Syyskausi Kalifornian yliopiston yleisurheilujoukkueessa Berkeleyssä ei vielä poikinut Tuomas Kaukolahdelle lempinimeä, mutta kolmiloikkaajan ominaisuudet on pantu merkille.
– Siihen ovat kiinnittäneet huomiota, että on teräksinen mies, kestää hyvin harjoittelua, Kaukolahti veistelee puolivakavissaan.
Kaukolahti, 23, ei ole aivan tavallinen Yhdysvaltoihin stipendiaatiksi lähtenyt urheilija. Hän ehti opiskella kaksi vuotta Aalto-yliopistossa Helsingissä ennen kuin päätti siirtyä Yhdysvaltoihin parempien harjoitusolojen perässä.
– Alkuperäinen ajatus oli tulla tänne vuodeksi opiskelemaan yksi sivuaine, mutta Berkeley ei myönnä vuoden stipendejä. He tarjosivat pidempää stipendiä ja tutkinnon tekemistä. Näin, että se on hyvä mahdollisuus, kun tämä on yksi parhaista yliopistoista koko maailmassa. Teen nyt tuplatutkinnon, ravintotieteitä opiskeleva Kaukolahti sanoo.
Harjoittelu ja opiskelu Kalifornian leppeässä talvessa on maistunut, vaikka yliopiston tasokkaiden harjoituspaikkojen valikoimasta puuttuu yleisurheiluhalli.
– Ulkona treenataan. Talvella on päivisin lämmintä 15-16 astetta, mikä on maksimaalisiin lajitreeneihin vähän kylmä sää, mutta talven kylmin jakso kestää vain kaksi kuukautta. Muut ajat olosuhteet ovat hyvät, ja treenien päälle on aina heti tarjolla jäitä ja hyvät huoltavan harjoittelun tilat, Kaukolahti sanoo.
Hallissa pituushyppyä ja kolmiloikkaa
Kaukolahti harjoittelee Berkeleyssä hyppyjen ja moniotteluiden vastuuvalmentajan Nick Newmanin, 34, johdolla. Britti on itse ex-pituushyppääjä, jonka erityisosaaminen löytyy hyppyjen ja pikajuoksujen biomekaniikasta ja nopeuden kehittämisestä.
– Harjoittelu on hyvin pelkistettyä, juostaan paljon. Voi sanoa, että harjoittelu rakentuu juoksemiselle. Syksyllä on kiihdytysjuoksuja ja maksiminopeudella lankullejuoksuja joka viikko, Kaukolahti sanoo.
– Punttisalissa tehdään syksystä lähtien perusliikkeitä kyykkyjä, maastavetoa ja muuta. Nyt talven mittaan voimaharjoittelussa on alettu mennä lajinomaisempaan suuntaan.
Kaukolahti harjoittelee 8-10 hyppääjän ryhmässä, joka tukee hyvin harjoittelua, sillä ryhmässä on hyvin samantasoisia urheilijoita.
Ensimmäisen Yhdysvaltain syysharjoituskauden tuloksia Kaukolahti testaa hallikaudella, jonka hän aloittaa kuluvan kuun lopussa.
– Keväällä keskitytään kolmiloikkaan, mutta hallissa hypätään pituutta ja kolmiloikkaa samalla painotuksella, Kaukolahti sanoo.
Kaukolahden ennätys pituushypyssä on toissa vuonna hallissa ponkaistu 756. Kolmiloikkaa hän on venyttänyt ulkoradoilla 16,24 ja hallissa 16,00.
Juoksu- ja voimaominaisuudet tapissa
Hyppääjän kauden päätavoitteet ovat ennen muuta kevään ja kesän kisoissa, mutta hallikausi tarjoaa mielenkiintoisen välietapin, joka kertoo missä harjoittelussa mennään.
– Juoksun pitäisi ainakin olla hyvällä mallilla, mutta perusloikkimista on tehty suhteellisen vähän. Silloin kun on loikittu, on tehty lajiharjoittelua. Se voi olla hyväkin minun ikävaiheen urheilijalle, Kaukolahti aprikoi.
– Ponnistuskontakteja on vähemmän kuin aikaisempina syksyinä. Loikkatestit eivät ole menneet eteenpäin, mutta vastaavasti juoksu- ja voimaominaisuudet ovat korkeammalla kuin koskaan, jo entuudestaan vahvana hyppääjänä tunnettu Kaukolahti sanoo.
– Hallikaudella on paljon kiinni siitä, miten tekniikka toimii täysvauhtisissa hypyissä. Nyt on tullut aika paljon hyppyjä 9-13 askeleen vauhdilla. Aloitan hallissa kilpailut 17 askeleella, mutta menen suoraan 19 askeleeseen, jos tuntuu hyvältä.
Vain yksi puuttuu Berkeleystä
Kaukolahdelle siirtyminen Aalto-yliopistosta koulumaisempaan amerikkalaiseen yliopisto-opiskeluun ei ole tuottanut tuskaa.
– Kun oli kaksi vuotta yliopisto-opiskelua takana, tänne oli helppo tulla. Osasin myös varautua siihen, että opiskelu on lukiomaisempaa kuin Suomessa.
Muutenkin Berkeley kaikkineen on täyttänyt lähes kaikki Kaukolahden toiveet.
– Ainoa mitä ei löydy on sauna. Uimaan pääsee, mutta saunaa ei ole. Se olisi hyvä lisä palautumisen kannalta.