Hannu Hämäläinen siirtyy syyskuun alussa Suomen Urheiluliiton (SUL) pääkaupunkiseudun kaupunkivalmennuskeskuksen vetäjäksi. Hämäläinen on ollut vajaan vuoden vastaavassa tehtävässä Jyväskylän kaupunkivalmennuskeskuksessa ja jatkaa valmennuspäällikön tittelillä.
Pääkaupunkiseudun kaupunkivalmennuskeskuksen valmennuspäällikön tehtävä tuli auki, kun Antti Leskinen jätti tehtävän henkilökohtaisten syiden takia.
– Isot saappaat on täytettävänä. Antti on ollut keskeinen tekijä liiton valmennusorganisaation uudistuksessa. Nöyränä lähden tekemään yhteistyötä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian (Urhea) ja seurojen kanssa, Hämäläinen sanoo.
SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppaisen mukaan Hämäläinen oli luonteva valinta jatkamaan Leskisen työtä.
– Hämäläinen on hoitanut vastaavaa pestiä Jyväskylässä ja oppinut siellä asioita. Entisenä huippu-urheilijana hän tietää minkälaista tukea urheilijat tarvitsevat urapolkunsa eri vaiheissa, Kemppainen sanoo.
– Pääkaupunkiseudulla kasvaa huomattava osa yleisurheilun tulevaisuuden kotimaisista kärkinimistä, joten tarjolla on toimintaympäristö, jossa Hämäläinen voi näyttää kyntensä.
”Auttaa nuoria uralla eteenpäin”
Hämäläinen, 32, on kauppatieteiden maisteri ja entinen maajoukkuesprintteri. Jyväskylän kaupunkivalmennuskeskuksessa vetäjänä ja valmennuspäällikkönä hän on ollut rakentamassa SUL:n valmennusorganisaation uudistusta.
– Tavoitteena on, että pystyisin silottamaan nuorten urheilijasukupolvien tietä uralla eteenpäin ja auttaa heitä kasvamaan huippu-urheilijoiksi. Työmaana on valmentajan ja urheilijan arkisen työn helpottaminen ja parantaminen, Hämäläinen sanoo.
SUL:n valmennusorganisaatio siirtyi vuosi sitten perinteisestä lajivalmennuksesta kaupunkivalmennuskeskuksiin. Niiden avulla liittojohtoinen valmennuksen tuki ja asiantuntijapalvelut on pyritty tuomaan sinne missä urheilijat ovat. Kaupunkivalmennuskeskusten tukena organisaatiossa on ammattivalmentajia, jotka toimivat Nuorten olympiavalmentajan nimikkeellä.
Miten Jyväskylän kaupunkivalmennuskeskuksessa edetään Hämäläisen Helsinkiin siirtymisen jälkeen, ratkeaa myöhemmin.
– Siihen palataan tarkemmin syksyllä. Olennaista on jatkaa siellä tapahtuvien toimenpiteiden tukemista liittyen esimerkiksi ennalta ehkäisevään terveydenhuoltoon ja yhteistyöhön Kilpa-ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kanssa, Kemppainen sanoo.