Suomi 11:s EM-joukkuekilpailussa – Alanen venyi ennätykseensä ja neljänteen sijaan

Suomen joukkue sivusi kaikkien aikojen parasta sijoitustaan yleisurheilun EM-joukkuekilpailussa Chorzówissa Puolassa. Suomen joukkue oli yhdestoista nykyisessä 1. divisioonan kilpailussa. Se on sama sijoitus, jonka Suomen otti aiemmin Superliigana tunnetun EM-joukkuekisan ykköskategorian kilpailussa vuosina 2015 ja 2019.

Suomi taisteli Ruotsin kanssa kymmenennestä sijasta vielä viimeisessä lajissa 4×400 metrin sekaviestissä. Suomelle viimeisessä vaihdossa sattunut haveri käänsi kamppailun kuitenkin naapurimme eduksi vaivaisella puolella pisteellä.

Kilpailun kolme kärkimaata olivat Italia, Puola ja Saksa. Toiseen divisioonan putoavat Belgia, Turkki ja Norja. Ykkösdivisioonaan nousevat Unkari, Ukraina ja Liettua.

Joukkuekilpailun loppupisteet: 1) Italia 426,50 pistettä, 2) Puola 402,50, 3) Saksa 387,50, 4) Espanja 352, 5) Iso-Britannia 341, 6) Hollanti 339,50, 7) Ranska 337,50, 8) Portugali 315, 9) Tshekki 303,50, 10) Ruotsi 283, 11) Suomi 282,50, 12) Sveitsi 263, 13) Kreikka 256,50, 14) Belgia 250, 15) Turkki 245, 16) Norja 223.

Alanen päätöspäivän paras suomalainen

Anni-Linnea Alanen löysi loistovireen naisten keihäskilpailuun yleisurheilun EM-joukkuekilpailun päätöspäivänä. Alanen oli neljäs uudella 22-vuotiaiden Suomen ennätystuloksella 59,69. Aiempi SE oli 59,52 ja Alasen nimissä kesältä 2021.

– Näissä isommissa kisoissa pitää aina päästä viimeisille kierroksille ja siihen olen tosi tyytyväinen. Oli positiivista, että sain hyvän heiton kolmen ensimmäisen kierroksen aikana. Myös kilpailun viimeiset heitot olivat minulle hyvällä tasolla, Alanen kertoi tyytyväisenä.

Alasen avausheitto epäonnistui, ja toinen kantoi 54,15. Sen jäljitä Alanen oli kilpailussa yhdeksäs, eli putoamassa jatkokierroksilta, mutta kolmas heitto kantoi ennätykseen ja vei jatkoon.

– Ensimmäiset heitot olivat aika varovaisia, ehkä vähän jännitti. Kolmannella sain sitten ihan hyvän tuloksen ja siitä jäi hyvä fiilis, Alanen kertaili.

Mitä korjasit heitossa kolmannelle kierrokselle?

– Vauhdin. Heiton loppu imi paremmin. Viimeiset askeleet eivät enää jarruttaneet. Se oli sitten aika lailla sama kaikissa viimeisissä heitoissa.

Alasen hyvä vire jatkui loppuun asti. Hänen kaksi viimeistä heittoaan kantoivat 57,35 ja 57,42. Siinä vaiheessa silmissä välkkyi jo 60 metrin rajan rikkominen, vai kuinka?

– Oli se totta kai mielessä, mutta siinä tuli vähän puristamista, eli nälkää jäi.

Espoon EM-kisoihin hyvällä fiiliksellä

Alaselle EM-joukkuekilpailu oli kesän ensimmäinen EM-koitos. Alanen on Suomen joukkueen kärkinimiä heinäkuussa Espoossa käytävissä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Puolassa syntynyt tulos nostaa hänet tämän ikäluokan Euroopan tilastossa neljänneksi.

– Espooseen lähden samanlaisilla fiiliksillä. Sinne menen rennosti ja yritän ensin selvittää karsinnan niin vähillä heitoilla kuin pystyn, Alanen suunnitteli.

Naisten keihäskilpailun voitti tshekki Nikol Ogrodníková, joka heitti kauden parhaansa 61,75. Saksan kokenut Christin Hussong oli toinen heitettyään 60,05 ja Bekah Walton oli kolmas ennätyksellään 59,76.

Kaasalaiselle mainio 8:s sija kaarrematkalla – Pulkkinen taisteli kakkosradalla

Euroopan joukkuemestaruuskisojen kolmas ja viimeinen päivä alkoi radalla 200 metrin juoksuilla. Aino Pulkkinen kiiti 200 metrin B-erässä kahdeksanneksi ajalla 23,80. Viljami Kaasalainen oli miesten B-erässä toinen tuloksella 21,17, jolla heltisi kokonaiskilpailussa mainio kahdeksas sija.

Pulkkinen juoksi ennätyksensä 23,52 viime viikolla Kuortaneella ja tavoitteli samanlaista aikaa myös EM-joukkuekilpailussa, mutta oli nyt kakkosradalla, jonka jyrkkä kaarre vaati veronsa.

– Juoksu tuntui hyvältä, ja sellainen fiilis oli verryttelyssä, että olisi ollut ennätys tulossa, mutta kakkosrata on niin tiukka, että kaarteesta ulostulo hidasti vauhtia ja rytmi on siinä vähän erilainen, Pulkkinen totesi.

Pulkkisen erän voitti Italian Dalia Kaddari ajalla 23,08. A-erässä mentiin loistovauhtia ennätyksensä 22,46 juosseen Lieke Klaverin johdolla. Hollantilaisen huippusprintterin päämatka on 400 metriä. 200 metrillä hänen aiempi ennätyksensä oli tänä kesänä juostu 22,51.

A-erän juoksijoita avitti parempi myötätuuli, +1,2 m/s, kun se B-erässä oli lievä vastainen –0,3.

Kaasalainen: Myöhästyin startissa

Kaasalainen totesi odotelleensa verryttelyn perusteella parempaa aikaa. Erän voitti Espanjan Pol Retamal ajalla 20,86. Erässä oli vastatuulta 0,4 metriä sekunnissa. A-erässä vastainen puhuri oli kovempi, –1,3, mutta se ei estänyt Ranskan Ryan Zezeä tekemästä kovaa voittoaikaa 20,29.

– Ei ollut minulle mikään nappijuoksu. Olen treenannut nopeutta kaarteeseen, ja välillä askel osuu ja välillä ei. Nyt tuli pari pientä horjahdusta, mutta en usko niihin menneen kauan aikaa, Kaasalainen tuumi.

– Myöhästyin startissa. Vähän nykäisin, ja sitten ammuttiin. Lähettäjät ovat pitäneet täällä ylhäällä laittoman pitkään, sprintteri harmitteli.

Toissapäivänä Kaasalainen oli mukana jo 400 metrillä, jossa tuli kauden kotimainen kärkiaika 46,88. Illan päätteeksi hänellä oli ohjelmassa vielä 400 metrin viestiosuus.

 

Kova kisaputki tuntui Nordlundin juoksussa

Aikuisten arvokisoista oppia ja kokemusta kerännyt Nelli Nordlund oli 3000 metrin estejuoksussa 15:s ajalla 10.22,34.

– 18 päivää ja neljä estekisaa, se ehkä alkaa jo painaa. Nyt ei lähtenyt. Verryttelyssä tuntui paremmalta kuin Göteborgissa. Juoksu ei ollut nyt yhtään terävää. En pystynyt kiristämään lopussa kuten normaalisti pystyn, Nordlund sanoi.

Göteborgilla Nordlund viittasi viime viikon Ruotsin gp-kilpailuun, jossa hän juoksi ennätyksensä 10.13,56. Se oli hänelle jo kolmas ennätysparannus kuluvan kesän kisoissa.

– Vasta kolmas kisakausi menossa, en ole niin tottunut juoksemaan kuumassa. Mutta uskon, että tämän päivän tulos oli enemmän sitä, että on tullut niin monta estekisaa lähekkäin.

Naisten 3000 metrin estejuoksun voitti kotiyleisön vahvasti kannustama Puolan Alicja Konieczek ajalla 9.38,72.

 

Oksanen korjasi opit talteen tuleviin arvokisoihin, Juutilainen keihään kahdeksas

Kuulantyöntäjä Nico Oksanen korjasi opit talteen uransa ensimmäisestä yleisen sarjan arvokisastaan. Oksanen oli 15:s työnnettyään kolmannella tuloksen 17,36.

– Ennen kilpailu ajattelin, että tämä on hyvä testi tulevaisuutta varten. Tarkoitus on työntää joskus vähän pidemmälle kuin mitä nyt työnsin tai mitä olen tällä kaudella työntänyt. Tuli hyvää kokemusta, Oksanen sanoi.

Oksanen on tällä kauden parantanut enätystään kahteen kertaan, viimeksi lukemiin 18,69. EM-kilpailussa toinen työntö oli tuoda yli 18 metrin tuloksen.

– Ensimmäinen kantoi 17,03. Siinä oli hyvän lämmittelyn jälkeen vähän hätäilyä, ei edes mitään jännitystä. Toiseen työntöön sain hyvän meiningin ja se oli käsittääkseni lähempänä 19 metriä, mutta en saanut sitä pysymään ringissä, Oksanen kertaili.

– En tiedä mitä kolmannessa työnnössä tapahtui. Jäin vähän telineisiin ja tuli 17,36, mutta otin sen mitä minun piti tästä kisasta ottaa. Näin myös sen, että näissä kisoissa pitää alusta asti työntää kovaa. Pitää saada sellainen moodi päälle heti ensimmäiseen yritykseen.

Kilpailun voitti Istanbulin EM-hallien italialainen mestari Zane Weir tuloksella 21,59. Britti Scott Lincoln työnsi toiseksi kauden parhaallaan 21,10.

Juutilainen kahdeksas, Weber voitti

Miesten keihäskisassa Taneli Juutilainen oli kahdeksas heitettyään 74,84 kolmannella kierroksella. Kilpailun voitti hallitseva Euroopan mestari Saksan Julian Weber, joka sivalsi 85,26. Belgian Timothy Herman oli toinen 81,67 kantaneella heitolla. Yli 80 metrin pääsi myös kaksi muuta miestä.

Kosonen ponnisti kahdeksanneksi, Junnila kymmenes

Daniel Kosonen ponnisti korkeushypyssä kahdeksanneksi ylitettyään tuloksen 213. Yritykset korkeudesta 217 eivät tuottaneet tulosta.

– Hypyistäni puuttui rohkeus. Ne lähtivät vähän liian varovaisesti. Olisi pitänyt vaan ajaa samalla lailla rimalle kuin 213:n hypyissä, Kosonen totesi yrityksistään korkeudesta 217.

Voiton korkeushypyssä ponnisti Italian Gianmarco Tamberi. Olympiavoittaja ja kahdesti Euroopan mestaruuden voittanut kokenut hyppääjä ylitti 229, kuten myös toiseksi sijoittunut Belgian Thomas Carmoy.

Ella Junnilan sijoitus naisten korkeushypyssä oli kymmenes. Hän ylitti aloituskorkeutensa 180, mutta kolme yritystä korkeudesta 184 eivät onnistuneet.

Junnilan kesän paras on Paavo Nurmen kisoissa ylittynyt 187. Kilpailun voitti Ranskan Nawal Meniker, joka sai tulokseksi 192, kuten toiseksi sijoittunut Belgian Merel Maes.

Helander kymmenes 5000 metrillä

– Etukäteen arvelin, että tästä voi tulla arvokisatyyppinen, kiihtyvävauhtinen juoksu, totesi Eemil Helander 5000 metrin kilpailunsa jälkeen.

Niin myös toteutui. Helander oli tuloksissa 10:s ajalla 14.07,73. Kilpailun alkuvauhti oli hidasta, ja vielä 3000 metrin kohdalla Helanderin väliaika 8.44 lupaili tasaisella vauhdilla vain 14.30:n tulosta.

Kilpailun voitti Espanjan tänä kesänä jo alle 13 minuutin kiitänyt Thierry Ndikumwenayo ajalla 13.25,48 ennen Ruotsin Andreas Almgrenia, joka sai tuloksen 13.25,70. Juoksun kärki kiihdytti pääryhmästä eroon jo hyvissä ajoin ennen loppuratkaisuja.

– Parhaimman tuntuiset jalat mitä tällä kaudella on aikaisemmin ollut, mutta pikkaisen jäi taktiikkani mietityttämään. Kärjen mukaan lähtenyt pääryhmä oli lopulta lähellä, kun se alkoi hyytyä. Minä läksin rauhallisemmin liikkeelle ja pyrin kiihdyttämään loppua kohti, ja sainkin porukkaa aika hyvin kiinni, Helander kertasi juoksuaan.

– Agressiivisemmin olisin voinut juosta, mutta viime kisat olivat mielessä, joissa olen vähän hyytynyt lopussa. Nyt ei niin käynyt, mutta alku oli liian varovainen. Ehkä pari sijaa olisi ollut otettavissa.

Helanderin seuraava tähtäin on nuorten EM-kisat Espoossa heinäkuun puolessa välissä.

– Oletan, että kulku paranee kisa kisalta. Ja kun juoksen vielä 1500 metrin kisan Joensuussa Motonet GP:ssä, uskon sen parantavan juoksuni loppua. Se on iso ässäkortti sitten Espoossa, Helander lupasi.

 

Blomqvist kaipasi kovavauhtista juoksua hitaan taktiikkakisan sijaan

Hidasvauhtinen taktiikkajuoksu oli myös naisten 1500 metriä. Siinä Nathalie Blomqvist sijoittui kymmenenneksi ajalla 4.17,10.

– Ei ollut optimaalinen kisa. Olisin halunnut vauhtijuoksun, harmi että meni nyt näin, Blomqvist kommentoi heti kisan jälkeen.

Blomqvist siirtyi kaksi kierrosta ennen maalia kärkipaikalle, mutta joutui luovuttamaan asemansa seuraavan parin sadan metrin jälkeen.

– Kärjessä on rauhallisempi juosta kuin takana ruuhkassa. Tämä oli vasta toinen starttini tälle kesälle, joten parasta puristusta minulla ei vielä ole. Senkin takia olisin halunnut mieluummin kovavauhtisen kisan.

Kilpailun voitti Espanjan Esther Guerrero ajalla 4.11,77. Kisan kuudes oli Tshekin suomalaissyntyinen Kristiina Mäki. Hänen hyvällä sijoituksellaan oli merkitystä, sillä Suomi taisteli maiden välisessä kilpailussa tasaväkisesti juuri Tshekin kanssa.

Kähärä löysi mainion taisteluvireen ja ponnisti 634 vastatuuleen

Jessica Kähärä löysi mainion taisteluvireen pituushyppykilpailussa toisen kierroksen jälkeen. Hänen parhaansa oli siinä vaiheessa 614, joka ei olisi vienyt jatkokierroksille, mutta kolmas kantoi 634 ja vei jatkoon tuoden lopulta kahdeksannen sijan.

– Oli jännä paikka, sillä en ole ennen pituutta arvokisoissa hypännyt. Siinä oli askelmerkin kanssa pelaamista, ja viimeisestä pituuskisastakin oli vierähtänyt aikaa, joten jännitti kahden kierroksen jälkeen, Kähärä kertaili.

– Pää kesti kuitenkin hyvin ja olen tyytyväinen, että sain kolmannella 634. Se tuli kaikkiaan kaksi kertaa, eivätkä hypyt olleet mitään nappiponnistuksia.

Ensimmäinen hyppy meni Kähärältä rikki. Hän siirsi sen jälkeen askelmerkkiä ja sai hypyn toimimaan, mutta helposti kaksi 634 kantanutta hyppyä ei tullut. Niissä oli vastatuulta 1,4 ja 1,2 metriä sekunnissa.

– Se harmitti, että kaikki hypyt olivat vastatuuleen ja minulla sattui olemaan melkein porukan kovimmat tuulet. Jouduin puskemaan ja tekemään hirveästi töitä lankulle, Kähärä sanoi.

”Aika hyvin olen palautunut”

Edellisessä pituuskisassaan Kähärä ponnisti ennätyksensä 647 Jyväskylässä reilut kaksi viikkoa sitten. Viime viikolla Kuortaneella hän kimmahteli kolmiloikassa ennätyksensä 13,87.

Olit Kuortaneella vähän huolissasi, kuinka ehdit palautua tähän kilpailuun?

– Hyvin sain kuitenkin itseni kasattua ja olen tyytyväinen tulokseen. Se vissiin onnistui. Palautuslahkeissa on tullut istuttua melkein joka päivä, Kähärä kertoi.

Pituushypyn voitti Ranskan Hilary Kpatcha, joka ponnisti 675. Toiseksi sijoittui Italian Larissa Iapichino, joka on heinäkuussa Espoon alle 23-vuotiaiden EM-kisojen kärkinimiä Kähärän tapaan.

Mette Baas (vas.), Asseri Välimäki, Viivi Lehikoinen ja Viljami Kaasalainen juoksivat 4×400 metrin sekaviestissä. Valitettavasti suoritus meni piloille viimeisessä vaihdossa sattuneen kolarin takia.

Haveri pilasi Suomen sekaviestin, mutta kapula tuli maaliin

Onni ei ollut matkassa Suomen viestijoukkueilla EM-kisoissa. Edellisen päivän pikaviestit tyrehtyivät vaihtorikkoihin, ja viimeisen päivän 4 x 400 metrin sekaviestissä joukkueen ankkuri Mette Baas kaatui kapulan vaihdon ruuhkassa. Hän kimmahti kuitenkin pystyyn ja toi kapulan maaliin ajassa 3.27,31, jolla tuli kilpailun viimeinen sija ja jäännöspiste.

– En ole ihan varma, mitä siinä tapahtui. Kun käännyin, siinä oli joku edessä, eikä siitä päässyt mihinkään ja vedin siinä sitten lipat. Onneksi sieltä huudettiin, että pitää juosta maaliin, Baas muisteli.

Samoin tilanteen muisti kapulan Baasille tuonut Asser Välimäki.

– Se tilanne meni niin nopeasti. En hirveästi muista siitä. Vaikutti, että siinä oli jonkun toisen maan kaveri tiellä, Välimäki sanoi.

EM-kilpailussa henkilökohtaiset 200 ja 400 metriä juossut Viljami Kaasalainen avasi viestin ongelmitta ja Lehikoinen jatkoi viestiä Välimäelle.

– Vaikea sanoa omasta osuudesta, kun en ole tällaisessa tilanteessa ollut, että urakan päälle pitää juosta vielä nelkku. Juoksin aika varman päälle, ettei kävisi yllätyshyytymistä, Kaasalainen totesi.

– Ei ollut hirveän vahva osuus itseltäni. En tiedä mitä vauhtia aloitin, mutta tuntui, että se oli kova aloitus ja juoksu hyytyi lopussa, Lehikoinen kertaili.

Suomalaisten osuusajat olivat: Kaasalainen 48,0, Lehikoinen 51,5 ja Välimäki 45,6.

”Olisi ollut kiva juosta naistenkin porukalla”

Sekaviesti oli Lehikoisen mukaan mukava, mutta kun arvokisapaikkojen jahtaamiseen on viestijoukkueilla vähän tilaisuuksia, hän olisi mieluusti ollut EM-joukkuekilpailussa juoksemassa hyvää aikaa naisten 4 x 400 metrin maajoukkueelle.

– Sinänsä kiva juosta miesten kanssa, ei ole mitään valitettavaa. Kun viestikisoja on kuitenkin vähän, ja itse en ole päässyt kaikkiin mukaan, olisi ollut kiva juosta naistenkin porukalla, Lehikoinen totesi.

Viestin voitto meni Tshekkiin ajalla 3.12,34. Puola oli toinen ja Belgia kolmas ajoin 3.12,87 ja 3.12,97.

Viesti ratkaisi Ruotsin ja Suomen keskinäisen pistekamppailun naapurimme eduksi vaivaisella 0,5 pisteellä. Ruotsi oli Suomen kanssa samassa erässä sijoittuen viidenneksi ajalla 3.17,93. Kun A-erässä Hollanti teki huonomman ajan yhden juoksijansa jalkakrampin takia, onnetar oli jälleen sinikeltaisten puolella! Kaiken lisäksi Suomen kaatumishässäkässä viimeisessä vaihdossa toisena osapuolena oli juuri Ruotsi.

Kaikki tulokset:

https://chorzow23results.european-athletics.com/en/results/athletics/daily-schedule-date=2023-06-25.htm