Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä viimeisteli hallikauden hyppyvireen leirillä korkeanpaikan harjoituskeskuksessa Espanjassa Sierra Nevadassa. Hän ponnistaa talven ensimmäisen kilpailunsa lauantaina Botniahallissa Vaasan kupeessa.
– Viime ajat on keskitytty vauhdinjuoksuun ja lankulle tuloon. Jos se onnistuu, veikkaan, että loikat menevät hyvin. Nyt pitää olla malttia, että saan kokonaisuuden hyvin kasaan kilpailussa, Mäkelä sanoo.
Sierra Nevadan harjoituskeskuksessa Mäkelä pääsi nautiskelemaan syksyn ja talven onnistuneen harjoittelun tuloksista.
– Hyppäsin siellä kahdeksan askeleen lentävällä vauhdilla 13,62, joka on 30 senttiä parempi tulos kuin viime keväänä, Mäkelä sanoo.
Käytännössä tuo tarkoittaa, että jos Botniahallin lauantainen kilpailu onnistuu, Mäkelän omissa nimissä oleva halliratojen Suomen ennätys 14,20 on pian historiaa. Samalla menisi Rio de Janeiron olympiakisojen tulosraja, joka on 14,15.
– Nyt on tasaisuutta ja irtiottokykyä, joka on se kaikkein tärkein asia, Mäkelä kuvaa viime aikojen harjoitusten luomaa tuntumaa.
Vuoristosta haettiin vauhtia
Mäkelä ponkaisi halli-SE:n 14,20 vuosi sitten Botniahallissa. Se jäi hänen vuoden parhaakseen. Pekingin MM-kisojen treenileirillä tullut jalkavamma tosin söi terää MM-karsintaan valmistautumisesta. MM-kisoissa Mäkelä oli kolmastoista jääden sentin finaalipaikasta.
Harjoitteluun ei viime kauden jälkeen ollut tarvetta tehdä isoja muutoksia.
– Markun ohjelmissa on selvät painopistealueet. Niiden mukaan on liikuttu. Rasitusta on tullut paljon, mutta joka kerta, kun on otettu lepo, siihen hetkeen johon se on suunniteltu, olen palautunut hyvin, Mäkelä kertaa.
Syystalven perusharjoittelua Mäkelä terästi kolmen viikon Etelä-Afrikan leirillä. Kilpailukauteen valmistavat treenit tehtiin Sierra Nevadan ohuessa vuoristoilmassa, mutta miksi juuri siellä?
– Sieltä haettiin frekvenssiä. Kun ilmanvastus on pienempi, jalat ovat siellä ihan erituntuiset jalat. Juoksu paranee ja tuo harjoitusvaikutus haluttiin säilyttää hallikauteen. Se toimi myös viime vuonna, Mäkelä sanoo.
MM-hallit talven huipentuma
Sierra Nevadan leirillä hyppääjä kykeni hyödyntämään myös vuoristoharjoittelun punasolumassaa lisäävän vaikutuksen.
– Minulla on alhainen hemoglobiini, joten se saattaa auttaa myös tässä suhteessa, Mäkelä sanoo.
– Kolmas syy mennä sinne oli se, että haluttiin tehdä kilpailukauteen valmistavaa harjoittelua, mutta ei haluttu mennä liian lämpöiseen ja tulla sitten jostain 30 plusasteesta tänne pakkaseen, koska se olisi hidastanut leiriltä palautumista.
Botnia Gamesin ohella Mäkelän talven kilpailusuunnitelmassa on Växjön Pohjoismainen hallimaaottelu (13.2.) ja Tampereen SM-hallit (27.-28.2.) ennen maaliskuisia Portlandin MM-halleja.
MM-hallien tulosraja on 14,30, mutta sinne voi päästää myös rankingin perusteella.
– MM-kisoissa tavoite on päästä eteenpäin tuosta kesän MM-kisojen 13. sijasta. Se ei vaadi ihmeitä, vain teknisesti hyvän suorituksen. Ominaisuudet hyvällä tasolla, Mäkelä sanoo.
,
Poikaystävä ja opinnot auttavat unohtamaan urheilun
Tiiviin harjoittelun henkisen stressin Kristiina Mäkelä purkaa Helsingin yliopistossa kotieläintieteen opiskeluihin. Mäkelän mukaan pelkkä treeni ei hänelle sovi.
– Olen opiskellut vähemmän kuin viime vuonna, mutta pidän sitä kuitenkin tärkeänä. On pakko saada ajatukset välillä pois urheilusta, Mäkelä sanoo.
Hyppääjä kertoo, että viime vuoteen nähden myös ravinto ja vapaa-aika on yritetty saada entistä paremmin palvelemaan palautumista. Mäkelällä on tukenaan valmentajan ohella eri alojen kuten henkisen valmennuksen ja ravintoasioiden asiantuntija.
Taustajoukkoihin kuuluu myös poikaystävä Tero Sarkala, joka ex-kymmenottelijana tuntee urheilijan arjen haasteet.
– Hänellä on sitä ymmärrystä ja jaksamista, kun itse olen treenistä väsynyt. Sieltä tulee myös käytännön apua. Ruokaa on pöydässä, kun tulen harjoituksista, Mäkelä kiittelee.