Kangasniemelle kuulan pronssi nuorten EM-kisoissa Jerusalemissa, Sainiolle huippuaika 400 m aitojen välierässä

Suomen mitalitili karttui pronssimitalilla alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa Jerusalemissa, kun Aatu Kangasniemi oli kuulantyönnön kolmas tuloksella 19,48 keskiviikon aamukilpailuissa.

Nurmijärven Yleisurheilua edustava 16-vuotias Kangasniemi on melkoinen heittoässä, sillä illalla hänellä on edessään myös moukarin finaali.

Pronssituloksen Kangasniemi työnsi toisella yrityksellään.

– Tämä oli aamukisa, joten tiesin etukäteen monella urheilijalla olevan vaisuja suorituksia. Itse heräsin aamulla neljältä, jotta olisin valmis kilpailuun, EM-mitalisti kertoi suorituksestaan.

Kangasniemen mukaan hänen suoritustekniikkansa ei ollut etukäteen aivan kunnossa, joten mitään huipputyöntöä hän ei odottanut.

– Tekniikkajuttujen takia pronssi tuntuukin nyt hemmetin hyvältä!

Heittäjä kertoi ottaneensa kaksi ensimmäistä kierrosta perusvarmasti. Sen jälkeen hän yritti lisätä vauhtia, mutta tuloksena oli epäonnistumisia.

– Lämpö pehmitti. Muillakin pari ensimmäistä työntöä onnistuivat, mutta sitten suoritukset alkoivat heikkenemään. Pienen hetken ennätän iloita tästä mitalista, mutta sitten ajatukset kohti illan moukarifinaalia, ruokaa ja lepoa, Kangasniemi totesi lopuksi iloisena.

Kilpailun voitti Turkin Ali Peker tuloksella 21,03, joka on hänen ennätyksensä ja tämän sarjan maailman kärkitulos tänä kesänä. Kangasniemen ennätys on tänä vuonna työnnetty 20,31.

Antti Sainio tyylitteli 400 metrin finaaliin huippuajalla 51,43.

Aitajuoksijat finaaliin, Sainiolle huippuaika

Suomella oli menestystä myös 400 metrin aitajuoksussa, kun Antti Sainio ja Mila Heikkonen etenivät vaivattomasti huomisiin finaaleihin.

Sainio teki erässään mahtijuoksun voittamalla sen ajalla 51,43, joka on hänen ennätyksensä ja sarjan tämän kauden kärkitulos maailmassa. Välierien kokonaiskilpailussa muut juoksijat jäivät hänestä yli 0,6 sekunnin päähän.

Naisten kisassa Mia Heikkosella ei myöskään ollut vaikeuksia jatkoon pääsyssä, sillä hän otti erässään kakkossijan ja suoran jatkopaikan ajalla 59,57.

Suomi vahva ruotsalaisviestissä

Kisojen erikoisuutena oli medley-viesti, joka tunnetaan suomalaisittain paremmin perinteisenä ruotsalalaisviestinä. Siinä osuudet ovat 100, 200, 300 ja 400 metriä, ja kokonaismatka siis 1000 metriä.

Uusi laji oli Suomen joukkueille menestyksekäs, sillä sekä naiset että miehet selvittivät tiensä finaaleihin. Ne juostaan kisojen päätöslajeina huomenna torstaina.

Naisjoukkue oli alkuerässään toinen, mikä varmisti suoran jatkon finaaliin. Kolmen erän kokonaiskilpailussa Suomen tulos 2.09,32 oli toiseksi nopein Iso-Britannian jälkeen. Suomen joukkueessa juoksivat juoksujärjestyksessä Elmiina Siikala, Vivian Tran , Essi Niskala ja Teresa Perttilä.

Miesten joukkue oli tiukassa alkuerässään neljäs, mutta aika 1.56,82 riitti aikavertailussa loppukilpailuun. Kokonaiskilpailussa Suomen sijoitus oli seitsemäs. Nopein alkueräjoukkue oli Tanska ajalla 1.54,19.

Suomen viestinelikko oli Aarne Autio, Kristian Hautakoski, Kasperi Vehmaa ja Konsta Uuttera.

Iiris Veijola kiekon finaaliin

Naisten kiekonheiton karsinnassa Iiris Veijola heitti ensimmäisessä ryhmässä. Sen kilpailun Veijola voitti tuloksella 44,86, jonka hän teki kolmannella yrityksellään kahden ensimmäisen heiton jäätyä reilusti alle 40 metrin. Karsintaraja oli 46,00 metriä.

Karsintojen kokonaistuloksissa Veijola oli kolmas, mikä takasi varman pääsyn huomiseen finaaliin.

Miesten kymmenottelussa käytiin aamupäivällä kolme lajia, 100 m, pituus ja kuulantyöntö. Lassi Nalkki on kolmen lajin jälkeen 14:ntenä pistein 2205 (11,18, 688, 11,88) ja Aleksi Hilska 19:s pistein 2084 (11,78, 641, 13,74).

Naisten keihäskarsinta nosti suomalaisodotuksia finaaliin

Naisten keihäänheiton karsinnassa suomalaisheittäjät Malin Karell ja Veera Sauna-aho saivat kutkuttavat asetelmat finaaliin. Malin oli karsintojen kokonaistuloksissa kakkonen 50,53 kantaneella heitollaan ja Sauna-aho neljäs tuloksella 48,85. Molemmat heittäjät tekivät tuloksensa toisella kierroksella.

Karsinnan tulosraja oli 51,50, jonka yli pääsi vain Norjan Ellevine Skare kovalla tuloksella 54,01.

// kisojen seuranta jatkuu iltakilpailuissa //

Tuloksia:

Kuula, finaali: 1) Ali Peker Turkki 21.03, 2) Harpf Georg Saksa 20.16, 3) Kangasniemi Aatu 19.48, 4) Alexandr Mazur Moldova 18.40, 5) Gustav Rydåker Ruotsi 18.27, 6) Mehmet Mahsun Er Turkki 18.25