Lasten kilpailutoiminnan uudistus etenee – JKU voittoihin Seuraliigan ja Nuorisotoimintakilpailun Superliigassa

Suomen Urheiluliiton (SUL) seurapalveluvaliokunta näytti kokouksessaan vihreää valoa lasten yleisurheilun kilpailutoiminnan uudistuksille. Uudistus koskee 13-vuotiaita ja sitä nuorempia yleisurheilun harrastajia. Tarkempi valmistelu jatkuu operatiivisesti SUL:n toimesta.

Uudistuksista tiedotetaan tarkemmin loppuvuoden aikana. Tulossa on muun muassa Teams-info. Uudistukset, eli säännöt ja ohjeistukset, astuvat voimaan 1.1.2025.

Seurapalveluvaliokunta vahvisti kokouksessaan myös vuoden 2024 Seuraliigan- ja Nuorisotoimintakilpailun tulokset. Jyväskylän Kenttäurheilijat (JKU) voitti Seuraliigan Superliigan jo kahdeksannen kerran peräkkäin. Kolmen edellisvuoden tapaan JKU vei kärkısijan myös Nuorisotoimintakilpailun Superliigassa.

Monipuolisuuteen kannustamista, joustavuutta ja kilpailukustannusten huomiointia lasten kilpailutapahtumaan

Lasten kilpailutoiminnan uudistus on osa Yleisurheilun suunta 2030-luvulle strategiaa ja liittyy erityisesti Tulevat Tähdet -kehitysohjelmaan ja sen toimenpiteisiin. Tulevat tähdet -kehitysohjelman sisällöllisenä perusta on 2022 julkaistu Hätäilemättä huipulle -valmennuksellinen urapolkulinjaus. Ohjelmassa painotetaan lasten harjoittelu- ja kilpailutoiminnan laadun kehittämistä sekä lasten valmentajien osaamisen ja arvostuksen parantamista.

– Lasten kilpailut muistuttavat tänä päivänä säännöiltään ja toteutukseltaan paljon aikuisten kilpailuja, vaikka niin ei tarvitsisi olla. Kilpailutoiminnan uudistuksien avulla lasten kilpailutoiminaan halutaan tuoda lisää liikettä, toistoja ja oppimista, sanoo SUL:n seurapalvelujohtaja Tapio Rajamäki.

Osa uudistukseen liittyvistä muutoksista tulee sääntöinä ja osa ohjeistuksina kisajärjestäjille. Uudistukseen liittyvät muun muassa yhden kilpailumaksun sääntö sekä viralliset lajit 8-vuotiaille, jotka otetaan mukaan Tulevat tähdet-monipuolisuuskilpailuun. Luotavilla malleilla ja ohjeistuksilla annetaan seuroille mahdollisuuksia järjestää kilpailuja aiempaa joustavampaan tapaan. Tavoitteena on myös lyhentää lasten kilpailutapahtumien kokonaiskestoa.

– Haluamme lajina olla lasten urheilun edelläkävijä ja yleisemmin lapsille ja nuorille ylivertainen ykköslaji sekä kehittävä kakkoslaji. Näillä toimenpiteillä pystymme osaltamme vaikuttamaan lasten monipuoliseen ja määrälliseen kilpailemiseen ja sekä perheille aiheutuviin kilpailukustannuksiin, sanoo SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.

 Lasten kilpailutoiminnan uudistukseen liittyvät kokonaisuudet: 

  1. Lasten yleisurheiluun määritellään yhden kilpailumaksun sääntö, poikkeuskilpailut (*) huomioiden. Säännön avulla parannetaan muun muassa lasten mahdollisuuksia kilpailla monipuolisemmin ja alennetaan lasten harrastamiseen liittyviä kilpailukustannuksia.
  2. Määritellään 8-vuotiaille viralliset kilpailulajit ja otetaan ko. ikäluokka mukaan myös mm. Tulevat Tähdet-monipuolisuuskilpailuun. Myös 9–13-vuotiaiden sarjoihin tehdään lajimuutoksia ja täydennyksiä.
  3. Määritellään lasten yleisurheiluun ns. joustavuussääntöjä, joiden avulla lisätään kilpailutoistoja, lyhennetään odotusaikoja sekä sujuvoitetaan kilpailutapahtumaa ja sen järjestämistä. Esimerkkejä joustavuussäännöistä ovat muun muassa kisakohtaisesti määriteltävien maksimisuoritusmäärien kasvattamiset pikajuoksumatkoilla ja kenttälajeissa. Lasten sarjoissa sääntöihin lisätään myös ns. sekakilpailujen salliminen, mutta kuitenkin niin että kilpailusijoitukset kirjataan edelleen sukupuolittain ja ikäsarjoittain.
  4. Säädellään lasten kilpailutapahtuman maksimikestoa suosituksen avulla, poikkeuskilpailut (*) huomioiden.

(*) Poikkeuskilpailut= YAG, TJIG, Pohjola Seuracup, Lajikarnevaalit, Sisulisähuipentumat.

Lisätietoa yleisurheilun suunta-strategiasta täältä.

4000 metrin SE:n juossut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden joukkue Siiri Rainio, Aino Pulkkinen, Heini Ikonen ja Alisa Virtanen.

JKU jyrää Seuraliigassa ja Nuorisotoimintakilpailussa

Vuoden 2024 voittajat Seuraliigan eri sarjoissa ovat Jyväskylän Kenttäurheilijat Superliigassa, Imatran Urheilijat Ykkösliigassa, Porvoon Urheilijat Kakkosliigassa ja Parkanon Urheilijat Kolmosliigassa.

Seuraliigan Superliigassa kymmenen parasta seuraa kuittaa rahapalkinnon. Liigan muissa sarjoissa palkitaan paras seura. Superliigan voitosta saa 15 000 euroa, Ykkösliigan kärkisijasta 3 000 euroa, Kakkosliigan 2500 ja Kolmosliigan voitosta 2000 euroa.

Nuorisotoimintakilpailussa Superliigan voitti Jyväskylän Kenttäurheilijat, Ykkösliigan Pyhäselän Urheilijat Joensuusta, Kakkosliigan Ilmajoen Kisailijat ja Kolmosliigan Maarian Mahti Turusta.

Myös nuorisotoimintakilpailussa on rahapalkinnot.  Superliigassa palkitaan viisi parasta seuraa ja rahaa on jaossa yhteensä 6 000 euroa. Vastaavat luvut Ykkösliigassa 7 seuraa/5 500 euroa, Kakkosliigassa 8 seuraa/4 500 euroa ja Kolmosliigassa 8 seuraa/4000 euroa.

Kuluvan vuoden seurakilpailuista Kalevan malja ratkesi jo aiemmin. Kilpailun voitti Turun Urheiluliitto.

Seuraliigan tarkemmat tulokset löytyvät täältä.

Nuorisotoimintakilpailun tulokset löytyvät täältä.

Seurojen pistekilpailuiden tarkempi kuvaus löytyy täältä