Chydenius löysi huippuvireen, antoi tuntuman viedä ja yllätti itsensä EM-kympin pistesijalla

Nina Chydenius löysi paljon puhutun flow-tilan ja juoksi Rooman EM-kilpailujen 10000 metrillä kahdeksanneksi ennätyksellään 32.16,85.

–  Se oli minulle ihan unelmakisa, ihan täydellinen, Chydenius hehkutti.

Sijoitus oli Chydeniukselle täydellinen yllätys eikä vähiten siksi, että kilpailua edeltäneen viikon suunnitelmat lensivät romukoppaan, kun Chydenius sairastui tultuaan Italiaan viimeistelemään kuntoaan.

Vaiva talttui antibioottikuuriin ja Chydenius malttoi levätä ja palata harjoitteluun maltilla ja miehensä Sebastian Mannströmin ohjeilla.

– Mieheni sanoi minulle, että kyllä sä ehdit. Sitten hän ehdotti minulle mitä teen. Sanoin, että se kuulostaa hyvältä. Se ei tuntunut hyvältä, mutta sitten kroppa alkoi toimia. Kilpailuun valmistava treeni, joka oli eilen, oli eka treeni, jossa tuntui, että nyt homma alkaa toimia, Chydenius sanoi.

Taistelua vasta kolme viimeistä kierrosta

Kilpailussa Chydenius unohti kaikki ennakkotaktiikat ja eteni puhtaasti tuntuman mukaan.

– Sanoin miehelleni, että otan alussa rauhassa, menen hännille ja tsekkailen rauhassa missä mimmit menee. Sitten aloin ottaa niitä kiinni yksi kerrallaan ja pääsin hyvään porukkaan, Chydenius kertaili.

Väliaikoja Chydenius ei kuullut, eikä edes yrittänyt seurata niitä. Ensimmäinen 5000 metriä taittui 16.21,24. Jälkimmäisen 5000 metriä Chydenius juoksi lähes puoli minuuttia nopeammin 15.55,61, vaikka hänen 5000 metrin ennätyksensä on sitä heikompi 15.58,01!

– Minä ajattelin, että nyt vaan juoksen, ja jos on huono päivä, alan taistelemaan 4 kilometrin jälkeen, Chydenius sanoi ja muisteli, että joutui taistelemaan vasta kolme viimeistä kierrosta.

– Sekään ei ollut pahaa juoksua, pääsin koko ajan vaan kovempaa ja joku sanoi, että viimeinen kilometri oli 3.02. Ajattelin, ettei minun pitäisi jaksaa juosta sitä vauhtia. Ihan täydellinen kisa.

(Itse asiassa Chydeniuksen viimeinen kilometri oli vieläkin nopeampi 3.00,89.)

”Jos 30:n joukossa, se on hyvä. Ja jos 20:n joukossa, se on tosi hyvin.”

Kilpailun voitti Italian Nadia Battocletti ajalla 30.51,32. Hollannin Diane van Es oli toinen ennätyksellään 30.57,24 ja britti Megan Keith kolmas ajalla 31.04,77.

Omaa sijoitustaan Chydenius ennakoi perheelleen, joka oli kilpailua seuraamassa, tähän tapaan.

– Ne sanoivat, että monesko olen. Sanoin, että jos olen 30:n joukossa, se on hyvä. Ja jos 20:n joukossa, se on tosi hyvin. Ehkä Top10? Ei, siihen en pysty, Chydenius kertoi ja muisteli saaneensa tietää sijoituksen vasta tv-haastattelussa.

Chydenius harjoitteli pitkään maratonille, mutta päätti kevättalvella vaihtaa päämatkaksi 10000 metriä. Päätös on tuonut nyt EM-kilpailujen pistesijan ja ennätyksen, jolla hän on Suomen kaikkien aikojen tilastossa viides.

Chydeniuksen kilpailukausi jatkuu ensi viikolla 5000 metrin kilpailulla Oslossa. Toukokuussa hän voitti Malmössä 5000 metrillä Pohjoismaiden mestaruuden.