Antti Pihlakosken kolumni: Uudistuvalla yleisurheilulla on imua

Kansainvälinen yleisurheiluliiton (WA:n) strategiassa innovaatio on ollut kuluvan vuoden avainsana. Väkevin esimerkki siitä on ”Parhaiden MM-kilpailut” – Ultimate Championships. Ne käydään Budapestissa yleisurheilukauden päätöskilpailuna 11.-13. 9. 2026. Sen jälkeen kausi päättyy vuorovuosin tavanomaisiin tai Parhaiden MM-kisoihin.

Joku voisi kysyä, onko yleisurheilu ajamassa itseään arvokisaähkyyn?  Vastaan ei, koska Parhaiden MM-kilpailu on riittävän erilainen kilpailu. Siinä kilpaillaan maajoukkueasuissa, mutta mukana on vain 360 lajiensa parasta urheilijaa ilman rajoitusta, montako urheilijaa voi olla yhdestä maasta.  Palkintorahaa on jaossa peräti 10 miljoonaa dollaria. Voitosta saa 150 000 dollaria.

Hallitseville olympia-, MM- ja Timanttiliigan voittajille on kisoihin varma paikka. Muut urheilijat nimetään WA:n rankingin perusteella. Lajeista mukana ovat 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 5000 m, 100/110 m aj, 400 m aj sekä 4 x 100 m ja 4 x 400 m:n sekaviestit. Kenttälajeista miehille ja naisille on seiväs-, pituus- ja korkeushyppy sekä keihäs, naisille kolmiloikka ja miehille moukari.

Näkisin mieluusti mukana myös esimerkiksi naisten moukarin, mutta TV-yhtiöiden ja tapahtumaohjauksen näkemys on, että kisailtaan sopii vain yksi pitkä heittolaji. Unkarilaiset kisaisännät väänsivät mukaan miesten moukarin.

Kisaan on tarkoitus tuoda uutta tekniikkaa, jolla esimerkiksi heittojen ja pituussuuntaisten hyppyjen tulos saadaan nykyistä paljon nopeammin. Jos se onnistuu, paranee kenttälajien asema jatkossa. Kisaohjelmia voidaan rytmittää niin, että hyppy- ja heittokierroksiin voidaan keskittyä nykyistä paremmin myös TV:ssä.

Uutta on sekin, että kilpailupäivä sisältä vain yhden tiivisrytmisen kolmen tunnin session.

Coe toivotti Grand Slam Track -sarjan tervetulleeksi

Yli satavuotias yleisurheilu on saatu hyvälle kehitysuralle. Se näkyy yleisön ja median mielenkiinnon kasvussa ja esimerkiksi miljardiyleisön keränneen Netflixin ja WA:n Sprint -tv-dokumenttisarjan suosiossa, samoin kuin Pariisin olympiayleisurheilun katsojaluvuissa niin mediassa kuin paikan päällä. Kisajärjestäjät saivat yleisurheilusta kolme kertaa enemmän lipputuloja kuin minkään muun lajin tapahtumista.

Omalla tavallaan yleisurheilun kasvavaa imua ilmentää myös Michael Johnsonin lanseeraama neljän osakilpailun Grand Slam Track -sarja, jolle WA:n puheenjohtaja Seb Coe totesi, että tervetuloa ja kysyi, että olisiko joku vielä viisi vuotta sitten uskonut, jonkun investoivan yleisurheiluun tällä tapaa?

Grand Slam -kisapaikkoja huhti-toukokuussa ovat Jamaikan Kingston ja USA:n Los Angeles, Miami ja Philadelphia.

Yleisurheilun toimintatapojen, kuten hallinnon läpinäkyvyyden, tasa-arvon edistäminen ja kaikenlaisen vastuullisuuden edistäminen, vahva antidopingtyö ja kilpailutoiminnan kehitys ovat lisänneet yleisurheilun arvostusta ja imua. Lajin jatkuvaa kansainvälistymistä kuvaavat menestyvien maiden lukumääräennätykset. Pariisin olympiakisojen 8 parhaan joukossa oli 75 maan ja Perussa nuorten MM-kisoissa 66 maan urheilijoita.

Nyt, kun Suomeen haetaan EM-kisoja vuodelle 2030, on hyvä huomata, että Glasgow´ssa kolmen päivän MM-hallin tuomaksi aluetaloushyödyksi laskettiin 50 miljoona dollaria. Ei ihme, että Lontoo on lähtötelineissä hakemaan ulkoratojen MM-kilpailuja 2029.

Road to Tokyo 25 -auki

Viimeiset kilpailutoimintaa koskevat uudistukset ovat maantiekävelyn virallisten kilpailumatkojen muutos puolimaratoniksi ja maratoniksi nykyisten 20 ja 35 kilometrin sijaan. Tällä valmistaudutaan myös siihen, että uuden kävelytuomarointia helpottavan teknologian myötä kävelykisoja voitaisiin järjestää juoksukilpailujen yhteydessä. Siitä ei vielä ole tietoa, ovatko nämä kävelymatkat ja Pariisissa toteutunut maratonviesti Los Angelesin olympialaisten ohjelmassa 2028. Junioreiden MM-kisoissa kävelymatkaksi muuttuu 5000 metriä 10 000 metrin sijaan. Kävelymatkoihin liittyvät muutokset astuvat voimaan 2026 alkaen.

Tutkimuksien mukaan viestit ovat suuren yleisön mieliin. Siksi MM-ohjelmaan lisättiin 4 x 100 metrin sekaviesti. Se on ohjelmassa jo ensi vuodelle MM-viestikisoissa Kiinassa.

Vuodesta 2025 alkaen pituushypyssä, kolmiloikassa ja heittolajien loppukilpailuissa kierrosten 3-5 jälkeen urheilijamäärä putoaa aina kahdella, eli viimeisellä kierroksella heitä on 6. Se on pieni muutos, mutta tuo näille kierroksille lisämielenkiintoa.

Mietinnässä on, että pituushypyissä ja kolmiloikassa finaaliin menisivät vain karsinnan 12 parasta ilman tulosrajaa. Sama on ajatuksena myös korkeussuuntaisissa hypyissä, joissa finaalipaikan ratkaisijana käytettäisiin tarpeen mukaan pudotuskilpailua.

Heitoissa mennään varmaan joko samalla 12 parhaan mallilla tai niin, että finaaliin pääsee kummankin karsintaryhmän viisi parasta ja heidän ulkopuoleltaan kaksi parasta tulosta heittänyttä. Näistä tehtäneen päätös maaliskuun hallituksen kokouksessa heti MM-hallien jälkeen. Perusteina muutoksille on karsintojen mielenkiinnon lisääminen.

Road to Tokyo 25, eli ensi vuoden MM-kisojen rankingin seuranta on nyt julki ja löytyy täältä:

https://worldathletics.org/stats-zone/road-to/7190593