Yleisurheilun mestaruuskilpailusäännöt uudistuivat – katso keskeiset muutokset 

Yleisurheilun mestaruuskilpailusääntöjen kokonaisuudistus on valmis. Sääntöjen keskeiset uudistukset on koottu tähän artikkeliin. Uudet säännöt löytyvät kokonaisuudessaan täältä. Säännöt astuvat voimaan 1.1. 2025.

Mestaruuskilpailusääntöjen kokonaisuudistus oli vuoden projekti. Uudistusta työstänyt työryhmä aloitti työnsä vuosi sitten marraskuussa. Työryhmän puheenjohtajana toimi Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailuvaliokunnan jäsen Niklas Lieke. Työryhmän muut jäsenet olivat SUL:n kilpailupäällikkö Mika Muukka, SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni, SUL:n hallituksen jäsen ja kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Pekka Kuusisto sekä Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) kultatason kansainvälinen tuomari Pasi Oksanen.

– Kokonaisuudistus tuli nyt ajankohtaiseksi, sillä edellinen isompi päivityskierros tehtiin vuonna 2013 ja hieman pienempi päivityskierros vuonna 2019. Lisäksi vuosittain mestaruuskilpailusääntöihin on tehty pieniä toimituksellisia muutoksia, Lieke kertoo.

Liekkeen mukaan mestaruuskilpailusäännöt uudistettiin periaatteella ”kannesta kanteen”.

– Sisällöllisten muutosten lisäksi säännöt uudistettiin rakenteellisesti. Erityisesti SM-kilpailujen hakemiseen liittyvät asiat ja olosuhdevaatimukset on ryhmitelty uuteen otsikkorakenteeseen. Tällä on pyritty helpottamaan luettavuutta ja toisaalta samantyyppiset asiat on ryhmitelty saman otsikon alle, Lieke sanoo.

Tärkeimpiä nostoja uusista mestaruuskilpailusäännöistä:

1. Uutena SM-kisana tulee 14- ja 15-sarjojen SM-hallit alkaen vuodesta 2026. Tällä pyritään lisäämään lajin pitovoimaa tarjoamalla selkeän kilpailullisen tavoitteen myös hallikaudelle.

2. Nykyisistä SM-kisoista merkittävimmät muutokset kohdistuvat 14-15-sarjojen ulkoratojen SM-kisaan, joka on rakennettu kokonaan uusiksi. Tämän kisan lajimäärärajoite nostetaan kahdesta lajista kolmeen. Tässä SM-kisassa käytössä olevat tulosrajat irrotetaan vanhoista taitomerkkirajoista ja määritetään kokonaan uusiksi.

Jatkossa yhteen lajiin saa osallistua kokonaan ilman tulosrajaa, ja mahdolliseen toiseen ja kolmanteen lajiin osallistumiseen tarvitaan tulosraja. Erillisiä joukkuekilpailun tulosrajoja ei enää ole, vaan lajissa on vain yksi tulosraja. Lisäksi tämän SM-kisan päivittäinen lajiohjelma on tehty kokonaan uusiksi. Myös ulkoratakisojen 16-17 -ja 19-22-vuotiaiden SM-kisoihin tuli osittain uusi päivittäinen lajiohjelma.

3. Merkittäviä muutoksia tulee myös SM-viesteihin. Yleiseen sarjaan lisätään uutena lajina aitaviesti sekaviestinä. Matkana on 4 x 100 metriä. Naiset juoksevat osuudet 1 ja 3 aitakorkeudella 83,8 cm, ja miehet osuudet 2 ja 4 aitakorkeudella 99,1 cm. Molemmilla aitavälit ovat 8,50 m. Naisten alkusileä on 11,75 metriä ja miesten 13,00 metriä. Näin pystytään hyödyntämään jo olemassa olevia aitamerkkejä ja saadaan molemmille sukupuolille mielekkäät osuudet. Koska aidat eivät osu kohdakkain ja ovat eri korkeuksilla, yhdessä erässä voi juosta kolme joukkuetta ratojen 3 ja 6 jäädessä tyhjiksi.

Yleisen sarjan DMR-viestistä luovutaan ja palataan takaisin 4 x 800 m viestiin. SM-viestien päiväohjelmaa muokataan siten, että jatkossa kaikki aitaviestit kilpaillaan sunnuntaina. Vastaavasti lauantaille siirtyvät 15-sarjan 4 x 800 m viestit sekä kävelyviestit.

4. Kaikissa SM-kisoissa naisten ja miesten sarjojen juoksu- tai kävelymatkat on tasattu samanpituisiksi. Kalevan kisoissa kävelymatkana on jatkossa 10 000 metrin ratakävely ja SM-maantiekävelyissä matkana on 20 kilometriä. 22-sarja poistetaan sellaisista SM-kisoista, joissa yleinen sarja ja nuorten sarjat kisataan samassa SM-tapahtumassa, eli 22-sarja poistuu SM-maastoista ja SM-maantiekävelyistä. Joukkuekilpailut säilyvät SM-maastoissa kaikissa sarjoissa.

5. Nuorten SM-hallit muuttuvat pysyvästi 2,5-päiväiseksi, eli perjantai-ilta on jo kisapäivä. Nuorten SM-hallien päivittäinen lajiohjelma on tehty kokonaan uusiksi. Uutena lajina mukaan tulee 6-osuuksinen kierrossekaviesti. Viestissä on yksi osuus jokaisesta nuorten SM-hallien sarjasta: N17 aloittaa ja M22 ankkuroi viestin. 4-osuuksinen kierrossekaviesti kuuluu myös tulevien 14-15-sarjojen SM-hallien ohjelmaan.

Runsaasti pienempiä muutoksia

Edellä olevien muutosten lisäksi mestaruuskilpailusääntöihin on tehty runsaasti pienempiä muutoksia. Vain SM-maraton ja pitkien heittojen talvimestaruuskilpailut säilyvät täysin muuttumattomina.

Kilpailukohtaisten sääntöjen ohella mestaruuskilpailusäännöissä on runsaasti ns. hallinnollisia sääntöjä. Myös näitä on uusittu vastaamaan nykypäivän tarpeita. Esimerkiksi kilpailujen viimeisiin ilmoittautumispäiviin on tehty muutoksia, samoin ulkomaalaisten osallistumiseen ja SM-kilpailujen talousvastuisiin. Viesteistä ja joukkuekilpailuista seuroille jaetuista seuramitaleista luovutaan.

Suomen Urheiluliiton hallitus hyväksyi mestaruuskilpailusäännöt kokouksessaan 30.10. Säännöistä on tulossa ruotsinkielinen versio.

Yleisurheilun mestaruuskilpailusäännöt:

https://www.yleisurheilu.fi/saannot-ja-ohjeet-2/