Seuratoimintakilpailujen ja -mittareiden kokonaisuus uudistuu – Kalevan malja -kilpailusta SUL:n pääseuratoimintakilpailu

Suomen Urheiluliiton (SUL) seuratoimintakilpailujen ja -mittareiden kokonaisuus ja painotus uudistuu vuodelle 2025. Se muuttuu paremmin tukemaan Yleisurheilun suunta 2030 -strategian päävalintoja ja tavoitteita. SUL:n hallitus päätti asiasta perjantaina Helsingissä.

Hallitus keskusteli ja päätti maajoukkuestatuksen antamisesta tietyt kriteerit täyttäville urheilijoille, jotka jäävät liiton valmennusryhmien, Team Finland -huiput, Team Finland -nuoret ja Team Finland -juniorit, ulkopuolelle. Käytännön toimet päätettiin jättää liiton henkilöstön valmisteltavaksi.

SUL:n seuratoimintakilpailuja ja -mittareita ovat vuonna 2025 Kalevan malja, Seuraliiga, Nuorisotoimintakilpailu ja kokonaan uusi Tulevat Tähdet -seuratoimintamittaristo.

Kalevan malja -kilpailu on 2025 pääseuratoimintakilpailu, jonka arvoa, merkitystä ja näkyvyyttä kehitetään. Muut seuratoimintakilpailut ja -mittarit ovat tärkeitä seuratoiminnan arviointimittareita ja seurakehittämisen välineitä.

Kalevan malja -kilpailun pisteet halli-, talvi- ja ulkoratakauden SM-kilpailuista

Vuonna 2025 Kalevan malja -kilpailun voittaa yleisurheilun SM-kilpailuissa eniten SM-pisteitä kerännyt seura. Kilpailu käynnistyy kuluvan vuoden SM-maratonista ja päättyy vuoden 2025 SM-viesteihin, eli kilpailuaika on 14.9.2024-7.9.2025.

Koska SM-maastot siirtyvät 2025 syksyyn, niitä ei lasketa meneillään olevaan Kalevan malja- kilpailuun. Sen sijaan SM-maastot ovat taas mukana vuoden 2026 kilpailussa.

Kalevan malja -kilpailussa lasketaan yhteen seuran kaikissa virallisissa halli-, talvi- ja ulkoratakauden SM-kilpailuiden henkilökohtaisissa lajeissa ja viesteissä keräämät pisteet.

Pisteitä SM-kilpailuissa jaetaan seuraavasti:

–  M/N: pisteet kahdeksalle parhaalle (9–7–6–5–4–3–2–1 p)

–  M/N: 16–22-v: pisteet kuudelle parhaalle (7–5–4–3–2–1 p)

-– M/N: 14–15-v: pisteet neljälle parhaalle (5–3–2–1 p)

Seuratuen euromääräinen kokonaisuus säilyy, jakotapa muuttuu

Rahapalkinnot Kalevan malja -kilpailussa jaetaan kolmelle eniten pisteitä keränneelle seuralle sekä erikseen Kalevan kisoissa eniten pisteitä keränneelle seuralle. Rahapalkintojen euromäärät päätetään SUL:n hallituksen kokouksessa tammikuussa.

Hallitus päätti myös, että SUL:n seuratuen euromääräinen kokonaisuus säilyy edellisen strategiakauden tasolla, mutta tuen jakotapa muuttuu ja kohdentaminen tarkentuu. Se tarkoittaa, että seuratoiminnan kehittämisen taloudellinen tuki kohdennetaan, Kalevan malja -kilpailu suoran palkintorahoituksen lisäksi, seuravalmentajien osaamisen ja työskentelyedellytyksien kehittämiseen urheilijapolun lapsuus- ja nuoruusvaiheessa sekä päätoimisten seuratoimijoiden osaamisen kehittämiseen.

Seuraliigassa luokittelu pisteiden perusteella, Nuorisotoimintakilpailussa ei muutoksia

Yleisurheilun Seuraliigassa SUL:n jäsenseurat luokitellaan pisteiden perusteella niin, että Superliigassa ovat 20 parasta seuraa (1–20), Ykkösliigassa 50 seuraavaksi parasta seuraa (21–70), Kakkosliigassa 100 seuraavaksi parasta seuraa (71–170) ja Kolmosliiga loput pisteille yltäneet seurat.

Liigan toimintakausi 2025 on 1.10.2024-30.9.2025.

Seuraliigassa pisteet kertyvät seuraavasti:

– Seuran 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien urheilijoiden yleisurheilulisenssien kokonaismäärä.

– Seuran 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien urheilijoiden yhteenlasketut SUL:n Seuraliigan urheilijaluokittelupisteet. Urheilija voi saada tulospisteet vain yhdestä oman ikäluokan tai yleisen sarjan lajista. Urheilijan maksimipisteet ovat yleisessä sarjassa ja 22-vuotiaiden sarjassa 25 pistettä (skaala 1–25 p), 19-vuotiaiden sarjassa 12 p (1–12 p), 16–17-vuotiaiden sarjassa 9 p (1–9p) ja 14–15-vuotiaiden sarjassa 2 pistettä (1–2 p).

Nuorisotoimintakilpailu säilyy ennallaan ja Tulevat Tähdet -monipuolisuuskilpailun seuratoimintamittaristoa valmistellaan. Mittaristo otetaan käyttöön ja seurantatyökalu julkaistaan Tilastopajan -verkossa.

Hallitus kuuli ja kävi keskustelun Heli Toivolan katsauksesta someviestintään liittyen SUL:n brändiuudistukseen ja Yleisurheilun suunta 2030 -strategiaan.