Yleisurheilupodcast keskusteli korkeushypyn Suomen ennätysnaisen Ella Junnilan kanssa. Aurinkoisessa haastattelussa Junnila kertoo elämästään. Alkaen lapsuusvuosien balettiharrastuksesta, aina ammattiurheilijoiden edunvalvontaan.
Junnila on omien sanojensa mukaan korkeushyppääjä, joka harrastaa opiskelua. Hän keskittyy kaikkeen tekemiseensä niin suunnitelmallisesti, että kilpailutilanteessa ”neljänneksi vikalla askelella kaarteessa” jo tietää, ylittyykö ennätyskorkeus.
Suunnitelmallisuutta on edellytetty erityisesti pandemia-aikana. Eri maiden edellyttämät rokotukset ja koronatestit on pitänyt ottaa huomioon lukuisilla kansainvälisillä kilpailumatkoilla erittäin tarkasti.
Lapsuutensa Junnila vietti Kiikan kunnassa sijaitsevalla maatilalla ja pienellä urheilukentällä. Balettiakin hän harrasti kolme vuotta, mutta koki sen lopulta sellaiseksi, ettei päässyt toteuttamaan siinä vapaasti itseään.
Joukkueurheiluakin Junnila on kokeillut mm. lentopalloilijana, mutta näkee itsensä täysin yksilölajien urheilijaksi.
Yleisurheilijoiden edunvalvonta poikkeaa joukkueurheilijoista
Yksilölajien ja joukkuelajien välistä eroavaisuutta Junnila korostaa myös asemassaan vasta perustetun Yleisurheilijat -yhdistyksen puheenjohtajana.
Junnilan mukaan yhdistys on lyhyessä ajassa saanut runsaasti jäseniä, yhteistyökumppaneita ja innostuneen vastaanoton myös mediassa.
Yhdistyksen säännöissä määritetyt keskeiset tavoitteet ovat toimia edunvalvontajärjestönä parantaen yleisurheilijoiden ammatinharjoittamisen mahdollisuuksia ja oikeudellista asemaa.
Yleisurheilupodcastille Junnila kuvailee yleisurheilijoiden edunvalvonnan poikkeavan merkittävästi joukkueurheilijoista. Siinä missä palloilulajien ammattiurheilijat toimivat palkkatyösuhteessa, ovat yleisurheilijat useimmiten itsensätyöllistäjiä ja ammatinharjoittajia.
– Tärkeä toimintakenttä ovat myös tasa-arvon ja osallistamisen edistäminen, Junnila sanoo.
Yleisurheilijat ry pitää Junnilan mukaan järkevänä, että urheilijoiden osallistamista tiedonsaantiin, suunnitteluun ja päätöksentekoon tuetaan läsnäolo- ja puheoikeudella kaikissa keskeisissä toimielimissä osana Suomen Urheiluliiton toimintaa.
Asiassa on jo edetty niin, että Yleisurheilijat ry:llä on edustus SUL:n keskeisissä valiokunnissa.
Kotiseura on kuin iso halaus
Neljä vuotta edustamaansa Tampereen Pyrintöä Junnıla kuvailee termillä ”kuin iso halaus”. Pyrintö on hänelle sosiaalisesti kannustava yhteisö, joka suuresti tukee jäsentensä kehittymistä urheilijana ja ihmisenä.
Vapaa-aikanaan Ella lukee kirjallisuutta, kuuntelee äänikirjoja ja harrastaa kokkausta.
Mikko Nieminen
Kuuntele Ella Junnilan Yleisurheilupodcastin haastattelu: