Ilta-Sanomat julkaisi perjantaina artikkelin otsikolla Suomen yleisurheilussa myllertää – Ylen lähetyksistä tuttu tv-kasvo siirrettiin syrjään. Otsikko, joka antoi täysin virheellisen mielikuvan minun roolistani Suomen Urheiluliitossa, vaihtui muotoon Ylen lähetyksistä tutun tv-kasvon rooli muuttui – yleisurheilussa suuri mullistus, kun SUL oli lehteen yhteydessä. Sama artikkeli julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Aamulehdessä, joten katsoin, että on paras käydä läpi oma roolini Suomen Urheiluliitossa, ettei jää vääriä mielikuvia.

Aloitin SUL valmennuksen ja koulutuksen johtajana 2020 lokakuussa. Tehtäväkenttään on alusta alkaen kuulunut valmennus- ja koulutusjärjestelmän kokonaisuuden kehittäminen ja johtaminen, koko urheilijapolun (lapsuus-, nuoruus- ja huippuvaihe) valmennuksellisen laadun kehittäminen sekä seuratoiminnan edistäminen ja tukeminen.

Toiveestani ja aloitteestani SUL:n valmennuksen organisaatio rakennettiin syksystä 2020 alkaen niin, että liitossa on historian ensimmäistä kertaa töissä henkilö, jonka tehtävänä on vain ja pelkästään huippuvaiheen ja kansainvälisen huippuyleisurheilun kehittäminen ja toteuttaminen. Se oli lajiliitolta merkittävä ja oivalliseksi ratkaisuksi osoittautunut investointi huippu-urheiluun. Tätä uutta tehtävää hoitamaan valikoitui Tuomo Salonen, joka aloitti kanssani samaan aikaan työt liitossa. Toimin General Manager (GM) Salosen esihenkilönä ja osallistuin huippu-urheilun kehittämiseen ja toteuttamiseen Tuomon apuna ja tukena, osin jopa työparina, mutta kokonaistyökenttä oli paljon laajempi. Keväällä 2023, Salosen vaihdettua työpaikkaa, uudeksi GM:ksi valittiin Jani Tanskanen, jolloin organisaatio ja työnjako jatkui entisenlaisena.

Kuluvan vuosikymmenen ensimmäisten vuosien aikana huippuvaiheen toiminta ja toimintamallit kehittyivät hyvään suuntaan, mikä näkyi ja on näkynyt myös menestyksessä. Samaan aikaan kuitenkin kasvoi iso huoli mm. lajin harrastajamääristä, vetovoimasta, lasten ja nuorten valmennus- ja kilpailutoiminnan laadusta eli tulevaisuuden menestyvästä yleisurheilusta. Koska huippuvaiheen yleisurheilussa kehitystyö oli edennyt suotuisasti ja toiminta rullasi hyvin, lajiliitossa oli tarvetta, ja myös välttämättömyyttä, tehdä lisäpanostuksia lasten ja nuorten urheilun kehittämiseen, valmentajien osaamisen parantamiseen ja seuratoimintaan.

Syksyllä 2023 omasta aloitteestani siirryin aiempaa selkeämmin johtamaan ja ennen kaikkea kehittämään koko valmennus- ja koulutusjärjestelmää. Tehtäviin kuului myös uuden strategian valmistelu koko urheilutoiminnan osalta. Että tälle kaikelle oli riittävästi energiaa ja aikaa, huippu-urheilun arjessa ja toiminnassa mukana oleminen jäi selkeästi vähemmälle kaudella 2024.

Yleisurheilun suunta 2030-luvulle -strategiatyö on edennyt niin pitkälle urheilun osalta, että edessä sen toimeenpano ja joiltakin osin myös uudelleenorganisoituminen. Sitä suunnittelee, valmistelee ja johtaa SUL Urheilun johtoryhmä, missä toimin puheenjohtajana. SUL Urheilu toimii jatkossa yhtenä tiiminä, missä on mukana koko yleisurheilijan urapolun kehittäminen, seura- ja koulutustoiminta sekä kilpailutoiminta. Tämä on uusi, jopa historiallinen, organisoitumisen ja tekemisen malli Urheiluliitossa. Urapolun yhden osan, huippuvaiheen eli tutummin huippu-urheilun, toiminnan ja kehittämisen vastuuhenkilönä toimii GM Jani Tanskanen. Tiivis ja aina hyvähenkinen yhteistyö ja -toimintamme tietenkin jatkuu.

Yleisurheiluterveisin,

Jarkko Finni

Valmennuksen ja koulutuksen johtaja

Suomen Urheiluliitto

040-5362680