Etelätalo 84-metrisellä jälleen keihäskilpailun suomalaisnimi: ”Ei mikään nappiheitto” – Helander tuskaili tekniikkaansa – Keräsellä nivusvaiva

Lassi Etelätalo oli Pariisin olympiakisojen keihäskilpailun suomalaisnimi aivan kuten Tokion olympialaisissa kolme vuotta sitten. Sijoituskin oli sama. Etelätalo heitti kolmannellaan 84,58, joka riitti erittäin korkeatasoisen kilpailun kahdeksanteen sijaan.

– Fyysinen vire oli ihan hyvä. Kaksi ensimmäistä heittoa menivät ihan plörinäksi, mutta kolmas oli sellainen perushyvä. Ei mikään nappiheitto, Etelätalo kertaili.

Kun jatkopaikka kolmelle viimeiselle kierrokselle varmistui, Etelätalo lähti jahtaamaan riskillä pitkää heittoa.

– Olin siinä vaiheessa kahdeksantena ja näin, että vaikka heittäisin 86 metriä, olisin silti kahdeksantena. Ne viimeiset kierrokset olivat sitten tulos tai ulos -meininkiä. Läksin juoksemaan riskillä, jos sieltä joku ihme pomppu tulisi, mutta ei se onnistunut. Heitoissa oli kyllä tehoja, Etelätalo tuumi.

Mitlaimaat Pakistan, Intia ja Grenada – Tulostaso nousi erittäin kovaksi

Pakistanin Arshad Nadeem voitti olympiakultaa uudella olympiaennätyksellä 92,97 ja heitti vielä viimeiselläänkin 91,79. Tokion olympiavoittaja Intian Neeraj Chopra oli toinen tuloksella 89,45 ja Grenadan Anderson Peters kolmas heitettyään 88,54.

Kivenkovassa kilpailussa neljäs oli Tshekin Jakub Vadlejch tuloksella 88,50, viides vuoden 2015 maailmanmestari Kenian Julius Yego tuloksella 87,72 ja kuudes Saksan Julian Weber tuloksella 87,40.

Vuonna 2012 olympiakultaa tuloksella 84,58 voittanut Trinidad & Tobagon Keshorn Walcott heitti nyt 86,16, mutta jäi silti seitsemänneksi. Kahdeksanneksi sijoittuneen Etelätalon tulos oli nyt sentilleen sama kuin Walcottin tuolloinen kultamitaliheitto.

”Odotettiin, että Nadeem heittää 90 metriä”

Finaalin kuusi parasta heitti yli 87 metriä, mikä ei Etelätaloa yllättänyt, kuten ei myöskään kilpailun voittaneen Nadeemin esitys. Etelätalon mukaan karsinta ennusti kovatasoista finaalia.

– Odotettiin, että Nadeem heittää 90 metriä, katsottiin vain kuinka paljon yli, ja aika reilusti se meni, Etelätalo tuumi pakistanilaisen heitosta, jolla tämä meni kaikkien aikojen maailmantilastossakin kuudenneksi.

Viime vuoden MM-kilpailuissa toiseksi sijoittuneen Nadeemin, 27, ennätys ennen Pariisin kilpailua oli toissa vuoden 90,18.

Pakistanilainen on kilpaillut erittäin vähän. Toissa kesänä hänen kilpailukautensa alkoi MM-kilpailuista. Viime vuonna hän heitti yhden kilpailun ennen MM-kilpailuja ja nyt kausi alkoi olympiakisojen karsinnasta. Syynä viimeisimpään lähes vuoden kilpailutaukoon oli viimetalvinen polvileikkaus.

Etelätalon mukaan tuulta ei kilpailussa ollut sen vertaa, että se olisi tulostasoa selittänyt.

– Pieni tuulenvire saattoi olla vauhtijuoksun takana, mutta ei se selitä tuloksia. Porukka vaan oli semmoisessa kunnossa, että keihäs lentää riittävän pitkälle, Etelätalo sanoi.

Oman uransa jatkosta Etelätalo, 36, totesi, että tuskin enää olympialaisissa heittää, mutta muuten hän aikoo katsoa uran jatkoa kaikessa rauhassa.

Helander: ”Heitot lähtevät aika pahasti sivusta”

Heittotekniikkansa kanssa tuskaillut Oliver Helander oli olympiafinaalin yhdeksäs heitettyään 82,68. Toni Keräsen toiveet karsinnassa heitetyn ennätyksen tapaisesta tuloksesta kaatuivat nivusvammaan ja hän oli 11:s tuloksella 80,92.

– Verryttelyheitot ja kilpailuheitot olivat huonoja. Ei se vaan lennä tuolla kiekkotyylillä, Helander soimasi itseään ja sitä, kuinka heitot lähtivät liiaksi sivusta.

Helander yritti kilpailun aikana korjata tilannetta, mutta ei onnistunut. Keihään lähtökulma oli hyvin matala ja kahdella viimeisellä yrityksellä keihäs lähti kyntämään.

– Kai minä yritin heittää vähän korkeammalla kädellä, mutta ei se ihan onnistunut. Heitot lähtevät aika pahasti sivusta, eikä se silloin lennä tuon pidemmälle, Helander tuumi.

Helander veisteli, että heitto näyttää enemmän kiekonheitolta kuin keihäänheitolta.

– Jos heittäisin teknisesti samalla tavalla kuin alkukaudesta 2018, tulos alkaisi yhdeksällä aika helposti. Tällä hetkellä se on aika kaukana siitä. Erilaiset vammat ovat vaikuttaneet siihen, että on tullut paljon huonoja toistoja ja siitä on vaikea päästä takaisin hyvään suoritukseen, Helaander setvi tekniikkamurheen taustoja.

Keränen: ”Ensimmäisen heiton ristiaskeljuoksussa nappasi lähentäjä”

Toni Keräsen kolme heittoa kantoivat 80,92, 75,33 ja 78,90.

– Ensimmäisen heiton ristiaskeljuoksussa nappasi lähentäjä. Tuttu vaiva. Tiesin heti, mitä oli käynyt. Se heitto oli siinä. Sen jälkeen en saanutkaan kahdessa seuraavassa heitossa kääntyvää jalkaa kääntymään. Ei siitä saanut raavittua kisaa kasaan, Keränen harmitteli.

Vaikka lähentäjäongelma tuli avausheitossa, Keränen halusi jatkaa kilpailua.

– Tuo on sellainen paikka, että jos kävellä pystyy, siellä yritetään. Tuo on viimeinen paikka, jossa kisa jätetään kesken. Kun kuitenkin pystyin juoksemaan, ajattelin että jos se nyt olisi sattunut osumaan, niin olisi se pidemmälle mennyt kuin ensimmäinen heitto.

Keräsen mukaan takkuista oli jo verryttelyssä.

– Kivuliasta oli ensimmäisestä verryttelyheitosta lähtien. Siinä mielessä näyttı hyvältä, että tulosta pystyisi vielä tekemään, Keränen sanoi.

Keränen arvioi vanhasta kokemuksesta, että vamma paranee levolla. Se saattaa kuitenkin tarkoittaa, että kilpailukausi 2024 on ohi.