Yleisurheiluvalmennus kamppailee samojen haasteiden kanssa kuin yhteiskunnalliset palvelut. Käyttäjä haluaa ne mutkattomasti yhdestä luukusta ja sieltä missä urheilija harjoittelee. Suomen Urheiluliiton (SUL) vastaus huutoon ovat Tampereen, Jyväskylän ja pääkaupunkiseudun kaupunkivalmennuskeskukset.
Tampereen keskusta vetää valmennuspäällikkö Tommi Evilä. Pituushypyn MM-mitalistina hän tunnistaa urheilijan ja valmentajan tuskan. Evilä uskoo, että kaupunkivalmennuskeskus on sitä mitä huipulle tähtäävät yleisurheilijat tarvitsevat.
– Vajaa 50 prosenttia liiton tukemista yleisurheilun kotimaisista kärkinimistä urheilee näiden kolmen kaupungin vaikutuspiirissä. Tämä on askel siihen suuntaan, että näistä kaupungeista tulee urheilijaa houkuttelevia paikkoja, koska niissä on osaamista. Kun näissä keskuksissa urheilevien joukko kasvaa, saadaan kaikille halvemmat palvelut, Evilä sanoo.
Kaupunkivalmennuskeskuksen ajatuksena on yhdistää urheilijoiden palveluja tuottavien tahojen toiminta. Tampereen tapauksessa Evilä rakentaa keskusta Tampereen Urheiluakatemian ja Tampereen Pyrinnön kanssa. Evilä toimii myös Pyrinnön valmennuspäällikkönä.
– Akatemia näyttelee tässä isoa roolia silloin, kun me todella haluamme kehittää urheilijoiden palveluja, Evilä muistuttaa.
Mistä käytännössä on kyse?
Mihin kaupunkivalmennuskeskuksen toiminnassa pyritään käytännössä?
– Tavoitteena on, että urheilija saisi kaiken tarvitsemansa tiedot yhdestä tuutista. Jos otetaan esimerkiksi EM-valmennusryhmään kuuluva aitajuoksija Reetta Hurske, keskuksen valmennuspäällikkönä minä olisin sen henkilö, jonka kautta valtaosa häneen liittyvistä asioista kulkee, liittyi se sitten seuraan, Urheiluliittoon tai Akatemiaan, Evilä sanoo.
– Eli minä olisin portti asioiden hoitoon, joiden käytännön toteutukseen osallistuu useita henkilöitä. Minä olisin henkilö, joka pystyy kertomaan palvelun tarjoajille Hurskeeseen liittyvät asiat. Vastaavasti jos Hurske haluaa, vaikka tietynlaisen lihashuollon ammattilaisen, hyödynnetään minun kokemusta ja verkostoja. Hänen ei tarvitse lähteä sitä itse etsimään.
– Luonnollisesti kaikki tiedonvaihto minun ja urheilija-valmentajaparin välillä on täysin luottamuksellista. Mitään tietoa minulta kolmannelle osapuolelle ei mene ellei urheilija sitä halua.
Entisenä huippu-urheilijana Evilällä on myös erikoisosaamista jaettavana.
– Minä voin toimia urheilijalle ja valmentajalle sparrarina kertomalla näkemykseni, olisiko jostakin asiasta höytyä ja antaa ajatuksia arjen tekemiseen.
SUL:n kolmen kaupunkivalmennuskeskuksen vaikutuspiirissä on pari sataa urheilijaa, joka on hyvin pitkälle se ryhmä joiden varaan 2020 Tokion olympialaisissa huipentuvan olympiadin menestys rakentuu. Yleisurheilulajeja on jaettu keskusten kesken. Tampereen lajit ovat kiekko, kuula, seitsenottelu, pika-aidat, seiväshyppy ja moukarinheitto.