Pajulahti-tiimiin nimetyt keihäänheittäjä Lassi Etelätalo ja kävelijä Aleksi Ojala etenevät kohti elokuussa Rio de Janeirossa huipentuvaa olympiakesää toiveikkaina, mutta erilaisista lähtökohdista.
Etelätalon mielii palaa jo päästä kiinni keihään narukerään. Sitä hän joutuu kuitenkin odottelemaan vielä helmi-maaliskuulle. Häneltä operoitiin kyynärpää huhtikuussa ja uudelleen syyskuussa, jolloin korjattiin sivusiteen repeämä.
– Nyt kädellä pystyy tekemään jo aineenvaihduntajumppaa, eli pienemmällä vastuksella pidempiä sarjoja. Jaloille ja keskivartalolle teen kaikenlaista treeniä, Etelätalo sanoo.
– Helmi-maaliskuun maisemissa pääsen lääkäreiden mukaan heittämään, mutta se riippuu tietysti siitä, miten kuntoutuminen edelleen. Tammikuussa on tarkoitus mennä Etelä-Afrikan leirille, jossa pystyy sitten tekemään kuntopallolla jo kaikenlaista.
Ojala: Tekniikka ja urheilupsykologiaa
Ojala palasi hiljattain Espanjan leiriltä, jossa normaalin harjoittelun ohella hiottiin kävelijän tekniikkaa.
– Pintahiontaa. Kun olen tavallisesti diesel, eli hitaasti syttyvä kävelijä, askeleeseen on haettu vähän frekvenssiä, Ojala sanoo tekniikkatreenistä.
Ojala käveli viime vuonna 50 kilometrin ennätyksekseen 3.57.14 ja voitti Kalevan kisoissa mestaruuden. Pekingin MM-kisoista hän sai arvokasta kokemusta, vaikka 50 kilometrin kilpailu jäi kesken.
– Pekingissä en ollut vielä täysin valmis huippujen kanssa taisteluun, Ojala myöntää.
Rio de Janeiron kisaa varten harjoitusmäärät nousevat hieman, noin 150-200 viikkokilometriin, tekniikkaa hiotaan ja pientä lisäapua haetaan myös henkisestä valmennuksesta.
– ”Pään kestävyys” pitää varmistaa ja siksi otettiin Jukka Kataja (urheilupsykologi) avuksi. Hänen kanssaan on haettu sitä, että pystyy hakemaan henkistä rauhaa kesken kisan ja löytää tahdonvoimaa viimeiselle 10 kilometrille, Ojala kertoo.
Ojala aikoo käydä olympiakisojen tulosrajan (3.57.00) kimppuun Dudincessä maaliskuussa. Sitä ennen hän on tammikuun leirillä Espanjassa yhdessä Aku Partasen ja Jarkko Kinnusen kanssa. Etelän leirillä kuuluu myös pääosa helmikuusta.
– Reiman (Salonen) kanssa on mietitty, että Dudincessä pitää kävellä vähintään tuo olympiarajasta puuttuva 14 sekuntia. Kauden mittaan pitäisi päästä alle kolmen tunnin ja 50 minuutin, Ojala sanoo.