Ihokarvat karkaavat pystyyn ja kylmät väreet vyöryvät kropassa aina kun seuraan juoksutapahtuman lähtöä, sanoo työelämän jättävä Suomen Urheiluliiton harrasteliikunnan päällikkö ja Helsinki City Runin -ja Marathonin kilpailunjohtaja Markku Haverinen.
– Se on hetki jolloin tietää tehneensä ison homman, mutta sen ovat tehneet juoksijatkin. Jokainen heistä on harjoitellut, ja osa on tehnyt isojakin elämänmuutoksia, jotka ovat mahdollistaneet heille tapahtumassa mukana olon, Haverinen sanoo.
– Siinä tulee tunne, että on ollut vaikuttamassa näiden ihmisten elämään. Minulle halu saada ihmiset liikkumaan muulloinkin kuin vain yhtenä päivänä, on ollut paljon isompi asia, kuin, että he tulevat juoksemaan sen tietyn reitin pätkän.
Haverisen puheesta huokuu, että työ juoksutapahtumien parissa, jotka kaikki nykyisin järjestetään Helsinki City Running Day -juoksupäivän aikana, on ollut palkitsevaa.
– En silti sano, että päivääkään en vaihtaisi pois. Muutaman päivän voisin kyllä antaa pois, Haverinen hymyilee.
Yksi kilpailunjohtajan uran kivuliaista hetkistä osui kevään Helsinki City Runille, kun maastohiihtotähti Iivo Niskanen ohjautui väärälle reitille.
– Se totta kai harmitti ja pyysin sitä Iivolta anteeksi. Lupaan myös, että jos Iivo tulevaisuudessa haluaa tulla Helsinki City Runille, tulen itse paikalle ja ajan pyörällä reitin hänen edellään, Haverinen sanoo.
”Tour de Andalusia” haastaa treenaamaan
Pyöräily on maastohiihdon ohella Haverisen nykyinen suosikkilaji. Nuorempana juoksulajien, seiväs- ja mäkihypyn parissa viihtyneen urheilufanin juoksulenkit jäivät polvileikkauksen jälkeen. Yksi vuoden kohokohdista on kaveriporukalla pyöräiltävä ”Tour de Andalusia”.
– Se ajellaan 4-5 päivän aikana poikaporukalla. Minulle se on yksi oman harjoittelun motiiveista. Olen porukan vanhin, joten on pakko treenata, että pysyy muiden vauhdissa ja pääsee joskus vähän haastamaan heitä, Haverinen sanoo.
Haverisen työura alkoi 1970-luvulla Helsingin kaupungilla liikunnanohjaajana ja jatkui Wrangen ja Oriola Oy:n palveluksessa ennen siirtymistä Helsinki City Marathonin pitkäaikaisen johtajan Pertti Raunion pyynnöstä Urheiluliittoon markkinoimaan maratonia.
Myöhemmin Haverinen työskenteli kahdeksan vuotta Suunnistusliitossa Jukolan viestin kehitystyössä ennen kuin palasi SUL:n juoksutapahtumien pariin viisi vuotta sitten.
– Siitä olen vakuuttunut, että juoksu säilyttää asemansa yhtenä suomalaisten perusliikuntamuotona, Haverinen sanoo.
Juoksutapahtumien harrastajamäärissä on 1970-luvun hölkkäbuumin jälkeen ollut ylä- ja alamäkiä. Haverisen mukaan ne liittyvät yleisempiin elämäntapojen muutokseen.
– Suurten ikäluokkien liikkujat, joihin itsekin kuulun, ovat tavanneet juosta tapahtumissa usein. Nykyisin trendinä on kokemusten hakeminen. Juostaan maraton kerran, ja se on rasti ruutuun, homma hoidettu, minä olen nyt maratoonari, Haverinen sanoo.
Haverisen mukaan maratonin laskeneissa juoksijaluvussa näkyy sekin, että maratonin juoksemaan kykeneviä ihmisiä nykyisin on aiempaa vähemmän.
– Esimerkiksi paljon puhutut varusmiesten Cooperin testien tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten kunnon tasosta, Haverinen harmittelee.
– Puhdas maratonmarkkina on puolittunut 10 vuoden aikana, mutta kiinnostus tapahtumiin on säilynyt. Juoksijat ovat siirtyneet lyhemmille matkoilla. Sillä Helsinki City Running Day – tapahtuma on pysynyt noin 15 000 juoksijan kokoluokassa.
Toimistolla demokraatti, tapahtumassa diktaattori
Juoksijalle massajuoksutapahtuma on elämys, mutta sitä se on myös kilpailunjohtajalle ja hänen tiimilleen, joka rakentaa Helsinki City Running Day -tapahtumaa vuoden ajan. Tapahtuman toteuttaa yli tuhannen pääosin vapaaehtoisen joukko, joilla on tarkasti mietityt tehtävät.
– Olen sanonut tiimille, että toimistossa olen demokraatti ja tapahtumassa diktaattori. Toki keskustelen ihmisten kanssa tapahtumassakin, mutta varsinkin kiperillä hetkillä, kun taivas repeää, tai tulee tilanteita, jotka uhmaavat juoksijoiden turvallisuutta jopa henkeä, täytyy tehdä nopeita päätöksiä, Haverinen sanoo.
– Ja kun juostaan Helsingin keskustassa ja suljetaan toviksi keskustan katuja, se vaatii, että kaikki asiat on käyty tarkasti läpi monien virkamiesten kanssa, ja on yhdessä löydetty ratkaisut ja luottamus, että asiat tapahtuvat sovitusti.
– Helsingin kaupungille kiitos siitä, että se haluaa olla tapahtumakaupunki, mikä myös näkyy käytännön toimina.
Haverisen työtä Helsinki Running Day -tapahtumien johtajana jatkaa ex-huippumaratoonari Harri Hänninen, joka on ollut vajaan vuoden Haverisen mukana tapahtumaa tekemässä.
– Se mitä erityisesti jään työelämästä kaipaamaan, on tiimi, jonka kanssa on viime vuosina toteutettu isoja muutoksia ja rakennettu Helsinkiin keväinen juoksupäivä, Haverinen sanoo.