Blomqvist taisteli viidennen sijan ja Suomen ennätyksen 14.44,72

Suomen ennätysaika 14.44,72 kruunasi Nathalie Blomqvistin loistavan viidennen sijan Rooman EM-kisojen 5000 metrillä.

Blomqvist paransi entistä, huhtikuussa juoksemaansa omaa ennätystään 14.59,70 viitisentoista sekuntia. Annemari Sandellin SE-aika 14.56,22 vuodelta 1996 parani yli 10 sekunnilla. Lisäbonuksena Blomqvist aika alitti myös Pariisin olympialaisten tulostajan, joka on 14.52.

EM-kisa oli muutenkin tasokas, kun Nadia Battoclettin voittoaika 14.35,29 on myös kisaennätys ja Italian ennätys. Hopealle juoksi kisaa käytännössä koko ajan vetänyt Norjan Karoline Bjerkeli Grøvdal ajalla 14.38,62 ja pronssille Espanjan Marta García maansa ennätyksellä 14.44,04.

Ennen Blomqvistia maaliin ehti vielä Hollannin Maureen Koster, joka kaatui väsyneenä maaliviivoilla ja oli vähällä menettää sijansa suomalaiselle.

– Hyvä fiilis ja hyvä aikakin, Blomqvist totesi tyytyväisenä kisan jälkeen.

– Alkuvauhti tuntui hitaalta, kuten etukäteen ajattelinkin juoksun toteutuvan, mutta kiihtyi sitten kovaa loppuun asti.

Viimeinen 3000 metriä 8.44!

Kova loppukiihdytys oli norjalaisen Grøvdalin ansiota. Blomqvist seurasi kärkijoukkoa tiiviisti koko juoksun ajan, ja kahdella viimeisellä kierroksella mukana oli enää viisi juoksijaa.

Blomqvistin 3000 metrin väliaika oli jo kova 8.56,45, mutta viimeinen 3000 metriä vielä paljon kovempi 8.44,53. Rooman juoksu oli 23-vuotiaalle Blomqvistille vasta uran neljäs 5000 metrin kilpailu.

– Seurasin vain porukkaa enkä miettinyt aikaa, ehkä on parasta juosta sillä tavalla. Annoin kaikkeni, ja tällä kertaa se riitti tähän. Tyytyväinen olen, kova porukka oli vastassa.

– Olen ollut yllättynyt tähän kauteen, kova työ palkintaan. Uskon, että pystyn parantamaan vielä paljonkin ja tämä on vasta alkua, kertoi Blomqvist, joka on kärsinyt urallaan paljon myös vastoinkäymisistä vammojen takia.

Kangas EM-finaalissa kahdestoista

Kilpailun voitti Hollannin Jessica Schilder tuloksella 18,77. Hollannin kaksoisvoiton sinetöi Jorinde van Klinken, joka työnsi 18,13. Emilia Kangas oli 12:s tuloksella 16,74. Kangas sai tuloksen toisella työnnöllään, kaksi muuta työntöä toivat tulospöytäkirjaan ruksin.

Kangas selvisi karsinnasta finaaliin tuloksella 17,02. Edellinen naisten kuulantyönnön EM-kisojen finaalipaikka on 26 vuoden takaa. Vuonna 1998 Budapestin EM-kisoissa Karoliina Lundahl oli 12:s naisten kuulafinaalissa.