Yleisurheilun supervuosi kääntyy loppua kohti. Supervuosi oli urheilullisesti todella sitä mitä toivoimmekin. Palasimme pitkästä aikaa arvokilpailujen mitalimaaksi ja vieläpä upealla tavalla. Neljä mitalia Münchenistä ja näistä Wilma Murron ja Topi Raitasen Euroopan mestaruudet olivat jotakin mitä emme osanneet ehkä odottaakaan. Ja tähän kun lisätään vielä nuorten mitalit ja 20 vuoden tauon jälkeen Ilona Monosen EM-maastojen mitali, emme voi olla kuin ylpeitä urheilijoidemme saavutuksista.
Ruotsi-ottelun paluu Olympiastadionille oli meille monella tavalla jännittävä. Töitä tehtiin monella sektorilla ja se tuotti upean tuloksen. Tunnelma stadikalla oli erinomainen ja taloudellinen tuloskin hyvä. Toki rehellisesti voi sanoa, että enempäänkin olisi ollut mahdollista. Ruokahalu kasvaa syödessä. Onneksi kumppanimyynti oli erinomainen. Täytyy todeta, että siinä olemme ilman muuta lajiliittojen ykköskategoriaa.
Taloudellisesti tulemme selviämään hyvin tästäkin vuodesta. Toki miinukselle näillä näkymin mennään, mutta uskon, että arvokilpailuihin jos johonkin sen euron kannatti käyttää. Isot joukkueet ovat toivottavasti myös panostusta tuleviin menestyjiin. On myös kaikille itsestäänselvyys, että matkakustannukset ovat nousseet melkoisesti ja siinä meillä tulee olemaan haasteita tulevinakin vuosina. Tulemme kuitenkin selviämään, mutta taloudenkin suhteen emme voi kaikkia toiveita paikata taskusta lisää antamalla. Siinä meidän on oltava tiukkoja, vaikka se saattaakin aiheuttaa kipinöitä. Soraääniäkin pitää olla valmis ottamaan vastaan.
Kyllä meillä yleisurheilussa haasteitakin riittää. Kannan aina huolta seuratoimijoiden jaksamisesta ja innosta. Ilman tätä porukkaa arvokilpailujen mitalitkaan eivät olisi mahdollisia. On kaivettava esiin kaikki kivet ja kannot ja mietittävä miten pystymme tätä porukkaa entistä enemmän auttamaan sekä seuratyön arvostusta lisäämään. Se ei ole vain Urheiluliiton asian vaan se on koko yhteiskunnan asia, sillä edelleen suuntamme lasten ja nuorten fyysisen, ja samalla myös henkisen hyvinvoinnin osalta ei ole hyvä. Tämän muuttaminen on koko yhteiskunnan asia, ja siinä yleisurheiluseuran, jossa juokseminen, hyppääminen ja heittäminen ovat keskiössä, toiminta on avainasemassa.
Yhteinen lisenssijärjestelmä helpottaa kisajärjestäjien työtä
Olemme edelleen lähentäneet yhteistyötä Aikuisurheiluliiton kanssa. Yhteinen lisenssijärjestelmä on luotu ja se tulee voimaan vuoden alusta. Urheiluliiton taloutta ei ole koskaan nykyisillä lisenssihinnoilla ratkaistu, eikä ratkaista tämänkään jälkeen. Tämän järjestelmän kautta helpotetaan ennen kaikkea seurojemme eli kisajärjestäjien työtä. Eri suuntiin olevaan yhteistyöhön on jatkossakin oltava valmiuksia. Toivottavasti se ei kuitenkaan tarkoita palavereja toisensa jälkeen eri urheiluorganisaatioiden kanssa vaan vahvaa yhteistä tekemistä urheilijoiden, valmentajien ja seuratoimijoiden työn tukemiseksi.
Vuosi 2023 on jälleen kerran vauhdikas ja monivivahteinen. Kilpailuja riittää MM-kilpailuista lähtien. Yleisurheilun asema on vakaa, mutta emme tietystikään tyydy tilanteeseen. Tavoitteet ovat korkealla on kyse sitten menestyksestä arvokilpailuissa, harrastajamääristä tai juoksutapahtumien osallistujamääristä. Onnistuessaan kaikki nämä tuovat valoa maailman moniin myllerryksiin ja mahdollistavat meidän vahvan osamme yhteiskunnan hyvinvoinnin kehittymiseen. Tätä me täällä Suomessa totta tosiaan tarvitsemme.
Kiitän kaikkia toimijoita ja yhteistyökumppaneitamme! Kiitän erityisesti puheenjohtajan tehtävästä luopunutta Samia viiden vuoden yhteisestä taipaleesta. Siitä saamme kaikki olla ylpeitä.
Menestystä vuodelle 2023!
Harri Aalto, toimitusjohtaja, Suomen Urheiluliitto ry