Bukowiecki työnsi 21,97, Kilty nopein, Muir loistovauhdissa

Bukowiecki työnsi 21

Belgradin Kombank-hallissa kilpailtiin makoisa EM-hallipäivä: Puolan juniorimörssäri Konrad Bukowiecki työnsi 21,97, kreikkalainen seiväshypyn olympiavoittaja Ekaterini Stefanidin ylitti 485, britti Laura Muir pinkoi 1500 metriä 4.02.39 ja britti Richard Kilty uusi 60 metrin mestaruuden ajalla 6,54.

Kuulantyönnön moninkertainen arvokisavoittaja Saksan David Storl joutui Belgradissa tyytymään pronssiin. 19-vuotias superjuniori Bukowiecki yllätti kaikki mukaan lukien itsensä hallikauden kärkituloksella 21,97.

– En pysty sanomaan mitään järkevää. Olen shokissa. Ehkä soitatte minulle huomenna, puolalainen veisteli tulostaan äimistellen.

Kilpailun voittotulos syntyi toisella työnnöllä. Se oli Bukowieckin sarjan ainoa 21 metrin puhkaisu. Toiseksi pisin kaari kantoi 20,98.

Nuoren mörssärin ennätys koheni reippaasti. Hänen parhaansa miesten kuulalla ennen EM-kisoja oli ulkoradoilla työnnetty 21,17.  Tulos on kuluvalta talvelta. Voitto taas maistui erityisen hyvältä, sillä Bukowiecki oli viime kesän EM-kisoissa neljäs ja jäi Rion olympiafinaalissa ilman tulosta.

Miesten pikamatkalta  Kilty oli kahden vilppilähdön jälkeenkin nopein. Slovakian Jan Volko sen sijaan yllätti kaikki juoksemalla hopealle maansa ennätyksellä 6,58. Ruotsin Austin Hamilton oli kolmas ennätyksellään 6,63.

Kilty paineli kisan jälkeen soittamaan videopuhelua vaimolleen ja lapselleen, Volko taas ei voinut kuin ihmetellä.

– Mitä tässä nyt sanoisi. Tavoite oli päästä välieriin. Nyt mennään mitalin kanssa kotiin ja rikoin kahdesti maan ennätyksen. Ehkä se oli vaatimattomien tavoitteiden ansiota, Volko vitsaili.

Muir: En ajattelut ennätyksiä

Ruotsin Michel Torneus ei kyennyt puolustamaan pituushypyn mestaruutta, mutta ponnisti toiseksi kauden parhaallaan 808. Se oli sama tulos, jolla Albanian Izmir Smajlaj vei mestaruuden. Kilpailussa kuuden parhaan joukkoon vaadittiin 790.

Liettuan Airine Palsyte ylitti ensi kertaa urallaan kaksi metriä voittaessaan naisten korkeushypyn 201:n ylityksellä. Se on kauden eurooppalainen kärkitulos ja ylitti kolmella sentillä hyppääjän ulkoratojen ennätyksen.

Palsyte selvitti ainoana 196 ja 201, joka meni toisellaan. Muut korkeudet hän ylitti ensimmäisellään. Espanjalainen olympiavoittaja Ruth Beitia jäi toiseksi tuloksella 194.

Naisten 1500 metrillä Laura Muir karkasi mestariksi huppuajalla 4.02,39, joka on EM-hallikisojen ennätys ja rikkoi Kelly Holmesin Britannian ennätyksen.

– Tavoite oli juosta kovaa, ennätyksiä en ajatellut, sanoi Muir, joka kilpailee sunnuntaina 3000 metrin finaalista.

Saksan Konstanze Klosterhalfen oli kilpailussa toinen ennätyksellään 4.04,45.

Berglund: Henkisesti iso askel

Miesten 1500 metrillä Ruotsin Kalle Berglund juoksi hopealle ajalla 3.45,56. Hiljattain matkalla huikean Ruotsin halliennätyksen 3.37,69 pinkonut 20-vuotias maileri ei kisan lopussa kyennyt haastamaan Puolan Marcin Lewandowskia, joka juoksi voittoon ajalla 3.44,82.

– Kisa oli minulle henkisesti iso askel eteenpäin. Otin tavoitteeksi ennen finaalia olla henkisesti valmis noudattamaan omaa taktiikkaa ja pysyin siinä, kisan vauhdittajan roolin ottanut Berglund tuumi.

Naisten 800 metriä vei espanjalainen Esther Guerrero, joka nousi hyvällä loppuvedolla ohi Islannin Anita Hinriksdottirin. Kaksikko vei kärkisijat ajoin 2.02,91 ja 2.02,97. Tanskan Stina Troest oli kolmas (2.202,98).

Miesten 400 metrillä Tshekki Pavel Maslak juoksi talven eurooppalaisen kärkiajan 45,77 ja juhli kolmatta perättäistä EM-hallien varttimailin voittoa. Puolan Rafael Omelko oli toinen ennätyksellään 46,08.

Naisten 400 metrillä Kombank-hallin yleisö pääsi juhlimaan kotimaista mestaria, kun Serbian Tamara Salaski kiiti voittoon ajalla 53,96.