Vesa Artman kannusti Helsingin aitaklinikan juoksijoita tarkkailemaan lähettäjien lähetystapaa kilpailuissa käydessään. Lähettäjien pääkouluttajan johdolla lähtöasioihin paneuduttiin Aitaklinikan ja lähettäjien yhteisessä tilaisuudessa Helsingin Liikuntamyllyssä.
– Sama lähettäjä ampuu kilpailuissa aina saman lajin alkuerät, välierät ja finaalin. Ei ole kiellettyä seurata lähettäjää, että tietää miten tämä toimii. Jokaisella lähettäjällä on kuitenkin oma käsiala, Artman muistutti.
Juoksijoille Artman kertasi lähtöön liittyvät säännöt ja käytännöt. Sen jälkeen lähtöä käytiin läpi käytännössä. Jokaisen startin jälkeen ajatuksia vaihdettiin puolin ja toisin.
– Tämä on nuorille hyvää oppia, kun lähettäjät käyvät heidän kanssa läpi lähtöä teknisesti ja katsovat sitten yhdessä reaktioajat ja voimakäyrät, Aitaklinikkaa vetävä valmentaja Anne Suoranta sanoi.
,
Nopeammin pitäisi reagoida”
Lähettäjät aloittivat tilaisuuden kertaamalla omassa ryhmässään lähetystiimin toimintaan. Sen jälkeen siirryttiin Aitaklinikan nuorten kanssa tositoimiin. Sen aikana Artman ja Start Referee Kalevi Lyytikäinen seurasivat niin lähettäjien kuin juoksijoiden toimintaa.
– Lähettäjille tämä on hyvää harjoitusta. Tässä saa urheilijoilta palautetta ja me voimme antaa palautetta omille koulutettaville. Tämä myös totuttaa sähköaseen kanssa toimimiseen, Artman sanoo.
Urheilijoille lähtöön liittyvät säännöt ja käytännöt olivat pääosin tuttuja. Lähettäjien neuvot ja vinkit sekä lähtöjen analyysit sen sijaan kuunneltiin tarkasti ja painettiin mieleen.
– Kisoissa menee paremmin, kun pääsee näin harjoittelemaan lähtöjä. Nyt oma reaktioaika oli hyvä ja lähtökin meni hyvin, mutta ekalle aidalle tulen vähän kaukaa, Ibrahim El Mrabt kertaili tilaisuuden antia.
Tyytyväisiä olivat myös Miro Heikkonen ja Erin Karjalahti, joille lähtöön liittyvät säännöt olivat tuttuja entuudestaan, mutta käytännön vinkit kelpasivat
– Pitäisi vaan lähteä kovempaa, polkaista rajummin, Heikkonen kiteytti tilaisuuden oppia.
– Nopeammin pitäisi reagoida, mutta tosi paljon tuli harjoitusta kisatilanteita varten, Karjalahti tuumi.
Myös Vappu Valtonen löysi tilaisuuden ohjeista vinkkejä, joilla kehittää omaa starttiaan.
– Muutama kehityskohde siellä on. Ensin varmaan se, että pitäisi päästä nopeammin irti telineistä ja sitten, että paikollenne asennossa heilun vähän. Kun näkee reaktioaikoja ja voimakäyriä, siitä saa enemmän varmuutta telineistä lähtemiseen kilpailuissa, Valtonen sanoi.
,
,
Seuraavaksi Lahdessa
Helsingissä tilaisuus oli järjestyksessään toinen lähettäjien juoksijoiden yhteinen koulutussessio. Vastaava tilaisuus järjestettiin ensimmäisen viime talvena Jyväskylässä. Seuraava järjestetään ensi vuoden puolella Lahdessa.
– Ajatuksena on, että tällainen juttu olisi 1-2 kertaa vuodessa, Artman sanoo.
Lähettäjistä Myllypurossa olivat Artmanin ja Lyytikäisen lisäksi Aimo Hono Kotkasta, Jarkko Pajunen Tampereelta, Simo Lindberg ja Heli Vainionpää Helsingistä, Jenni Innilä Vaasasta sekä tietokoneen ääressä tietoja kerännyt Pekka Ovaska Helsingistä.
– Tähän haluttiin mukaan nimenomaan aktiivilähettäjiä. Tilaisuuden tarkoitus oli syventää tietoja ja valmistaa siirtymistä kansainväliselle tasolle, Artman kiteytti.
,