Arvaamaton vuosi on viittä vaille valmis. Yleisurheilukauden yhteenvetona voidaan todeta, että vuosi oli olosuhteisiin nähden erinomainen. Saimme kisajärjestäjien ja Ylen kanssa vietyä läpi täysipainoisesti televisioitavat kilpailut.
Seuramme toteuttivat kesän aikana lisäksi yli tuhat yleisurheilukilpailua, joka kertonee yleisurheilun voimasta koronakesälläkin. Loimme nopeasti uutta ja rakensimme vastuullisesti puitteet kalenterissa oleville tapahtumille. Tärkeintä oli toimia vastuullisesti ja se todella onnistui. Altistumisia ei kilpailuistamme löytynyt, mikä tietysti johtui hienoista kisajärjestelyistä, mutta totta kai myös onnesta.
Urheilijat kehittyivät
Urheilijat urheilivat myös erinomaisesti. On hienoa, että meillä on iso joukko urheilijoita, jotka ovat murtautumassa ainakin eurooppalaiseen kärkeen, ja varmasti osa kolkuttelee myös kärkitiloja olympia- tai maailmanmestaruustasolla. Iloa lisää ennen kaikkea se, että onnistujia löytyi eri lajiryhmistä. Pika- ja aitajuoksut, kestävyysjuoksut, kilpakävely, hypyt, heitot ja ottelut tai parayleisurheilusta puhumattakaan keräsivät uusia onnistujia ja loivat pohjaa laveammalle menestykselle. Koronakesän kivijalkaan on mukava rakentaa tulevien arvokisojen menestystä. Menestyvät ja esimerkilliset urheilijat ovat muutenkin parasta markkinointia lajillemme.
Talous vaatii vahvoja ratkaisuja
Talouden kivijalka tulee aina olla kunnossa sekä seuroissa että liitossa. Liiton osalta teimme jo heti keväällä oikeaan aikaan oikeita päätöksiä ja sen suhteen saamme nauttia näillä näkymin tämänkin vuoden positiivisesta tuloksesta. On pakko korostaa edelleen, että tällä tavoin, kun talouden kivijalka vahvenee, tulee myös mahdollisuus panostaa vielä enemmän tärkeisiin asioihin.
Valitettavasti viimeisetkin vuodet ovat kuluneet ennen kaikkea kivijalan rakentamisessa monesta eri syystä. Siitä huolimatta yleisurheilussa valmennus- ja leiritystuet sekä maaottelu- ja arvokilpailumatkat ovat olleet vahvasti urheilijoiden ja valmentajien tukena. Kiva päätös loppuvuodelle oli myös mahdollisuus jakaa seuroille puolet yleisurheilun seuraliigan rahapalkinnoista.
Rahanjaon periaate
En ole koskaan innostunut siitä, että sitä palkitaan, joka huutaa eniten. Itse asiassa se on jopa ärsyttänyt aika paljon. Mielestäni sillä pitäisi olla vaikutusta, miten hoidat asiat. Jos teet ratkaisut niin, että euroja kerätään itse ja niitä säästyy ja siten talous pysyy kunnossa, aihetta mielestäni palkitsemiseen on. Rahaa on helppo kuluttaa, ja itse asiassa kuluttajiakin on paljon enemmän, mutta rahan tekijöitä on aika harvassa. Tämä pitäisi olla rahanjaon ohjenuorana kaikkialla, on jakajana sitten valtio, olympiakomitea, lajiliitto tai joku muu.
Matka jatkuu! Matkaan sisältyy paljon epävarmuuksia, mutta uskon, että olemme entistä vahvempia ne kohtaamaan jatkossa.
Innostavaa ja liikunnallista vuotta 2021!
Harri Aalto
toimitusjohtaja
Suomen Urheiluliitto ry