– Olen ensiksi tapahtumien tekijä ja tuottaja. Managerin työt ovat olleet vähän niin kuin kakkoshomma, sanoo reilut kolme vuosikymmentä kotimaisen huippu-urheilun, tapahtumien, median ja politiikan parissa puurtanut Harri Halme.
Halmeen mukaan managerin työt ovat ohi, mutta työ tapahtumien kuten yleisurheilun Paavo Nurmi Gamesin parissa jatkuu.
– Tykkään edelleen auttaa urheilijoita, jos auttamiseen liittyy joku tunneside. Se varsinainen bisneshenkinen ja systemaattinen managerityö loppui siihen, kun Kaisa Mäkäräinen lopetti, Halme sanoo.
Mäkäräisen ohella Halme on ollut muun muassa Petra Ollin, Pekka Koskelan, Olli-Pekka Karjalaisen, Sari Multalan, Ari-Pekka Liukkosen ja Aki Parviaisen uran taustavoimana ja on yhä tarpeen mukaan useiden urheilijoiden apuna.
Monisyisen uran kokemuksia ja käänteitä Halme on koonnut Helsingin Sanomien urheilutoimittaja Ari Pusan kanssa tiistaina julkaistuun kirjaan Harri Halme & Ari Pusa (2022): Manageri – Miten tehtiin rahaa, julkisuutta ja menestystarinoita. Tammi.
– Kerron kirjassa näkemykseni siitä, miten urheilussa menestytään, tehdään rahaa, saadaan julkisuutta ja täytetään katsomot. Toivon, että pystyn innostamaan näiden asioiden kanssa tuskailevia, Halme toteaa kirjan avauksessa.
Taustaselvityksen on oltava rehellinen
Kirja on kertomus Halmeen tiestä urheilun ja politiikan taustajoukkoihin, hänen yhteistyöstään nimekkään urheilijakaartin, kansanedustaja Ilkka Kanervan sekä erilaisten tapahtumien kanssa. Kirja tarjoaa myös vinkkejä ja ajatuksia niille, jotka miettivät mistä, resursseja ja tukea urheilijalla.
Halme näkee, että keskeisintä onnistumiselle yhteistyökumppaneiden hankinnassa ja tapahtumien rakentamisessa on alkuanalyysi.
– Taustaselvityksen on oltava rehellinen. Se on joskus kipeä ja raaka prosessi. Jos tässä epäonnistuu, hankkeen läpivienti on todella vaikeaa ja työlästä. Näkemykseni on, että suurin osa ei onnistu alkuanalyysissään. Usein ei edes tajuta, mistä on kysymys, Halme kirjoittaa.
– Samaan aikaan, kun tehdään raaka ja monipuolinen alku-analyysi, on rakennettava itsetuntoa, rohkeutta ja uskoa itsensä ylittämiseen. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Tähän ajatukseen kiteytyy iso osa kaikkea toimintaani. Nöyrästi, muttei nöyristellen.
”En ole kumarrellut kuvia”
Omat oppinsa lahtelaisen yksinhuoltajan vesa on koonnut tekemällä. Halme on työskennellyt muun muassa amerikkalaisen jalkapallon parissa, lastenkodissa, matkaoppaana, opettajana, eri tehtävissä Gladiaattorit tv-ohjelmassa, tuottajana MTV3:n Elixir -ohjelmassa ja ollut rakentamassa Paavo Nurmi Gamesia ja Suomi-Ruotsi -maaottelua sekä monia muita tapahtumia.
– Olen kulkenut 40 vuotta kirkon, partion, kasvatustyön, armeijan, viihteen, urheilun, suurtapahtumien, televisiotuotantojen, politiikan, bisneksen, median ja yhteiskunnan polkuja sekopäisesti ristiin rastiin. En ole kumarrellut kuvia, kysellyt lupia tai anellut hyväksyntää. En ole jäänyt kellekään velkaa enkä toivottavasti ole jättänyt taakseni savuavia raunioita, Halme kiteyttää uraansa.
Urheilun arvostus on parantunut
Halme ei ole pitänyt näkemyksiään vakan alla, eikä tee niin kirjassakaan, jossa hän pui monia asioita tv-yhtiöiden jättiroolista lajien menestyksessä Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön ex-johtajiin ja urheilun ja lajiliittojen tulevaisuuteen.
– Isossa kuvassa urheilun arvostus on parantunut viimeisen 20 vuoden aikana. Koen, että tasa-arvoisen naisurheilun tulo on ollut tärkeä vauhdittaja urheilun kokonaisvaltaiselle salonkelpoisuudelle yhteiskunnassa, Halme sanoo.
– Urheilun pitää kuitenkin olla tosi itsetuntoinen ja rohkea. Ei saisi käydä niin kuin kävi, että urheilujärjestelmä missasi koko kuntosaligenren. Kun 20 vuotta sitten näytti siltä, että kohta on Suomessa 2000 kuntosalia, ja nyt on, mutta niitä eivät omista urheilujärjestöt tai seurat vaan pörssiyhtiöt. Urheilun pitää olla tarkkana omasta pääomastaan.
Yleisurheilun tilanteen Halme näkee hyvänä.
– Yleisurheilulla menee suhteellisen hyvin. Nyt pitäisi satsata valmentajakoulutukseen sekä seuratyöhön, kouluttaa seuroja organisaation rakentamiseen, varainhankintaan ja seurojen omien huipputiimien pyörittämiseen.