Ella Wallin ja Iida Muukka saavuttivat EM-kilpailuiden pistesijat

15-vuotias Ella Wallin sijoittui alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuiden tyttöjen pituushypyssä kahdeksanneksi sunnuntain aamukilpailuissa Banská Bystricassa, Slovakiassa.

Vasa Idrottssällskapia edustava Wallin keskittyi huolellisesti kolmannen kierroksen hyppyynsä ja ponnisti vastatuuleen viimeisenä kilpailijana jatkokierroksille tuloksellaan 582. Aiemmin karsinnassa Wallin hyppäsi oman ennätyksensä 593.

Kilpailu käytiin hyvin haasteellisissa tuulioloissa. Tuulen suunta vaihteli useaan kertaan ja puuskatuulissa useat ennakkosuosikitkin olivat vaikeuksissa saada askelmerkkinsä osumaan kohdalleen.

– Harmittaa. Fiilis ja vire oli hyvä. Tunnelma finaalissa hieno. Tuuli pyöri ja askelmerkin kanssa oli haasteita. Olisin halunnut hypätä sen kuusi metriä, Wallin sanoi.

Euroopan mestaruuden voitti tulta ja tappuraa täynnä ollut Ruotsin Evelina Olsson, joka intoa puhkuen hyppäsi ennätyksensä 635.

Poikkeuksellisen usein kilpaileva Olsson osallistui jo tämän vuoden 22:nteen pituushyppykilpailuunsa ja kaikkiaan hänellä on tältä vuodelta peräti 97 kilpailutulosta eri yleisurheilulajeista, moniotteluiden lajisuorituksetkin mukaan lukien. EM-kilpailuissa hän oli seitsenottelussakin kymmenes.

Aiemmin näissä EM-kilpailuissa kultamitalin 100 metrillä voittanut Bulgarian Radina Velichkova oli Olssonin voittamassa pituushypyssä kolmas tuloksella 616.

Kiekko lensi Iida Muukan kädestä pistesijan arvoisesti

Tyttöjen kiekonheitossakin Suomen joukkue saavutti pistesijan, kun Vantaan Salamien Iida Muukka sijoittui kahdeksanneksi kilpailun avausheitollaan 43,96.

Muukan muissa heitoissa oli kovaa yritystä ja aineksia parempaankin, mutta useat heitot joko lipsahtivat oikealle verkkoon tai kiekko kääntyi pystyasentoon. Tulostasoa heikensi, että kilpailu heitettiin täysin tyveneen ja seisovaan ilmaan.

Muukalle pistesija arvokisoissa maistui, vaikka vire ei hänen mukaansa ollut aivan yhtä hyvä, kuin karsinnassa.

– Eilen tuntui, että oli tosi hyvä vire ja heitto lähti jaloilla. Tänään oli vähän löysää tekemistä ja teknisiä ongelmia. Kiekot lähti pystyyn. Jos olisi saanut paremmin jaloilla heitettyä, se olisi voinut lähteä, Muukka analysoi.

– Mutta olen kyllä ylpeä, että pääsin arvokisoissa kahdeksan parhaan joukkoon.

Iida Muukka on toisen polven maajoukkueheittäjä, jonka kahdeksas sija ylitti nyt hänen isänsä Mika Muukan parhaan sijoituksen nuorten kansainvälisissä arvokilpailuissa. Isä sijoittui alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuiden kiekonheitossa yhdeksänneksi vuonna 1985.

Euroopan mestaruuden Banská Bystricassa voitti Saksan Nadjela Wepiwe tuloksella 51,61.

Ahlfors juoksi 3000 metrillä 16:nneksi

Kaksi kestävyysmatkaa EM-kilpailuissa urakoinut Rauman Urheilijoiden Aleksi Ahlfors asetti ennakkohaastattelussa 3000 metrin juoksun tavoitteekseen sijoittua 15 parhaan joukkoon. Ahlfors oli lopulta 16:s ajalla 8.36,63. Se on hänen uransa toiseksi paras aika tällä matkalla.

Ahlfors aloitti rauhallisesti ja oli ensimmäisen kilometrin jälkeen vasta 21:s. Hän kykeni kuitenkin säilyttämään vauhtinsa tasaisena ja nousi kierros kierrokselta paremmille sijoituksille. Viimeisen kierroksen alkaessa sijoitus oli kohonnut jo 11:nneksi.

Tasainen noin 70 sekunnin kierrosvauhti jatkui maaliin saakka, mutta uutta vaihdetta ei enää löytynyt ja kirikierroksella neljä kilpailijaa meni uudelleen Ahlforsin ohi.

– Heti lähti kovaa vauhtia kärki. Itsellä ei ollut semmoista kulkua, kuin olisin toivonut. Kuumuus osaltaan vähän vaikutti, Ahlfors sanoi.

– 1500 metrin sijoitus miellyttää ja 3000 metrinkin sijoitus oli ookoo. Aikaa olisin toivonut paremmaksi.

Euroopan mestaruuden voitti aiemmin 1500 metrillä toiseksi juossut Serbian Aldin Ćatović uudella kisaennätyksellä 8.07,03. Suuren ansion hyvistä loppuajoista takasi viimeiselle kierrokselle saakka joukkoa vetänyt Ruotsin Sebastian Lörstad, joka sijoittui lopulta kolmanneksi.

Konso siirtyi johtoon aitajuoksussa – Haaksluoto keskeytti

Riihimäen Kiskon kymmenottelija Arttu Haaksluoto avasi toisen kilpailupäivän 110 metrin aitajuoksussa ajalla 15,48. Seitsemännessä lajissa kiekonheitossa Haaksluoto onnistui parantamaan ennätystään kolme senttiä tulokseen 33,93.

Parhaassa lajissaan seiväshypyssä Haaksluoto pystyi tekemään vain kaksi yritystä aloituskorkeudestaan 420, minkä jälkeen hän vetäytyi kilpailusta ja keskeytti.

Viron Tristan Konso aitoi loistavasti 13,52. Se on historian paras EM-kilpailuiden kymmenottelussa tehty aitajuoksutulos ja nosti hänet selkeään johtoasemaan myös yhteispisteissä.

Svante Svensson hyppäsi kultaa uusinnassa

Poikien korkeushyppy oli erittäin jännittävä kilpailu, jonka kahdeksan parasta jokainen paransivat tai sivusivat ennätystään. Kultamitalin voitti lopulta uusintahypyllä Ruotsin Svante Svensson, joka paransi ennätystään kahdesti.

Kolme parasta ylittivät korkeuden 208 ja kaksi heistä täsmälleen yhtä usein pudotuksin. mikä johti uusintaan näiden kahden välillä. Svensson onnistui toisella uusintayrityksellään ylittämään korkeuden 209 ja jätti Ranskan Antoine Antczakin toiseksi.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA. Haastattelut: Petri Kykyri, Leena Paldanius. Kuvat: Hasse Sjögren.)

BANSKÁ BYSTRICA (SVK) 21.7.2024 Alle 18-v. EM-kilpailut, 4. päivän aamukilpailut

Pojat,

3000 m: 1) Aldin Ćatović Serbia 8.07,03 (kisaennätys), 2) Vittore Borromini Italia 8.09,01, 3) Sebastian Lörstad Ruotsi 8.11,71 … 16) Aleksi Ahlfors Suomi 8.36,63.

Korkeus: 1) Svante Svensson Ruotsi 209 (uusinnassa), 2) Antoine Antczak Ranska 209, 3) Vuk Šolaja Serbia 208.

10-ottelu, tilanne 7 lajin jälkeen (100 m, pituus, kuula, korkeus, 400 m, 110 m aj, kiekko): 1) Tristan Konso Viro 5648 (10,90, 674, 13,88, 184, 48,95, 13,52, 43,14), 2) Denis Hrabar Portugali 5374 (11,47, 694, 16,04, 190, 50,86, 14,68, 36,01), 3) Kilian Trochain Ranska 5374 (11,40, 671, 13,23, 199, 50,92, 14,37, 40,70) … 29) Arttu Haaksluoto Suomi 4404 (11,51/-0,3, 607/-0,6, 10,88, 166, 53,34, 15,48/-0,6, 33,93).

Tytöt,

1500 m: 1) Lyla Belshaw Britannia 4.13,01 (kisaennätys), 2) Isla McGowan Britannia 4.14,78, 3) Wilma Anna Bekkemoen Torbjörnsson Norja 4.16,45.

Pituus: 1) Evelina Olsson Ruotsi 635, 2) Joana Fiodorovaitė Liettua 623, 3) Radina Velichkova Bulgaria 616 … 8) Ella Wallin Suomi 582 (-0,6 m/s), Brenda Džiliana Apsīte Liettua ilman tulosta (3-loikan voittaja).

Kiekko: 1) Nadjela Wepiwe Saksa 51,61, 2) Andrea Njimi Tankeu Djeudji Espanja 50,01, 3) Vita Barbić Kroatia 49,50 … 8) Iida Muukka Suomi 43,96.