Suomalaiset saavuttivat neljä lajivoittoa Pohjoismaisessa hallimaaottelussa Oslon lähettyvillä Bærumissa. Ruotsi voitti niin miesten kuin naistenkin maaottelut. Suomen naiset sijoittuivat toiseksi, mutta miehet jäivät neljänsiksi. Tulostaso useissä lajeissa oli kansainvälisestikin erittäin korkea.
Kaikkien lajien kilpailuraportit ja täydelliset tulokset tällä sivulla.
Kaksoisvoitto naisten aitajuoksussa
Reetta Hurske ja Matilda Bogdanoff avasivat maaottelun upeasti naisten 60 metrin aitajuoksun kaksoisvoitolla. Hurskeen aika oli 8,07 ja Bogdanoffin 8,15. Pituushypyssä kahdesti MM-finaalin pistesijoille yltänyt Ruotsin Khaddi Sagnia hävisi Bogdanofille vain kaksi sekunnin sadasosaa.
Naisten aitajuoksu on viime vuosina kohonnut Suomen yhdeksi parhaista lajeista. Tämän vuoden Euroopan tilastossa Hurske sijoittuu viidenneksi, Nooralotta Neziri kuudenneksi ja Bogdanoff 19:nneksi. Maailmantilastossakin Hurskeen sijoitus on kahdeksas.
Hurske valitteli pientä väsymystä ja Bogdanoff kolhi napakasti ensimmäistä aikaa.
– Lähtö ei onnistunut. En ollut olenkaan valmis kun valmiit-komento tuli. Olin ensimmäisellä aidalla ruotsalaista jäljessä, mutta yllättävän hyvin pystyin nousemaan, Hurske kertaili juoksuaan.
Oli aika väsynyt olo. On tullut reissattua ja lauantai oli pitkä päivä kaikkine matkustamisineen, hän jatkoi.
– Törmäsin ensimmäiseen aitaan, siihen nähden hyvä. Maaottelutunnelma toi juoksuun lisää, Bogdanoff kertoi.
Elmo Lakka aitoi kautta aikain viidenneksi
Suomen joukkueen hieno alku jatkui, kun Elmo Lakka juoksi lajivoiton miesten 60 metrin aitajuoksussa uudella ennätyksellään 7,70. Norjan ennätysmies Vladimir Vukicevic hävisi hänelle viisi sekunnin sadasosaa. Ilari Manninen oli hyvätasoisen kilpailun kuudes ajalla 8,03.
Lakka kohoaa uudella ennätyksellään Euroopan tämän vuoden tilastossa 11:nneksi. Suomen kautta aikain tilastossa hän nousee viidenneksi.
– Ei ollut täydellinen juoksu. Verryttelyssä tuntui, etten pääsee telineistä kunnolla liikkeelle. Kilpailussa otin alun maltilla ja sain askelia tiivistettyä ensimmäiselle aidalle. Se toi ennätyksen, mutta varaa siinä vielä on, Lakka sanoi.
Henrik Larsson hallitsi miesten pikamatkaa
Viime kesänä kuudenneksi junioreiden MM-kilpailuiden 100 metrillä juossut Ruotsin Henrik Larsson voitti miesten 60 metriä ajalla 6,72. Äskettäin ennätyksensä 6,67 juossut Samuel Purola ei kilpaillut maaottelussa.
Roope Saarisen ja Santeri Kuusiniemen oli tyytyminen kahteen viimeiseen tilaan tuloksin 6,96 ja 6,99. Molemmat yllättyivät lähettäjän rivakasta toiminnasta.
– Ei jäänyt tuosta juoksusta sanottavaa, Saarinen tuumi.
Milja Thureson juoksi ennätyksensä ja kauden kärkiajan
Naisten pikamatkan voitti Tanskan Matilde Kramer ajalla 7,34. Milja Thureson paransi kolmella sekunnin sadasosalla ennätystään ja kauden kotimaista kärkiaikaa sijoittuen neljänneksi ajalla 7,42. Hän hävisi toisen ja kolmannen tilan vain yhdellä sadasosalla. Anniina Kortetmaa jäi tasaisen kilpailun viimeiseksi ajalla 7,58.
– Aika nopea lähtö oli ja vieressä oli nopeita naisia. Tuntui juoksun jälkeen, että tuli huono juoksu, mutta tulos olikin hyvä. Nyt olisi ollut hyvä päästä juoksemaan toinen 60 metriä perään, Thureson sanoi.
– En ollut kunnolla valmiit-asennossa, kun lähettäjä sanoi ”set”. Jäin niin paljon alussa, että juoksu meni siihen, Kortetmaa harmitteli.
Thureson ja Pulkkinen kautta aikain 7–8:nneksi
Naisten 200 metrin juoksussa Aino Pulkkinen voitti toisen erän ennätyksellään ja kauden kärkiajalla 23,98. Ensimmäisessä erässä häntä nopeampia olivat kuitenkin Norjan Helene Rønningen ja ruotsinsuomalainen Lisa Lilja. Milja Thureson oli tämän erän kolmas hänkin ennätyksellään 24,02.
Pulkkinen ja Thureson nousivat Suomen kautta aikain hallitilastossa seitsemänneksi ja kahdeksanneksi.
Roope Saarinen juoksi kärkiajan miesten 200 metrillä
Miesten 200 metrillä Norjan Mathias Hove Johansen voitti ensimmäisen erän ajalla 21,27 ja Roope Saarinen toisen erän kauden kotimaisella kärkiajalla 21,35. Yhteistuloksissa Saarinen sijoittui toiseksi. Maajoukkueen ensikertalainen ja Saarisen harjoitustoveri Tuukka Huuskola oli kuudes ajalla 21,99.
,
Sara Kuivistolle arvokas voitto 800 metrillä
Naisten 800 metrin juoksussa Sara Kuivisto saavutti arvokkaan voiton kolmesta kovasta kilpakumppanista. Taakse jäivät EM-kilpailuiden pistesijoille yltäneet Norjan Hedda Hynne ja Ruotsin Hanna Hermansson sekä junioreiden maailmanmestari, Islannin Anita Hinriksdóttir.
Kuiviston aika 2.04,20 on Suomen kautta aikain toiseksi nopein ja alittaa tulosrajan Glasgow´n EM-kilpailuihin. Häntä nopeammin on suomalaista juossut vain Tytti Reho, jonka 19 vuotta vanha Suomen halliennätys on 2.03,38.
Jonna Julin juoksi kuudenneksi ajalla 2.09,40. Hänkin paransi halliennätystään lähes sekunnin.
Kuivisto juoksi taktisesti mainiosti. 400 metriä mentiin suunnitelmien mukaan rapiat yli minuutin eli hyvin alle EM-rajan 2.05,00 tähtäävässä vauhdissa. Kuivisto pysyi viidentenä, kunnes nousi viimeisessä kaarteessa muiden ohi ja voittoon.
– Nyt ajattelin vain, että malta, malta, ettei tule samanlaista juoksua kuin Tukholmassa, Kuivisto viittasi hiljattain juostuun kilpailuun, jossa hän mielestään ”höntyili liikaa”.
– Viimeisen kaarteen juoksin kokonaan ulommalla radalla, se oli vähän typerää, mutta juoksu tuntui hyvältä. On sellainen tunne, että kunto on lähtenyt nousuun.
Kuivisto ei juossut Norjassa 1500 metriä. Hän käy ensi viikolla Ostravassa 1500 metrin EM-rajan kimppuun.
Markus Teijula rutisti ennätyksellään toiseksi
Miesten 800 metrin loppukirin voitti kahdesti EM-kilpailuissa pronssimitalilla palkittu Tanskan Andreas Bube ajalla 1.49,75. Hyvän vastuksen tarjosi toiseksi ennätyksellään 1.50,27 taistellut Markus Teijula. Uudella ennätyksellään Teijula kohoaa Suomen kautta aikain hallitilaston kymmenen parhaan joukkoon.
Simon Haglund kamppaili maaliin seitsemäntenä ajalla 1.52,62. Ennätyksensä 1.52,10 hän juoksi viime talvena voittaessaan Suomen hallimestaruuden.
Norjalais- ja ruotsalaisjuniorit vahvoja kuulantyönnössä
Miesten kuulantyönnön voitti toissakesäinen junioreiden Euroopan mestari Norjan Marcus Thomsen tuloksella 20,30 ja toiseksi sijoittui samana vuonna syntynyt junioreiden MM-kolmonen Ruotsin Wictor Petersson.
Timo Kööpikkä ja Tomas Söderlund sijoittuivat kolmanneksi ja neljänneksi tuloksin 18,72 ja 17,69. Kööpikkä jäi vain kahdeksan senttiä kauden kotimaisesta kärkituloksesta.
– Erikoinen kisa. Ensimmäisellä työnsin 18,72, mutta sen jälkeen kroppa meni ihan jumiin. Mikään ei toiminut, ei liuku eikä mikään. Ensimmäisen kerran minulle sattui tällainen, Kööpikkä sanoi.
Taika Koilahti voitti pituushypyn
20-vuotias Taika Koilahti saavutti naisten pituushypyssä uransa ensimmäisen maaotteluvoiton kelpo tuloksella 638, jonka hän ponnisti niin ensimmäisellä kuin viimeiselläkin hyppykierroksella.’
Vain neljä senttiä hävisi kokenut 32-kertainen Islannin mestari Hafdis Sigurdardóttir. Vasta 17-vuotias Jessica Kähärä ylsi kolmanneksi tuloksella 614.
Karsten Warholm antoi näytöksen 400 metrillä
Miesten 400 metrin aitajuoksun hallitseva maailmanmestari ja Euroopan mestari Norjan Karsten Warholm voitti aidattoman 400 metrin juoksun loistavalla ajalla 45,65.
Kaksi viikkoa sitten Warholm juoksi Norjan ennätyksen ja maailman tämän kauden kärkituloksen 45,56. Kuluneena viikonloppuna sen ovat alittaneet Yhdysvaltain Obi Igbokwe ja Barbadoksen Jonathan Jones, mutta Warholmilla on yhä hallussaan Euroopan kärkitulos.
Tomas Back voitti B-erän halliennätyksellään 48,14 ja oli yhteistuloksissa kolmas. Christoffer Envall kangistui kahdeksanneksi, vaikka juoksi hänkin halliennätyksensä 48,82. Backin aika on 2010-luvun paras suomalaistulos. Viimeksi sitä nopeammin ovat juosseet Jussi Heikkilä ja Visa Hongisto hallikaudella 2009.
– Vähän oli ahdasta, kun siirryttiin omille radoille. Tosi hyvä juoksu. Tuntuu, että juoksu on nyt tasapainoista. Harmittavan lähelle jäi tuo 48 sekunnin alitus, Back tuumi.
Kristiina Halonen yllätti naisten 400 metrillä
Eveliina Määttänen voitti naisten 400 metrin juoksun A-erän ajalla 55,42, mutta kaksi nopeinta aikaa juostiinkin yllättäen B-erässä.
22-vuotiaiden Euroopan mestaruuden 400 metrin aitajuoksussa voittanut Ruotsin Elise Malmberg oli nopein ajalla 55,14 ja toiseksi venyi ennätyksensä 55,41 juossut Kristiina Halonen sekunnin sadasosan Määttästä nopeampana.
Michaela Meijer ylitti Ruotsin ennätyksen, Nikkanen toinen
Naisten seiväshypyssä Michaela Meijer hyppäsi upeasti Ruotsin halliennätyksen 475. Se ylittää kahdella sentillä myös Angelica Bengtssonin viime kesänä hyppäämän Ruotsin ulkoratojen ennätyksen. Tämän kauden maailmantilastossa Meijer kohoaa neljänneksi.
Minna Nikkanen ylitti avaushypyllään 415 sijoittuen toiseksi. 425:stä sekä Nikkanen että Wilma Murto pudottivat kolmesti. Murto jäi kokonaan tuloksetta, mikä heikensi Suomen joukkueen yhteispisteitä arviolta 5-7 pisteellä.
Svärd Jacobsson ylitti korkeuden 582
Miesten seiväshypyssä Ruotsin Melker Svärd Jacobsson ylitti loistotuloksen 582. Se on maailman tämän kauden kuudenneksi paras.
Vasta 17-vuotias Norjan Pål Haugen Lillefosse sijoittui toiseksi ennätyksellään 556, mikä on maailman tämän kauden kärkitulos 19-vuotiaiden junioreiden ikäluokassa.
Urho Kujanpää oli neljäs ja Tommi Holttinen viides. Molempien tulos oli 530. Kujanpää pudotti kolmesti korkeudesta 540 ja Holttinen kolmesti korkeudesta 548.
,
,
Bjerkeli Grøvdal juoksi maailmantilaston kolmanneksi
EM-kilpailuissa eri matkoilla jo kuusi mitalia saavuttanut Norjan Karoline Bjerkeli Grøvdal löi naisten 3000 metrillä seuraavaa kilpailijaa yli puoli minuuttia! Hänen voittoaikansa 8.44,68 on Norjan ennätys ja maailman tämän kauden kolmanneksi paras tulos.
Oman ennätyksensä 9.25,22 juossut Janica Rauma sijoittui neljänneksi ja Kaisa Tyni ajalla 9.31,09 kuudenneksi. Rauma taittoi kaksi ensimmäistä kilometriä 3.10 ja kolmannen 3.05:een. Rauman mukaan juoksu eteni koko lailla suunnitelman mukaan.
– Oli sellainen aika kevyt suunnitelma, kun on niin vähän kisoja alla. Juoksu tuntui hyvältä ja tässä on pieni projekti käynnissä, kun pitäisi opiskella loppukiriä, Rauma tuumi.
Granberg juoksi ennätyksensä Ingebrigtsenin varjossa
1500 metrin juoksun ja maastojuoksun Euroopan mestari Filip Ingebrigtsen voitti miesten 3000 metriä ylivoimaisesti ajalla 7.49,73. Hannu Granberg paransi sekä ennätystään että kauden kärkiaikaa lähes kahdeksan sekuntia sijoittuen neljänneksi ajalla 8.08,66. Ossi Kekki jätettiin viimeiseksi ajalla 8.24,89.
Granberg oli tyytyväinen eikä EM-raja 8.05:kään jäänyt kauas.
– Hyvä kilpailu, oli helppoa tulla peesissä. Voi kun pääsi useammin tällaisiin kisoihin. Juoksu on nyt hyväntuntuista, Granberg sanoi.
Nilsson Montler hyppäsi huipputuloksen
Ruotsin Thobias Nilsson Montler voitti miesten pituushypyn erinomaisella tuloksella 805. Kuluvan kauden maailmantilastossa hän on neljäntenä vielä kolme senttiä pidemmällä hypyllään, millä hän viime viikonloppuna voitti IAAF:n hallikiertueen Karlsruhen osakilpailun.
Suomen pituushyppääjät epäonnistuivat kumpikin. Roni Ollikaisen tulos oli 728 ja Kalle Salmisen 721. He olivat kilpailun kaksi viimeistä.
Jakob Ingebrigtsen juoksi maailmantilaston kolmoseksi
Viime kesänä Berliinin EM-kilpailuissa kaksoismestaruuden saavuttanut Norjan Jakob Ingebrigtsen voitti miesten 1500 metriä Norjan ennätyksellä ja maailman tämän kauden kolmanneksi parhaalla ajalla 3.36,21. Hän on vasta 18-vuotias ja mihin vielä ehtiikään.
Seuraava kilpailija hävisi ylivoimaiselle voittajalle toistakymmentä sekuntia. Joonas Rinne oli kolmas ja Samu Mikkonen viides. Molemmat alittivat kauden kotimaisen kärkiajan ja juoksivat omat ennätyksensä 3.48,57 ja 3.50,19.
Rouvali ja Leveelahti työnsivät ennätyksensä
Ruotsin Fanny Roos voitti naisten kuulantyönnön mainiolla tuloksella 17,94. Roos on tämän kauden maailmantilaston kuudes IAAF:n hallikiertueen Toruńin osakilpailussa työntämällään Ruotsin ennätyksellä 18,35.
Nuoret suomalaiset Eveliina Rouvali ja Helena Leveelahti paransivat molemmat ennätyksiään. 44 senttiä ennätystään kohentanut Rouvali oli kolmas tuloksella 15,72 ja Leveelahti kuudes tuloksella 14,79.
– Oli teknisesti vähän haastavia työntöjä, vaikka ennätys tulikin, pohdiskeli Leveelahti, joka viime kesänä palkittiin kiekonheiton hopeamitalilla junioreiden MM-kilpailuissa Tampereella.
Korkeushypyssä ja kolmiloikassa ei suomalaismenestystä
Topias Koukkula ja Arttu Tyystjärvi sijoittuivat miesten kolmiloikassa kolmanneksi ja neljänneksi tuloksin 15,42 ja 15,34. Voittaja oli ensi kerran urallaan 16 metriä ylittänyt Ruotsin Jesper Hellström tuloksella 16,20.
Naisten kolmiloikan viimeisellä kierroksella Saara Hakanen nousi parhaaksi suomalaiseksi kolme senttiä ohi Kira Kytölän tuloksella 12,89. He olivat kilpailun viides ja kuudes. Voiton vei Tanskan Janne Nielsen tuloksella 13,40.
Naisten korkeushypyn voitti Ruotsin Erika Kinsey tuloksella 190. Hän on kaksissa viime maailman hallimestaruuskilpailuissa yltänyt pistesijalle. Linda Sandblom ja Elina Kakko olivat neljäs ja viides tuloksin 184 ja 180.
Oman lajinsa lyhimpiin kansainvälisen tason urheilijoihin kuuluva Tanskan Janick Klausen voitti miesten korkeushypyn tuloksella 220 ylittäen riman 42 senttiä päälakensa yläpuolelta. Daniel Kosonen ja Matias Mustonen hyppäsivät molemmat tasan kaksi metriä sijoittuen viidennelle ja jaetulle kuudennelle tilalle.
(Kilpailuraportit ja tulokset: Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA. Haastattelut: Tapio Nevalainen.)
BÆRUM (NOR) 10.2.2019 Pohjoismainen hallimaaottelu
Miehet,
Pisteet: Ruotsi 139 – Norja 104½ – Tanska/Islanti 103 – Suomi 97½.
60 m: 1) Henrik Larsson SWE 6,72 … 7) Roope Saarinen FIN 6,96, 8) Santeri Kuusiniemi FIN 6,99.
200 m: 1) Mathias Hove Johansen NOR 21,27, 2) Roope Saarinen FIN 21,35 (kkk) … 6) Tuukka Huuskola FIN 21,99.
400 m: 1) Karsten Warholm NOR 28 Feb 96 45,65 … 3) Erik Back FIN 48,14 (kkk), 8) Christoffer Envall FIN 48,82.
800 m: 1) Andreas Bube DEN 1.49,75, 2) Markus Teijula FIN 1.50,27 (kkk & ka-10) … 7) Simon Haglund FIN 1.52,62.
1500 m: 1) Jakob Ingebrigtsen NOR 3.36,21 (NE & 19-v. EE & 19-v. kk) … 3) Joonas Rinne FIN 3.48,57 (kkk), 5) Samu Mikkonen FIN 3.50,19.
3000 m: 1) Filip Ingebrigtsen NOR 7.49,73 … 4) Hannu Granberg FIN 8.08,66 (kkk), 8) Ossi Kekki FIN 8.24,89.
60 m aj: 1) Elmo Lakka FIN 7,70 (kkk & ka-5), 2) Vladimir Vukicevic NOR 7,75 … 6) Ilari Manninen FIN 8,03.
Korkeus: 1) Janick Klausen DEN 220 … 5) Daniel Kosonen FIN 200, 6-7) Matias Mustonen FIN 200.
Seiväs: 1) Melker Svärd Jacobsson SWE 582, 2) Pål Haugen Lillefosse NOR 556 (19-v. kk), 3) Tommi Holttinen FIN 530, 4) Urho Kujanpää FIN 530.
Pituus: 1) Thobias Nilsson Montler SWE 805 … 7) Roni Ollikainen FIN 728, 8) Kalle Salminen FIN 721.
3-loikka: 1) Jesper Hellström SWE 16,20 … 3) Topias Koukkula FIN 15,42, 4) Arttu Tyystjärvi FIN 15,34.
Kuula: 1) Marcus Thomsen NOR 20,30, 2) Wictor Petersson SWE 19,55, 3) Timo Kööpikkä FIN 18,72, 4) Tomas Söderlund FIN 17,69.
Naiset,
Pisteet: Ruotsi 131½ – Suomi 118½ – Norja 113 – Tanska/Islanti 88
60 m: 1) Mathilde Kramer DEN 7,34 (TE), 2) Irène Ekelund SWE 7,41, 3) Helene Rønningen NOR 7,41, 4) Milja Thureson FIN 7,42 (kkk) … 8) Anniina Kortetmaa FIN 7,58.
200 m: 1) Helene Rønningen NOR 23,57, 2) Lisa Lilja SWE 23,68, 3) Aino Pulkkinen FIN 23,98 (kkk & ka-7), 4) Milja Thureson FIN 24,02 (ka-8).
400 m: 1) Elise Malmberg SWE 55,04, 2) Kristiina Halonen FIN 55,41, 3) Eveliina Määttänen FIN 55,42.
800 m: 1) Sara Kuivisto FIN 2.04,20 (kkk & ka-2 & EM-raja), 2) Hedda Hynne NOR 2.04,44, 3) Hanna Hermansson SWE 2.04,73, 4) Aníta Hinriksdóttir ISL 2.06,40 … 6) Jonna Julin FIN 2.09,40.
1500 m: 1) Lisa Havell SWE 4.15,69 … 3) Nathalie Blomqvist FIN 4.24,62. Suomella vain 1 edustaja.
3000 m: 1) Karoline Bjerkeli Grøvdal NOR 8.44,68 (NE), 2) Maja Møller Alm DEN 9.14,87 (TE) … 4) Janica Rauma FIN 9.25,22, 6) Kaisa Tyni FIN 9.31,09.
60 m aj: 1) Reetta Hurske FIN 8,07, 2) Matilda Bogdanoff FIN 8,15, 3) Khaddi Sagnia SWE 8,17.
Korkeus: 1) Erika Kinsey SWE 190 … 4) Linda Sandblom FIN 184, 5) Elina Kakko FIN 180.
Seiväs: 1) Michaela Meijer SWE 475 (RE), 2) Minna Nikkanen FIN 415 … Wilma Murto FIN ilman tulosta (425).
Pituus: 1) Taika Koilahti FIN 638, 2) Hafdís Sigurdardóttir ISL 634, 3) Jessica Kähärä FIN 614.
3-loikka: 1) Janne Nielsen DEN 13,40 … 5) Saara Hakanen FIN 12,89, 6) Kira Kytölä FIN 12,86.
Kuula: 1) Fanny Roos SWE 17,94 … 3) Eveliina Rouvali FIN 15,72, 6) Helena Leveelahti FIN 14,79.
Miesten ja naisten pisteet yhteensä: Ruotsi 270½ – Norja 217½ – Suomi 216 – Tanska/Islanti 191.