Valmentajat Mervi Brandenburg ja Eeva Kantomäki hakevat kuuden urheilijansa kanssa kehitystä yhteisestä pikajuoksutallista, jonka nimi on Team South. Nimi juontaa helsinkiläisryhmän eteläisestä sijainnista.
Tiimiin kuuluvat Brandenburgin valmentamat Lotta Kemppinen, Nea Mattila ja Sara Francis sekä Kantomäen valmentamat Anna Pursiainen, Julia Ihantola ja Minea Fogelholm. Tiimin on tarkoitus harjoitella mahdollisimman paljon yhdessä.
– Tavoitteena on, että urheilijat sparraavat treeneissä toinen toisiaan ja pyrkivät parantamaan ennätyksiään. Toivon mukaan kehitys näkyy jo ensi kesän keskeisissä kisoissa, kuten Lahden Kalevan kisoissa, Brandenburg sanoo.
Kantomäki: Win-win -tilanne monella tapaa
Kahden valmentajan pikajuoksutallissa kumpikin valmentaja suunnittelee omien urheilijoidensa harjoittelun, mutta se rytmitetään niin, että tiimi voi treenata yhdessä. Valmentajien silmissä tiimi tuo monenlaisia etuja.
– Urheilijat saavat sparria ja oppivat toinen toisiltaan samoin kuin me valmentajat. Tämä porukkaa tuntee toisensa niin hyvin, että henki on ryhmässä hyvä. Se on meille tärkeää, Kantomäki sanoo.
Kantomäki valittiin hiljattain Suomen Urheiluliiton nuorten huippu-urheilusta vastaavaksi valmennuspäälliköksi. Pesti tuo kesällä työmatkoja, ja kun Kantomäen lapsi aloittaa syksyllä koulunkäynnin, hän joutui supistamaan henkilökohtaisten valmennettaviensa määrän kolmeen.
– Minulle tämä on sikälikin win-win -tilanne, että kesällä, kun minulla on työmatkoja, omat urheilijat eivät tiimin ansiosta jää yksin, Kantomäki sanoo.
Valmentajien mukaan tiimiä ei ole tarkoitus kasvattaa lähitulevaisuudessa.
– Opettelemme yhteistyötä ensin tällä porukalla, joten uusia juoksijoita emme nyt ole ottamassa mukaan. Poikkeuksia voidaan toki tehdä, jos mielenkiintoisia tapauksia tulee eteen, Brandenburg sanoo.
Kemppinen: Treeniporukka on etu varsinkin telinelähdöissä
Team Southin kärkihahmo on Lotta Kemppinen. 100 ja 200 metrin kotimainen huippunimi oli kesän sivussa jalkavaivojen takia, joiden jäljiltä syksyn harjoittelua on hieman muutettu. Team South -ryhmän kanssa Kemppinen treenaa innolla.
– Treeniporukka on etu ylipäätään ja varsinkin se, että pystytään ottamaan yhdessä telinelähtöjä. Myös kaksi valmentajaa on etu, kun pystyy vaihtamaan ajatuksia ja saamaan näkemyksen useammalta ihmiseltä, Kemppinen sanoo.
Kemppinen viihtyy ryhmäharjoituksissa, mutta jättää kilpailemisen kisatilanteisiin.
– Minä tykkään kilpailemisesta, mutta ajattelen, että treeneissä keskitytään eri asioihin ja kisoissa kilpaillaan, Kemppinen sanoo.
Tyytyväinen järjestelyyn on myös Kemppisen kanssa harjoitellut 400 metrin aituri Nea Mattila.
– Olen innoissani. Kulunut vuosi on ollut vähän vaikea, kun minulla ja Lotalla on ollut vammoja vähän ristiin ja rastiin. Olen joutunut harjoittelemaan aika paljon yksin. Minä tykkään siitä, että on ryhmä ympärillä, Mattila sanoo.
Mattilalla oli kesällä jalkapöytävaivoja ja ongelmia hermotuksen kanssa, mutta ensi kauden näkymä on kirkas.
– Kohti MM-kisoja ja siellä välieriin, Mattila linjaa.
Francisin viesti tavoitti Brandeburgin kreivin aikaan
Sara Francis siirtyy Team South -ryhmään Jyväskylästä Petteri Jousteen ryhmästä, jossa hän ehti olla pari vuotta. Helsinkiin muuttava juoksija on intoa täynnä.
– Minulle tämä oli todella hyvä ratkaisu. Minulla on Helsingissä paljon lähipiiriä, sisaruksia ja kunnon tukijoukko. Tämä on tosi loistava tiimi, josta me urheilijat saamme hyötyä, Francis sanoo.
Kun Francis kysyi Brandenburgia valmentajaksi, hän osui oikeaan hetkeen.
– Minä en ole halunnut ottaa uusia urheilijoita, mutta nyt kun oli vähän huonompi kesä, ajattelin, että haluan jonkun, jos sitä kysyy joku jamaikalainen tyttö tai poika. Ja kun olin kisoissa Porvoossa, Saralta tuli viesti. Sara kun on puoliksi jamaikalainen, tuli sellainen tunne, että kuunteleeko joku minun ajatuksiani, Brandenburg hymyilee muistolle.
– Mervin kanssa oli heti hyvä yhteisnäkemys siitä, mitä lähdetään tekemään, mitä minulla on parannettavaa ja mitkä ovat minun vahvuuteni ja heikkoudet, Francis kertoo.
Pursiainen, Ihantola ja Fogelholm: Tiimi tuo kehitystä
Tyytyväisiä järjestelyyn ovat myös 100 ja 200 metrin 19-vuotiaiden hallitseva Suomen mestari ja ikäluokkansa MM-kisoissa ja yleisen sarjan pikaviesteissä tällä kaudella vahvasti esiintynyt Anna Pursiainen, 19, sekä 18-vuotiaat, sprintteri Julia Ihantola ja aituri-pikajuoksija Minea Fogelholm.
– Tosi innoissani olen, kun on saatu kasaan näin hyvä treeniporukka, jossa on mukana vanhempia ja kokeneempia urheilijoita. Itse hyödyn tästä varmasti. Hyvä asia on sekin, että kuulee näkemyksiä kahdella eri valmentajalta, Pursiainen sanoo.
– Minulle tämä on mahdollisuus kehittyä, kun mukana on itseäni kovempia urheilija. Saan hyvää sparria ja toimintaa,ja pystyn varmasti kehittymään hyvin, kun mukana on kaksi valmentajaa, Ihantola arvioi.
Fogelholm näkee samoin.
– Mielenkiintoinen systeemi. Jännä nähdä, miten se tästä lähtee. Iso treeniryhmä sinällään ei ole minulle uutta, mutta varmasti tässä kehittyy, kun olen aiempaa kovempitasoisessa ryhmässä.