosi hyvä tukihenkilö. Hänellä on paljon kokemusta. Hänelle voi soittaa ja kertoa vaikka, että nyt on paniikki päällä, Richardsson tuumi hersyvän hymyn kera MM-joukkueen mediatilaisuudessa Lontoossa.
Kaksikko astuu Lontoon olympiastadionille keskiviikkona vajaan kahden tunnin välein toisistaan ja hieman eri lähtökohdista: Söderberg tavoittelee karsinnasta finaalipaikkaa, Richardsson juoksee 3000 metrin esteiden alkuerässä ja tavoittelee ennen muuta omaa ennätystä.
– Haluan juosta alle 9.40:n, Richardsson sanoo.
Naisten esteissä on kolme alkuerää. Loppukilpailuun juoksevat erien kolme parasta ja kuusi parasta aikavertailusta. Richardsson juoksee toisessa erässä, jonka suosikit ovat Bahrainia edustava kenialaislähtöinen olympiavoittaja Ruth Jebet ja Kenian Beatrice Chepkoech.
Jeber ja Chepkoech ovat tänä vuonna juosseet estematkan yhdeksän minuutin pintaan. Richardssonin Prahassa kesäkuussa juoksema ennätys 9.41,74 on tyvipäätä juoksijajoukon kauden parhaiden vertailussa, mutta edellytykset kohentaa aikaa ovat hyvät.
– Olen hyvässä kunnossa. Viime viikot ovat menneet hyvin ja torstainen viimeistelytreenikin onnistui hienosti. Nyt pitäisi pystyä ennätykseen Richardsson sanoo.
MM-kisojen alkuerissä pidettäneen vauhtia. Ainakaan vielä kakkoserässä kellään, joka tavoittelee jatkopaikkaa aikavertailusta, ei ole varaa löysätä. Se tarjoaa Richardssonille vetoapua ennätysjahtiin. Finaaliin selviytyminen olisi vaasalaiselle hulppea bonus.
– Sinne vaaditaan joku 9.30:n aika, Richardsson muistuttaa.
Söderberg: Aina pitää olla joku kiusana
Söderberg muistelee, ettei ole juuri koskaan mennyt arvokisoihin niin, ettei mikään olisi häirinnyt harjoittelua.
– Aina pitää olla joku, joka kiusaa, kokenut heittäjä veisteli joukkueen mediatilaisuudessa.
Tällä kertaa selkä vihoitteli heittoharjoituksessa ennen Seinäjoen Kalevan kisoja. Söderberg jätti varotoimena Kalevan kisat väliin, sai selän kuntoon ja kykeni tekemään tärkeät viimeistelyharjoitukset hyvällä, nousevalla teholla.
– Tein kolme heittoharjoitusta. Niistä jokaisessa pystyin kiristämään vauhtia edelleen nähden. Viimeinen oli jo aika hyvä, Söderberg sanoo.
– Hyvää oli sekin, ettei selkä ollut kipeä heittotreenin jälkeen.
Viime kesänä Söderberg heitti Amsterdamin EM-kisoissa seitsemänneksi ja Rion olympialaissa kahdeksanneksi. Olympiakisoissa Söderberg sai kropastaan kaiken irti, vaikka sairasteli hieman ennen kisoja. Se on tavoite nytkin.
– Jos saan nyt tehtyä sellaiset heitot kuin Riossa, se riittää. Se jää nähtäväksi onko tulos sitten 74 tai 77 metriä.
Moukarinheiton karsintarata on 75,50, eli kolme senttiä alle Söderbergin kesän parhaan tuloksen. Karsintarajaa tuskin tarvitsee finaaliin päästäkseen heittää. Pekingin MM-kisoissa 2015 finaalissa vaadittiin vajaa 75 metriä ja Rion olympialaisissa vajaat 74 metriä.
– Taso nyt varmaan aika lailla samanlainen, Söderberg sanoo ja viittaa Rion tulostasoon.
Pari heittoa aamulla luo fiiliksen
Söderberg heittää ensimmäisessä karsintaryhmässä, jossa on mukana kilpailun suursuosikki, tällä kaudella 83,44 heittänyt Puolan Pawel Fajdek ja muiden muassa tadžikistanilainen olympiavoittaja Dilshod Nazarov.
Tavalliseen tapaansa Söderberg käy virittelemässä kroppansa heittokuntoon tekemällä karsintaa edeltävänä aamuna pari-kolme napakkaa heittoa.
-Teen varmaan pari heittoa riippuen miltä kroppa tuntuu. Haen hyvää, rentoa fiilistä. Nyt, kun on iltakarsinta, ei tarvitse mennä heittämään niin aikaisin aamulla, Söderberg sanoo.
Oman kilpailunsa ohella Söderberg seuraa mielenkiinnolla kuinka Richardssonin juoksu kulkee. Voimavalmentajana Söderbergin tavoite on saada estejuoksijan askeleeseen kimmoisaa, käyttökelpoista voimaa, joka ei ponnistaessa vuoda vaan vie juoksijaa eteenpäin.
– Olen kuullut, että Camillalla on jo aika hyvä juoksutekniikka, Söderberg myhäilee.