Rooman EM-kisojen ensimmäisenä kilpailupäivänä perjantaina areenalle marssii 19 suomalaisurheilijaa. Nathalie Blomqvist juoksee 5000 metrin finaalissa. Myös naisten kuulan finaali on perjantaina, jonne aamun karsinnasta pyrkivät Emilia Kangas, Senja Mäkitörmä ja Eveliina Rouvali.
Stadio Olympicolla on tarjolla kuumia koitoksia, myös säänsä puolesta, sillä urheilijoita odottaa joka kisapäivä yli 30 asteen helle.
Suomalaisurheilijat kertoivat kisa-aaton kuulumisiaan joukkueen yhteisessä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.
Blomqvistilla valmistautumisleiri Ostiassa
Nathalie Blomqvist tuli suoraan Oslosta 3000 metrin SE-juoksunsa jälkeen Roomaan Ostian merenrantakaupunkiin palauttelemaan ja virittelemään kuntoaan. Samassa paikassa harjoitteli myös naisten 10000 metrin kilpailuun valmistautuva Nina Chydenius.
– Tulin suoraan Italiaan ja lämpöön ja vältin turhaa matkustamista. Siellä oli hyvää tasaista maastoa juostavaksi ja tehdä valmistava ratatreeni. Tuntui hyvältä, ja nyt on EM-kisojen vitosta ajattelen luottavainen fiilis, Bloqmvist sanoi.
– Ratatreeni oli lyhyt. Se kovin valmistava treeni EM-kisoihin oli jo Oslon kisa. Tässä vaiheessa ei kannata enää harjoitella liian kovaa. On tärkeää, että EM-finaalissa on freesi olo.
Oletko miettinyt 5000 metrin taktiikkaa valmentajasi Tom Andtbackan kanssa?
– Emme ole vielä käyneet juoksua kovin tarkasti läpi. Itse olen sellainen, että haluan lähteä kisaan avoimin mielin, ettei ole niin tiukasti mietitty sitä mitä pitää tehdä.
– Toki on hyvä, että on jonkinlainen suunnitelma. Toivon hyvää vauhtia, se sopii minulle. Mutta kun olen juossut 1500 metriäkin kovaa, uskon olevani hyvä lopussakin. Toivon, että juostaan kovaa.
Kilpailijajoukko vaikuttaa tasaiselta, kun Sifan Hassanin tapainen supersuosikki puuttuu. Oletko valmis itse vetämään, jos vauhtia ei ole tarpeeksi?
– Mieluimmin en. Haluan olla kärjen tuntumassa kokon ajan, mutta en halua tuhlata voimiani vetämiseen. Uskon mukana olevan joitakin juoksijoita, jotka tykkäävät vauhdista ja haluavat vetää. Toivon, että joku heistä lähtee aika aikaisin vauhdinpitoon.
Kilpailu on varsin myöhään kello 22.50 paikallista aikaa. Vaikuttaako se millään tavalla?
– En ole ikinä kilpaillut noin myöhään, mutta suurin piirtein tuohon aikaan. Nyt kun olen kisannut aika paljon, tuo ei ole ongelma, Blomqvist totesi.
Sipponen ja Leveelahti odottavat huippuvirettä karsintaan
Kiekonheittäjä Salla Sipponen ja Helena Leveelahti heittävät EM-kisojen karsintakilpailussa puolenpäivän porotuksessa perjantaina. Karsintaraja finaaliin on 62,50.
Sipponen on kevään kolmessa kilpailussaan heittänyt parhaimmillaan 54,92, kun oma ennätys on 60,58.
– Raja on samanlainen kuin se on viime vuosina ollut arvokisoissa. Joku 57–58 metriä on yleensä riittänyt finaaliin, mutta yllätyksiä voi aina tapahtua, Sipponen kertoi.
– Minulla ei ole ollut vielä kovinkaan paljon kisoja, eikä ole mennyt kauhean hyvin. Perushuono alkukesä on ollut, mutta kunto löytyy kesän mittaan. Se on aika lailla teknisistä asioista kiinni. Kroppa on ihan kunnossa. Tavoite on finaalipaikka, Sipponen lupasi.
Leveelahti on kevään kahdessa parhaassa kilpailussaan heittänyt 55,66 ja 55,63, mutta parempaan on edellytykset. Oma ennätys on 57,55.
– Olen saanut heitettyä kisoja ja nostettua tulostasoa. Perustasoni on parantunut paljon, ja odotan innolla tätä kisarupeamaa. Olen saanut lisää terävyyttä heittooni ja teknisiä asioita eteenpäin, mutta ne eivät ole vielä kisoissa natsanneet kohdalleen. Viime kisassa verryttelyssä oli jo hyviä ja pitkiä heittoja. Nyt odotan niiden onnistuvan karsinnassa, Leveelahti kertoi.
Leveelahti on yleensä onnistunut hyvin arvokisoissa.
– Ei siinä mitään ihmeellistä ole. Minä vaan luotan omaan tekemiseeni ja arvokisat saavat minut syttymään. Siinä on vaan kovaa luottoa ja halua pärjätä.
Kevään vaivat haittasivat Samuelssonin valmistautumista
Samuli Samuelssonin ulkoratakausi alkaa Rooman EM-kisojen 100 metrin välierissä myöhään lauantai-iltana. Välieriin hän pääsee suoraan hyvän tilastoaikansa ansiosta.
Hallikaudella 60 metrin kulki 6,65, mutta vaikeudet siirsivät ulkoratakauden alun Stadio Olympicolle.
– Ei se ole ideaalia siinä mielessä, ettei ole kisoja alla. On kysymysmerkki, mikä se kunto on, Samuelsson sanoi.
– Totta kai se on hyvä asia, että pääsen suoraan välieriin, kun finaali on tavoite, mutta yleisellä tasolla en tuosta säännöstä tykkää.
Samuelssonin ongelmat alkoivat kevään harjoitusleirillä Teneriffalla.
– Etelän leirini ei mennyt putkeen. Siinä oli sairastelua ja loppuleiristä akillesvaivaa. Kun tulin Suomeen, jouduimme rauhoittamaan juoksutreeniä aika pitkään. Viime viikolla pääsin takaisin nopeusharjoitteluun ilman kipuja.
– Itselleni on kysymysmerkki, missä nopeus noinkin pitkän tauon jälkeen on. Tärkeintä on, ettei ole mitään kipua. Kun kipusignaalia ei ole, pystyy juoksemaan täysillä, sprintteri kertoi.
Mikä aika vaaditaan finaaliin?
– Kaksi vuotta sitten tarvittiin 10,16. Luulen, että aika lailla samaa vauhtia tarvitaan nytkin.
Pulli ja Vehmaa 8 metrin kimppuun
Kristian Pulli ja Kasperi Vehmaa aloittavat pituushypyn karsinnan perjantaina keskipäivän helteessä kello 12.55. Finaaliin vievä suora karsintaraja on 800 cm.
Vehmaa ponnisti Malmön PM-kisoissa pari viikkoa sitten kahden sentin päähän ennätyksestään tuloksella 782, mutta neljä päivää myöhemmin Viron Jõhvissa tuli takapakkia. Siellä Vehmaa ponnisti 749, mutta kolme viimeistä kierrosta jäivät väliin.
– Malmö oli ihan hyvä kauden avaus. Jõhvissa satutin vähän takareittäni, jota olen kuntouttanut nyt kaksi viikkoa. Alkaa näyttää siltä, että olen hyppykunnossa, Vehmaa sanoi.
– Tänään juoksin ensimmäisen kerran lenkkarit jalassa täysillä. Torstaina testaan täysillä juoksua piikkarit jalassa ja päätän, lähdenkö kisaan.
Vehmaan mukaan harjoituskisa meni ilman suurempia vammoja, joten fyysinen kunto on hyvä.
Kristian Pulli avasi kilpailukautensa puolitoista viikkoa sitten Lahden Motonet GP-kisoissa, jossa hän ponnisti voiton tuloksella 779.
– Lahdessa olin tyytyväinen lähinnä siihen, että selvisin kisan ehjänä läpi. Sen jälkeen olen saanut tehtyä harjoituksia kuten olen itse halunnut ja mennyt eteenpäin harjoitus harjoitukselta, Pulli kertoi.
– Nyt keskiviikkona oli viimeiset treenit ennen perjantain karsintaa. Kaikki asiat harjoittelussa osoittavat nyt ylöspäin, mutta ehtiikö se huippukunto ihan tulla, siitä en ole ihan varma. Mutta eteenpäin ollaan menossa.
Mikä on jarruttanut keväällä kunnon kehitystä?
– Minulla oli pitkään hyppääjän polvi -vaivaa. Sen takia en päässyt hyppimään pitkään aikaan. Ensimmäiset treenini sen jälkeen tein vasta viikko ennen Lahden kisaa. Siihen nähden se oli hyvä kilpailu. Sen jälkeen olen saanut tuplattua sen treenimäärän, mitä ennen sitä oli, Pulli viittasi hyppyharjoituksiinsa.
Euroopan tilastossa on kymmenkunta tällä kaudella 8 metriä rikkonutta hyppääjää. Mitä arvelet, paljonko finaaliin tarvitaan?
– Euroopan taso on ollut alkukesästä aika pirteä. Maailmantilaston top3-hyppääjät ovat eurooppalaisia. Ei siellä huonoja taustallakaan ole. Odotan, että karsinnasta tulee aika kova. Varmaan 780, mutta voi olla enemmänkin.