Jukka Härkösen managerin uralla on riittänyt herkkiä hetkiä. Yksi sellainen oli, kun kenialainen Nicholas Bett vyöryi Pekingissä 400 metrin aitajuoksun maailmanmestaruuteen komealla Kenian ennätyksellä 47,79.
Härkönen oli liikuttunut vielä tunteja kilpailun jälkeen, kun Bett vastaili tyynenä median kysymyksiin. Mestaruus oli Härköselle yllätys. Sen sijaan aika, jonka 23-vuotias Bett juoksi, ei kokenutta manageria yllättänyt.
– Kun on noin kookas kaveri, joka pystyy juoksemaan aitavälit koko matkan 13 askelella, sitä mennään väkisin alle 48 sekunnin, Härkönen muistutti.
Bett, kuten MM-finaalissa viidenneksi ajalla 48,33 juossut kenialainen Boniface Tumuti, ovat nousseet kansainväliselle huipputasolle projektilla, jota pyörittävät valmentaja Hennie Kotze, entinen varttimaileiri ja nykyinen valmentaja Vincent Mumo sekä Härkönen.
– Pyysin viime vuonna Kotzea katsomaan näitä kavereita Glasgow’n Kansainyhteisön kisoissa, joissa Boniface oli vielä parempi. Heti sen jälkeen heidän juoksuunsa tehtiin muutamia tekniikkaan liittyä muutoksia.
– Nyt on sitten edetty niin, että kun Kotze siirtyi Saudi-Arabian yleisurheiluliiton palvelukseen, hän tekee päiväohjelmat ja lähettää ne netin välityksellä ja Vincent valvoo niiden toteuttamista. Juoksijat ovat lisäksi olleet Kenian ulkopuolella leirillä pari kuukautta.
Kotze oivalsi sopivan askelrytmin
Kotze on taitava aitajuoksuvalmentaja. Hän hioi Cornel Fredericksin viime vuonna Kansainyhteisön kisojen 400 metrin aitojen mestariksi. Eteläafrikkalaisen ennätys on 48,14. Kotze muistetaan myös parhaimmillaan 47,66 juosseen eteläafrikkalaisen MM-mitalistin LJ van Zylin valmentajana.
Pekingissäkin Kotzen taidoilla oli oma osansa Bettin menestyksessä.
– Olin itse sitä mieltä, että Bett voisi juosta finaalin 13 askelella, mutta Kotze oli sitä mieltä, että kaksi edellistä juoksua ovat väsyttäneet häntä, ja niinpä Kotze ohjeisti Bettin juoksemaan 13 askeleella kahdeksannelle aidalle ja siitä 15 askelella eteenpäin, Härkönen kertoo.
– Bett tunsi kuitenkin olonsa niin hyväksi, että tuli 13 askelella yhdeksännelle aidalle ja loput 15 askelella.
Tuo rytmitys jätti Bettille voimia taistella mestaruudesta viimeisillä aidoilla.
– Päätin vetää aivan täysillä. Välierissä, kun yritin juosta maltillisemmalla vauhdilla, tuli vaikeuksia joidenkin aitojen ylityksessä, Bett totesi.
Treenit kulkevat vuoristoilmassa
Bett nähtiin kesän mittaan monissa kisoissa Suomessa. Koleissa keleissä juoksu ei kuitenkaan puhjennut täyteen kukkaan. Bettin ennätys ennen kuluvaa kautta oli 49,03. Hän teki Lapinlahdella heinäkuussa ajan 49,39 ja juoksi sitten Kenian karsinnoissa Nairobissa ennätyksensä 48,29.
– Aloitan harjoittelukauden Itenissä, mutta pääasiassa harjoittelen Nairobissa, Bett kertoo
Tuo tarkoittaa, että juoksukunnon hiominen alkaa ohuessa vuoristoilmassa yli 2000 metrissä merenpinnasta ja jatkuu Nairobissa noin 1600 metrissä merenpinnasta.
Kolmisen vuotta 400 metrin aitajuoksua harjoitellut Bett on pelannut myös lentopalloa. Hän lähti aikanaan kokeilemaan aitajuoksua, koska katsoi, että Keniassa kestävyysmatkoilla kilpailu on liian kovaa. Härkösen mukaan Bettillä olisi rahkeita myös kovan luokan 800 metrin aikaan.